Albert Einstein Kimdir?
Albert Einstein 14 Mart 1879 tarihinde Almanya’nın Württemberg şehrinde doğdu. Doğumundan 6 hafta sonra ailesi Münih’e taşındı ve burada LuipoldGymnasium’da ilk kez okula başladı. Sonrasında İtalya’ya taşındılar ve eğitimine İsviçre’nin Aarau şehrinde devam etti. 1896 yılında İsviçre Federal Politeknik Okulu’nda fizik, matematik öğretmenliği için eğitim aldı. 1901 yılında diplomasını alarak İsviçre vatandaşlığına geçti, ancak öğretmenlikle ilgili herhangi bir iş bulamadı. Bunun üzerine İsviçre Patent Ofisi’nde teknik asistan pozisyonunda çalışmayı kabul etmek zorunda kaldı. 1905 yılında doktorasını tamamladı.
Patent Ofisinde çalıştığı dönemde boş zamanlarında en önemli çalışmalarını ortaya çıkardı ve 1908 yılında doçent olarak Bern’e atandı. 1909 yılında Zürih’te profesör oldu. 1911 yılında Prag’da teorik fizik alanında profesör olarak çalıştıktan sonra Zürih’e dönerek benzer bir görevde çalışmaya başladı. 1914 yılında Berlin Üniversitesi Kasire Wilhelm Fizik Enstitüsü’ne yönetici olarak atandı. 1914 yılında alman vatandaşı oldu ve 1933 yılına kadar Berlin’de yaşadı.1933 yılında politik sebeplerden dolayı vatandaşlık hakkından vazgeçerek Amerika’ya göç etti. Burada Princeton Üniversitesi’nde teorik fizik alanında profesör olarak görev yaptı. 1940 yılında amerikan vatandaşı oldu ve 1945 yılında emekliye ayrıldı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Einstein, Yeni Dünya Yönetimi Hareketi’nin önde gelen isimlerinden biri oldu. Kendisine israil cumhurbaşkanlığı teklif edildi. Ancak, bu teklifi reddetti. Sonrasında Dr. ChaimWeizmannile birlikte Kudüs’te Hebrew Üniversitesi’ni kurdu.
Einstein’ın fizik problemlerine her zaman net bir bakışı ve bu problemlerin çözümü için kararlılığı vardı.Kendine özgü bir strateji ile temel aşamaları belirler ve amacına ulaşmak için gerekli olan yolu her zaman görebilirdi. Büyük başarılarını, gelecekteki buluşları için bir araç olarak değerlendirirdi.
Einstein,bilimsel çalışmalarının daha başlangıcında Newton Mekaniklerinin yetersizliğini fark etti ve görelilik teorisini, Newton’un mekanik ve elektromanyetik alan yasalarını çürütmek amacıyla çalışırken üretti.Klasik istatistik mekaniğinin problemlerini ve kuantum teorisi ile birleştirildiği problemleri ele aldı. Bu da moleküllerin hareketinin Brown Devinimi açıklanmasında yardımcı oldu. Işığın termal özellikleri ve düşük radyasyon yoğunluğu konuları üzerinde çalıştı. Gözlemleri ışığın foton teorisinin temelini oluşturdu.
Einstein, Berlin’deki ilk günlerinde görelilik teorisinin yer çekimi ile bir bağlantısı olduğunu kabul etti ve ilk tezini 1916 yılında genel görelilik teorisi üzerine yazdı. Bu süre içerisinde ayrıca radyasyon teorisi ve istatistiksel mekaniklerle ilgili problemler üzerinde de çalışmalar yaptı.
1920 li yıllarda birleşik alan teorisinin temellerini attı. Amerika’da çalışmalarına devam ederek istatistiksel mekanikler üzerine çalışmaları sonucunda tek atomlu gaz üzerinde kuantum teorisi ve atomik geçiş olasılıkları ve göreli kozmoloji üzerinde önemli çalışmalar yaptı.