Yaşam

Aloe Vera Nedir? Aloe Vera Bitkisinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Aloe Vera,  Asphodelaceae familyasından, tıbbi amaçlarla kullanılan, kaktüs ve sukulente benzer yapıdaki bitki türüdür. Aloe Vera, faydaları sayesinde, geçmişten günümüze kadar, popülerliğini kaybetmeden gelmiştir. Yaygın ismiyle Aloe Vera olarak bilinse de Tıbbi Sarısabır olarak da isimlendirildiği yerler vardır.

Bitkinin yapısı incelendiğinde; yüzde 96’lık büyük bir bölümünün sudan oluşuğu görülür, ayrıca yapraklarda temel yağlar, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler, glikoproteinler ( glicoproteins ), rezin ve antrasen veya antrakinon türevi maddeler de dikkat çekici niteliktedir.

Aloe Vera tarihi, eski çağlara dayanmaktadır. Tarihteki uygarlıklarda, “ ölümsüzlük bitkisi “ ve “ ilaç bitkisi “ isimleriyle dikkat çeken bu bitki, Türkçedeki Tıbbi Sarısabır ismini de doğrular niteliktedir. M.Ö. 1500 yıllarında, Eski Mısır Uygarlığında; yanık tedavisi, enfeksiyon, parazit gibi tedavilerinde kullanılan bu bitkiyi aynı zamanda Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın da cildini tazelemek için kullandığı ve güzelliğini bu bitkiye borçlu olduğu söylenir.

Aloe Vera Nerede Yetişir?

Aloe Vera bitkisinin anavatanı Afrika’dır. Afrikalı avcıları vücutlarındaki terleme nedeniyle oluşan kokuyu gidermek adına Aloe Verayı ciltlerine sürdüğü belirtiliyor. Aloe Vera;  çeşitli savaşlar, ticaretler ve seyyahlar aracılığıyla diğer ülkelere yayılmıştır.

Günümüzde, tıbbi amaçlı kullanım alanının yanı sıra kozmetik endüstrisinde kullanılmak üzere; Avustralya, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Çin, Meksika, Hindistan, Jamaika, İspanya, Kenya, Tanzanya, Güney Afrika ve ABD’de büyük ölçekli tarımsal Aloe Vera üretimi vardır.

Dünya genelinde çok fazla yetiştirilen bitkiler arasında yer alan Aloe Vera bitkisi, ülkemizde de halk arasında “ Sarısabır “ adıyla bilinen; Akdeniz Bölgesi – Antalya şehri ve çevresi, Ege Bölgesinde yer alan İzmir, Manisa ve Aydın çevresinde yetiştirilmektedir.

Aloe Vera Faydaları Nelerdir?

Aloe Vera ( Tıbbi Sarısabır ); yeşil kabuk bölümü ve Aloe jeli olmak üzere iki kısımdan oluşur vardır. Jel kısmı; 18 amino asit, 20 mineral, 12 vitamin başta olmak üzere birçok faydalı bileşenden oluşur.  Aloe Vera’nın faydaları oldukça fazladır. Aloe Vera bitkisinin faydalarını inceleyelim.

  • Cilt için adeta mucizevi bir bitkisel ilaçtır. Ciltte oluşan lekelerin giderilmesinde, böcek ısırması, güneş yanığı ve yaraların iyileşmesinde oldukça etkilidir.
  • Aloe Vera, zamanında Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın cildini tazelemek için kullandığından bahsetmiştik. Aloe Vera içerdiği; vitamin, mineral ve aminoasitler sayesinde, cildin yaşlanmasını önlerken, aynı zamanda cildin kolejen üretimini arttırır.
  • Yağlı ciltlerde sıkça akneler oluşur. Aloe Vera; cildin yağ dengesi sağlar, cilde sağlıklı bir görünüm katar. Akne tedavisinde Aloe Vera çok önemli bir role sahiptir.
  • Aloe Vera’nın faydalarından biri de, kas ve eklem ağrılarına iyi gelmesidir. Aloe Vera jeliyle, ağrılı bölgeye, ovarak masaj yaparak, ağrılarınızın hafiflediğini fark edeceksiniz.
  • Aloe Vera’nın faydaları saymakla bitmiyor. Aloe Vera’nın iyi geldiği bir konuda; bağışıklık sistemidir. Kanseri riskini azaltmada önemli bir rolü bulunan Aloe Vera, çay olarak tüketildiğinde ise, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu bir görev yapıyor.
  • Aloe Vera suyu ile yapılan içecekler, doğal bir detoks görevi yaparak; sindirim ve dolaşım sistemini hızlandırır.
  • Aloe Vera faydalarını öğrenenler, birçok farklı kullanım şekliyle bu bitkiyi tercih ediyorlar. Aloe Vera bitkisinin saç dökülmesine karşı etkili olduğunu tespit edilmiştir, özellikle şampuan ve saç kremiyle birlikte desteklendiği zaman erken saç dökülmelerini önlemektedir.
  • Kan şekerini kontrol etmede yardımcı olur.
  • Kolestrol seviyesini dengede tutar.

Aloe Vera Nasıl Kullanılır?

Ülkemizde artık neredeyse her evde tanıdığımız Aloe Vera bitkisinin faydalarını öğrendik. Bu bitkiyle tanışmak isteyenler için de Aloe Vera nedir? Başlığı altında detaylıca bilgi verdik. Peki, Aloe Vera’yı kendiniz yetiştirdiniz veya satın alarak bu tıbbi bitkiden faydalanmak istiyorsunuz. Aloe Vera nasıl kullanılır? Bu konuya değinelim.

Aloe Vera bitkisi, ağız yoluyla ve cilde olacak şekilde iki farklı şekilde kullanılır.

  • Aloe Vera’nın ağız yoluyla tüketimi, vücutta sindirim, boşaltım ve sinir sistemine fayda sağlar.
  • Aloe Vera’yı cilde uygulamak için ise; kökten uca doğru bitkiyi ayırıp, içerisindeki jeli, cildinizde uygulamak istediğiniz yere sürebilirsiniz.

Aloe Vera’nın kullanımı ile ilgili birkaç hatırlatma yapacak olursak;

  • Her Aloe Vera güvenli değildir, evde yetiştirdiğiniz Aloe Vera yemek için değildir, Aloe Vera’yı yiyerek tüketecekseniz, marketlerin manav reyonundan büyük Aloe Vera yaprakları satın alarak tüketin.
  • Aloe Vera’ya yiyerek tüketmeden önce şu işlemleri yapmalısınız;
  • Sivri uçlu kısımlarını kesin,
  • Aloe Vera’yı yan tutup, bıçakla yatay olarak yeşil tabakayı; şeffaf tabaka ortaya çıkana kadar kazıyın,
  • Şeffaf jelin olduğu bölüme ulaştıysanız, kaşık ile jeli çıkarıp saklama kabına koyun. Jeli isterseniz yiyip içerek tüketebilir, gıda olarak tüketmek istemiyorsanız; tıraş kremi olarak ya da cildi tazelemesi için kullanabilirsiniz.
  • Jelini aldıktan sonra, Aloe Vera’yı yemeklerinizde de kullanabilirsiniz.

Aloe Vera’yı yiyerek veya cildine sürerek tüketmek isteyenler için son bir önemli not bırakalım; herhangi bir bitkiyi tüketmeden önce yaptığımız bitkiyi iyice yıkama işini unutmayın. Unutmayın ki; Aloe Vera‘nın faydaları oldukça fazla olsa da, tüketimi her insanda aynı reaksiyona sahip olmayabilir; beslenme olarak tüketiminde herhangi bir kusma vb. belirti görürseniz ya da cildinize uyguladığınızda; deri döküntüsü vb. alerjik bir reaksiyon ile karşılaşırsanız, Aloe Vera kullanmayı hemen bırakıp, en yakın sağlık merkezine uğrayın.

Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?

Aloe Vera’nın kullanımı yönünde bilgi alan bitki severlerin yanıtı araştırdığı bir diğer soru da Aloe Vera nasıl yetiştirilir? Sorusudur. Aloe Vera; bir bahçede yetiştirebileceği gibi evlerde de kolaylıklar yetiştirilebilir. Aloe Vera bulunduğu bir saksının dip kısmında yetişen genç filizleri kesip, yeni bir yere ektiğiniz zaman hızla çoğaldığını fark edeceksiniz.

Aloe Vera bakımında dikkat edilmesi gereken bir konu ise; hava sıcaklığının 18 derecenin altına düşmediği yerlerde muhafaza edilmesi gerektiğidir. Aloe Vera’nın en sevdiği mevsim ilkbahardır, bu yüzden bol güneşin ve hafif esinin olduğu bir yere bitkinizi konumlandırırsanız, yerini oldukça sevecektir. Aloe Vera’nın en fazla tolere edebileceği sıcaklık 10 derecedir, çünkü Aloe Vera soğuktan çok kolay etkilenen bir bitkidir, ani donmalar yaprak ve kök kısımlarında çürümelere neden olabilir.

Aloe Vera’yı evde yetiştirmeye karar verdiyseniz, saksının; bitkiden göre biraz büyük olması önemlidir, eğer daha büyük bir saksı bulabiliyorsanız, bitkiniz daha rahat hareket ederek, daha çok ve daha hızlı yayılacaktır. Aloe Vera bitkisi; zeolit ve perlitli bir toprakta, günde 5 – 6 kere sulanarak kolaylıkla yetiştirilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu