Ada Çayı Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?
Ada çayı, ballıbabagiller ailesinden tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Latince adı salvia officinalis olan ada çayının, dünya çapında 5 binden fazla farklı türü bulunur. Uçuğu yağ ve baharat bitkisi olan tıbbi ada çayı ilaç sektöründe yaygın olarak kullanılır.
Ada çayı, yaprakları griye çalan yeşil renkte sivri uçlu olup belirgin damarları olan bir bitkidir. Yumuşak ve tatlı bir tada sahip olan Adaçayını, kurutulmuş yapraklar ve toz şeklinde de bulmak mümkündür.
Ada çayı bitkisinin anavatanı Güney Amerika’dır. Ülkemizde ise Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir.
Soğuk olan bölgelerde çiçeklenme yaz ortasında başlar.
Ada Çayında Bulunan Vitamin Ve Mineraller
Ada çayı bitkisinin içerisine birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Ada çayı bitkisinin içerisinde K, B6, C, E, A, B3, B9 vitaminleriyle birlikte; potasyum, kalsiyum, demir, manganez, çinko, magnezyum ve bakır bulunur.
Ada Çayı Türleri Nelerdir?
Dünyada 5000’den fazla çeşidi bulunan ada çayının ülkemizde ise 565 türü vardır.
Tıbbi adaçayı: Salvia officinalis adıyla da bilinen bu ada çayı türü; sağlık sektöründe; ilaç amaçlı ve hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Anadolu adaçayı: Salvia triloba adı verilen adaçayı türüdür. Çay olarak tüketilen bu türün birçok faydası bulunur. Yağının ismi acı elma yağı olarak da bilinir. Kuru hali ise güzel kokulu bir tütsü olarak kullanılabilir.
İspanyol adaçayı: Salvia lavandulifolia adı verilen bu adaçayı türü ise; yetişkin insanlarda hafızayı kuvvetlendirir. Yaygın olarak; İspanya ve Fransa ülkelerinde yetişir.
Ada Çayı Faydaları Nelerdir?
- Adaçayı zararlı toksinlerin vücuttan atılımın yardımcı olur.
- Adaçayı beyin fonksiyonlarını gelişmesini sağlar.
- Adaçayı soğuk algınlığı, bronşit ve astım semptonlarının hafifletilmesinde yardımcı olur.
- Adaçayı idrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde etkin rol oynar.
- Adaçayı ağız ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Adaçayı cilde ve kemiklere iyi gelir.
- Adaçayı kötü kolestrol ve diyabetle faydalıdır.
- Adaçayı hafızayı güçlendirir, Alzheimer ile mücadelede olumlu rol oynar.
- Adaçayı menopoz ve adet dönemlerinin hafif atlatılmasında yardımcıdır.
- Adaçayı sinirsel baş ağrısını hafifletir
Ada Çayı Nasıl Demlenir?
Ada çayı yüksek miktarda antioksidan özelliğine sahiptir. Bu özelliğiyle idrar söktürücü görev yapar. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak yağ yakıcı görevi de üstlenen ada çayı, kilo vermek isteyenler vaz geçilmezi arasında olmaya devam ediyor. Adaçayı nasıl yapılır sizlere adım adım tarif edeceğiz.
Adaçayı Tarifi: 1,5 su bardağı suyu cezveye koyalım. İçerisine, 10 adet yaş ada çayı yaprağını veya bir tatlı kaşığı kurutulmuş ada çayını ekleyelim. Kaynadıktan sonra altını kapatalım ve 5 dakika kadar sürede demlenmesini bekleyelim. Ardından bir fincana süzerek boşaltalım. Ada çayınızı tatlandırmak isterseniz şeker yerine bal kullanmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca grip ve soğuk algınlıklarının baş düşmanı olarak limonu da ilave edebilirsiniz.