Altın Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?
Altın otu, adını sarı renginden alan, adı Helichrysum arenarium olarak da bilinen ülkemizde yetişen onlarca şifalı bitkilerden bir tanesidir. Altın otu; güneş çiçeği, altın asa, Yahudi otu, ölmek çiçeği ve altın başak olarak bilinir.
Eski dönemlerden günümüze kadar gelen bu bitki, zamanında mayasıl otu, dalak otu, altın çiçek gibi isimlerle de anılırdı. Çok yıllık bir bitki olan altın otu, ortalama 0,3 m boyunda büyür. Altın otunun yapraklarının yapısı, yere yakın olanlarda düz, üst tarafta olanlarda ise eliptik bir şekilde ve her iki tarafı da tüylü bir yapıdadır.
Altın Otu Nerelerde Yetişir?
Altın otunun, anavatanı Avrupa’dır. Avrupa’da bilinen ismi Arı çiçeği ve Güneş çiçeği olan altın otu; Fransa’nın doğusunda yer alan ve Danimarka’ya doğru uzanan sıra dağların yanı sıra, Özbekistan’ın kumlu toprakları başta olmak üzere otlaklar ve fundalıklarında da yetişir. Aynı zamanda, yerel halkın yazın düzenli olarak toplayıp sattığı Hırvatistan’daki Dalmaçya kıyılarından yaygın olarak bulunur. Akdeniz iklime sahip bu bölgede, Eylül ve Ekim ayları bolca rastlanır.
Bu ülkeler dışında; İtalya, Fransa ve Hollanda’da da sıklıkla yetişen altın otu, ülkemizde ise Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye genelinde neredeyse her bölgede yetişen altın otu, çok kayalık olan bölgeleri sever. Çok yıllık otsu bir bitki olan altın otu en iyi, Van ilinde yetişir.
Altın Otunun Faydaları Nelerdir?
Altın otu bitkisi, içerisindeki; C vitamini, P vitamini flavonlar, reçine, sterinler, acı madde, eterik yağlar, uçucu yağlar, tanenler ve karotin gibi pek çok mineraller sayesinde günlük yaşantımıza ve sağlığımıza birçok katkı sağlar. Altın otunun faydaları şunlardır:
- Altın otunun faydalarından en çok bilinen sindirim sistemindeki fonksiyonları düzenlemesi ve mide – bağırsak sorunlarını gidermesidir. Mide sorunlarından; ekşime, yanma ve gastrit gibi sorunları giderilmesinde etkin rol oynar.
- Altın otunun faydalarından birisi de böbrek sağlığını desteklemesi, böbrekler oluşan kum ve taşların dökülmesinde yardımcı olmasıdır.
- Altın otu, idrar yolları üzerinde de etkili bir role sahiptir. İdrar söktürücü etkisi sayesinde vücuttaki fazla suyu atılmasını sağlar, bu sayede ödem attırıcı bir özelliği de vardır.
- Altın otu; romatizma, kireçlenme gibi hastalıkların semptomlarını azaltarak, eklem ve kas ağrılarını azaltır.
- Altın otu yağının, cilde fayda sağladığı da bilinmektedir. Ciltte oluşan; egzama, siğil, sedef gibi cilt sorunlarının giderilmesi için, altın otu yağının sürülmesi tavsiye edilir. Ayrıca cildin sıkılaşması ve nemlendirilmesi için altın yağı ile bakım yapılabilir.
Altın Otunun Zararları ve Yan Etkisi
Altın otunun bilinen herhangi bir yan etkisi ve zararı yoktur fakat altın otu çayının ve yağının fazla tüketilmesi, birçok şifalı bitkinin aşırı kullanımında olduğu gibi yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden altın otu tüketecek olanlara tavsiyelerde bulunulur.
- Altın otu yağının cilde uygulanması düşünülüyorsa, direkt uygulama yapılmadan önce küçük bir alanda denenmesine fayda vardır. Çünkü bazı hassas ciltlerde alerjiye sebep olabilir.
- Herhangi bir kronik hastalığa sahip olanların veya ilaç tedavisi görenlerin altın otu tüketimi gerçekleştirmeden önce mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir.
- Altın otunun gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar üzerindeki etkileriyle ilgili herhangi bir geçerli veri bulunmamaktadır, bu yüzden bu dönemlerdeki kadınların altın otu tüketmeleri önerilmez.
- Yaşı 10’dan küçük olanların, altın otu çayı tüketmeleri önerilmez.
- Diğer tıbbi faydası bulunan bitki çaylarında olduğu gibi altın otu çayını da azami derecede tüketmekte fayda vardır. Ayrıca altın otunun diğer bitkilerle karıştırılmış ya da küçük poşet çaylar şeklinde tüketilmesi yerine, doğal ürünler satan marketlerden ya da aktarlardan sadece altın otu bitkisi olarak satın alınıp, kullanılması fayda sağlayacaktır.
Altın Otu Nasıl Kullanılır?
Altın otu; genel olarak çay olarak tüketilir fakat bazen yağ olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Altın otu çayı demlemek isteyenler; bir bardak sıcak suya, 3 ya da 4 adet altın otu çiçeği ekleyip, 10 – 15 dakikalık bir sürede demlenmeye bırakmalıdır. Demlenme sürenin sona erdikten sonra, çiçekler süzülerek, ılık bir tüketim sağlanabilir. Altın otu çayı biraz acı sahip olabileceği için, daha kolay bir tüketim için isteğe göre, 1 bardak çaya 1 çay kaşığı bal eklenerek, tüketilebilir.
Altın otunun kullanım şekillerinden biri de altın otu yağıdır. Altın otu yağı, iltihap oluşumunu engellemek ve iltihap olan yaraları iyileştirme için pansuman yapılarak tedavi edici bir role bürünebilir. Altın otu yağı ve altın otu çayı; egzama, sedef, siğil gibi cilt problemlerinin giderilmesinde de etkin rol oynar. Cilt dostu bir role sahip olan altın otu, sadece cilt problemlerinin değil aynı zamanda cilt sağlığının korunmasında da etkin göreve sahiptir. Cildin sıkılaşması ve nemlendirilmesinde altın otu yağı ile bakım yapılması mümkündür.
Aynı zamanda düzenli bir şekilde altın otu çayı tüketimi, varis oluşumunu engellerken, var olan varislerin üzerine altın otu yağının sürülmesi ise görünümü hafifletmektedir.