Biyografi

Anthony Burgess Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Otomatik Portakal’ın yazarı John Anthony Burgess Wilson, 25 Şubat 1917’de Manchester’da mütevazı bir İngiliz Katolik ailesinde doğdu. İngiliz roman yazarı, şair, besteci ve çevirmendir. Neredeyse kırk roman yazmasına rağmen, en ünlü eseri distopik romanı Otomatik Portakal’dır. (1962) Popülaritesinin çoğunu Stanley Kubrick’in 1971 film uyarlamasına borçludur.

John Anthony Burgess Wilson, ilk romanını neredeyse kırk yaşına kadar yayınlamadı. İngiltere, Manchester’da doğup büyüyen Burgess, Malaya’da İngiliz Sömürge Servisi ile öğretmenlik yapmadan önce yetişkin yaşamının çoğunu yurtdışında orduda geçirdi. 1960 yılında beyin tümörü teşhisi konan Burgess, öldükten sonra kitaplarından elde edilen telif ücretlerinin karısını destekleyeceği umuduyla çılgınca bir hızla yazmaya başladı. Sadece o yıl beş roman yazdı.  Sonrasında teşhisin yanlış olduğu anlaşıldığında, Anthony Burgess artık tanınan bir yazardı.

Burgess’in romanları, iyinin ve kötünün varlığı ve özgür iradenin önemi gibi insan doğası ve ahlakının temel konularını ele alır. Burgess bir Katolik olarak yetiştirildi ve genç bir adam olarak kiliseyi terk etmesine rağmen, kilisenin ilkelerine ve doktrinlerine olan hayranlığını korudu. Burgess birçok dine ilgi duymuş ve onlardan etkilenmiş olsa da, Katoliklik onun ahlaki görüşleri üzerinde en büyük etkiyi yapmıştır.

Hem sanatsal bir ışık hem de eksantrik bir krank olarak kabul edilen Anthony Burgess, birkaç televizyon programına katıldı. Amerika ve İngiltere’deki üniversitelerde misafir profesör olarak görev yaptı. 1993 yılındaki ölümüne kadar müzik yazmaya ve beste yapmaya devam etti.

Anthony Burgess Eserleri

Burgess’in tüm kitapları eğlencelidir, sıra dışı bir hayal gücü ve bilgi birikimini ortaya çıkarır, büyük bir beceriyle inşa edilir ve onun dile olan derin ilgisini yansıtır. Anthony Burgess eserleri incelendiğinde 50’den fazla roman ve kitap yazdığı görülür. Burgess eserleri arasında en çok bilinen ve sevilenlerinden bazılarına göz atalım.

  • Time for a Tiger (1956)
  • Enemy in the Blanket (1958)
  • Beds in the East (1959)
  • Devil of a State (1961)
  • Otomatik Portakal (1962)
  • Nothing Like the Sun (1964)
  • Enderby Outside (1968)
  • The Clockwork Testament (1974)
  • Enderby Dark Lady (1984)

Anthony Burgess Hayatı

John Anthony Burgess Wilson, 25 Şubat 1917’de Manchester, İngiltere’de doğdu. Çocukken bir yazar, sanatçı ve müzisyen olarak yetenek gösterdi. Keman okudu, kendi kendine piyano ve nota eğitimi aldı. Kendisini başarısız bir besteci olarak görse de, çabaları tamamen başarısız değildi. Televizyon, film ve tiyatro için klasik parçalar ve müzikler yaptı. Üçüncü senfonisi 1975’te lowa City’de sahnelendi. Burgess, yaşamı boyunca koro eserleri, konçertolar ve hatta operalar besteledi. Yazmak başlangıçta onun için bir hobiydi, daha sonra yeteneğinin farkına varıp onu kazançlı bulduktan sonra tam zamanlı bir iş oldu.

Burgess’in ilk 32 yılındaki deneyimleri romanlarına ilham kaynağı olmuştur. Anthony Burgess, İrlandalı bir Katolik ailede büyüdü, Piskopos Bilsborrow Okulu ve Xaverian Kolejine gitti. İronik olarak, Xaverian’a olan inancını kaybetti, ancak kendisini geçmiş bir Katolik olarak gördü, hiçbir zaman geçmişinden tamamen bağımsız değildi. 1940 yılında Manchester Üniversitesinden edebiyat bölümünden mezun olduktan sonra Ordu Eğitim Birlikleri’ne girdi. 1943’ten 1946’ya kadar Cebelitarıkta konuşma ve drama eğitimi veren bir kolej öğretim görevlisiydi. Daha sonra Silahlı Kuvvetlerde Yetişkin Eğitimi Merkezi Danışma Konseyi üyeliği, Birmingham, 1946-1948, Eğitim Bakanlığı için fonetik, drama ve edebiyat öğretmeni, Preston, Lancashire, 1948-1950 dâhil olmak üzere edebiyat, fonetik, İspanyolca ve müzik öğretmeni gibi çeşitli öğretim pozisyonlarında bulundu.

1954’te Malaya’da İngilizce okutman olarak Koloni Hizmetine katıldı. 1957’de Borneo’da eğitim görevlisi ve İngilizce uzmanı oldu. Burgess, yazarlık kariyerine bu politik ve sosyal açıdan karmaşık kültürlerin bir gözlemcisi olarak başladı.

Evlilikleri

Anthony Burgess iki kez evlendi. 1968’de ilk karısı şiddetli alkolizm sonucu karaciğer sedef hastalığından öldü, ardından bir dilbilimci olan Liliana Macelli ile evlendi. İngiltere’deki yaşamdan ve özellikle aşırı vergilendirmeden memnun olmayanlar, oğulları ile birlikte Malta’ya taşındılar ve ardından İtalya ve Monako’da yaşadılar. Burgess Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret etti ve North Carolina Üniversitesi, Princeton ve City College, New York’ta ders verdi.

Karakteri

Anthony Burgess, modern yaşamda kötülüğe karşı son derece duyarlıydı. Kendisini bir “Manichee” olarak adlandırdı, ikiliğe, iyi ile kötünün, gerçekliğin birbirine bağlanmasına inanan. Tipik olarak, kahramanları, çevrelerinin çelişkilerine ve saçmalıklarına yakalanmış nispeten iyi insanları temsil eder.

Burgess’in ilgi alanlarından biri, insanın nihai olarak mükemmelleştirilebilir olduğuna inanan Pelagias ile insanın telafi edilemez bir şekilde günahkâr olduğuna inanan Augustine arasındaki çatışmaydı. Earthly Powers (1980) gibi romanlarda genellikle Augustine baskındır. Ancak öğrenen ve büyüyen karakterler, kaostan düzen yaratan ve umut öneren sanatsal karakterleri vardır.

Burgess’in çizgi roman tarzı karamsarlığını yumuşattı. Karakterler tuhaf maceradan maceraya atlıyor. Komik figürler, gerçeküstü tesadüfler, tarih ve kurguya yönelik yaratıcı göndermeler onun romanlarını tamamlar.

Anthony Burgess Ölümü

Anthony Burgess, 32 yaşına kadar yazmaya başlamamış, 39 yaşında ilk romanını yayınlamış olsa da, zamanının en meşgul yazarlarından biri haline geldi. 25’in üzerinde romanın yanı sıra biyografiler, oyunlar, senaryolar, eleştiriler ve makaleler üretti.

Cyrano de Bergerac’ın çevirisi, 1971’de Minneapolis’teki Guthrie Tiyatrosunda ve 1984’te Broadway’de başarılı bir performans sergiledi.

Anthony Burgess, 1993’te uzun bir hastalıktan muzdaripken bile, Deptford’daki Ölü Adam ve A Mouthful of Air adlı iki eser yayınladı.

Anthony Burgess, kanserle uzun bir savaştan sonra 25 Kasım 1993’te öldü.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu