Artemis Tapınağı Nerede? Artemis Tapınağı Tarihi
Diana Tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı, Dünyanın 7 harikasından biri ve Antik Dünyanın ilk mermer tapınağıdır. Tapınağın 127 mermer sütunu vardı. Diğer tüm Artemis tapınakları gibi batıya dönüktür. Tapınak M.Ö 6. yüzyılda tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Erken inşaat, Lidya’nın zengin kralı Croesus pahasına inşa edildi.
Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağını ziyaret etmek isteyenler, Artemis Tapınağı Nerededir? Sorusuna yanıt aramaktadır. Birçok turistin ilgisini çeken Artemis Tapınağı, Selçuk Kasabası’na 1 km uzaklıkta yer almaktadır. Gezginler, Selçuk ilçe merkezinden tapınağa kolayca yürüyebilir. Artemis Tapınağı, Efes Harabeleri arkeolojik parkında bulunmaktadır. Efes Harabeleri ile Artemis Tapınağı arasındaki mesafe yaklaşık 2 km’dir. Artemis Tapınağının yeri, belirttiğimiz şekilde olsa da yabancı turistler ülke olarak nerede olduğunu bilmediklerinden Artemis Tapınağı hangi ülkededir? Sorusuna cevap arayarak, tapınağın önce hangi ülkede olduğuna yanıt aramaktadırlar. Artemis Tapınağı, Asya ve Avrupa arasında bir köprü görevi yapan ülkemiz Türkiye’dedir.
Antik dünyada Artemis’e adanmış birçok Tapınak vardı. Bunların içinde en ünlüsü Efes antik kentindekiydi. M.Ö 6.yüzyılda inşa edilen bu tapınak o kadar büyüktü ki, Parthenon da dâhil olmak üzere diğer Yunan tapınaklarının iki katı boyutundaydı. Efes’teki Artemis Tapınağı M.Ö. 3. yüzyılda Bizanslı Philo tarafından Dünyanın 7 Harikasından biri olarak seçildikten sonra popülerlik kazanmış ve tanınmaya başlamıştır.
Artemis Tapınağının Tarihi
Efes, MÖ 8. yüzyılda Küçük Asya’nın doğu kıyısında kurulmuş olan bir Yunan kolonisiydi. Ancak bölgede, M.Ö 1200. Yunan tanrıçası Artemis (Romalılar için Diana) Efesliler için özellikle önemliydi. Artemis, bekaret, avlanma, vahşi hayvanlar, ormanlar, doğum ve doğurganlık tanrıçasıydı. Efes’teki tanrıça, kültü doğu unsurlarını, İsis, Kibele ve “Hayvanların Hanımı” gibi tanrıçalardan ödünç alınmıştır.
Kent, komşu Lidya krallığı ile inişli çıkışlı bir ilişki içindeydi, birçok saldırıya direnirken aynı zamanda bazı kültürel öğeleri de özümsemişti. Lidya kralı Croesus (MÖ 560-546), MÖ 560 ile 550 yılları arasında Efes’i fethetti ve ardından Artemis’e büyük yeni bir tapınak da dâhil olmak üzere yeni binaların inşasını finanse etti.
M.Ö 550’de, mermer tapınağın tamamlanması 120 yıl alacaktı. Bu tapınak da selefleri gibi Artemis’e ithaf edildi ve bu nedenle bazen Artemisium (veya Artemision) olarak anıldı. Yunan Dünyasındaki çoğu tanrıça tapınağı gibi, Artemis’in sınırları (fiziksel veya başka türlü), yabani bitki örtüsünü, hayvanları ve genel olarak doğayı yönettiği düşünüldüğünden, şehirden kısa bir mesafede bulunuyordu.
MÖ 4. yüzyılda, kısmen Kroisos tarafından finanse edilen tapınak, tarihin kundakçılarından biri haline gelen Herostratus adlı bir adam tarafından kasıtlı olarak çıkarılan bir yangınla yok edildi. Tapınak aynı yerde ve orijinaliyle aynı tasarımı izleyerek yeniden inşa edildi. Ancak kazılar Helenistik dönemi ortaya çıkardı. 17.65 metre yüksekliğindeki sütunlarla yaklaşık 105 x 55 metre ölçülerinde, öncekinden biraz daha küçüktü. Ayrıca yeni versiyon, tapınağı daha heybetli hale getirmek için daha yüksek bir kaide üzerine yerleştirildi. Vitruvius’a göre sorumlu mimar ya Kheirocrates ya da Deinocrates’ti. Strabon’a göre İskender M.Ö 334 yılında İskender’in Efes’i ziyaret ettiği ve bir yazıtta adının geçmesi halinde devam eden inşaatın masraflarını ödemeyi teklif ettiğini söylüyor. Ancak bu teklif, Efesliler tarafından reddedildi ve vatandaşların kişisel mücevherlerini toplanarak bunun bedelini kendileri ödediler.
Artemis Tapınağı Hakkında Bilgi
Artemis Tapınağı hakkında bilgi edinirken, tapınağın fiziksel özelliklerine de bir göz atalım. Tapınağın uzunluğu 129,5 metre, genişliği 68,6 metre, yüksekliği ise 18 metredir. Bu boyutlar, MÖ 5. yüzyılda Atina’daki Parthenon’un neredeyse iki katıydı. Sütunlar, kısa kenarlarda sekiz veya dokuz, uzun kenarlarda 20 veya 21 olmak üzere dört kenarda çift sıra halinde düzenlenmiştir. Cephelerdeki bu sütunlar, Yunan mitolojisinden kalma kabartma figürlerle süslenmiştir.
Tapınağın dekoratif frizinde, Yunan mitolojisinde Herakles’ten Efes’e sığındıkları varsayılan Amazonların yer aldığı sahneler yer alıyordu. Sütunların üzerindeki arşitrav bloklarının her birinin 24 ton ağırlığında olduğu tahmin ediliyor. Bunları yerine yerleştiren mühendislik harikası, Efesliler’in bunun Artemis’in işi olduğuna inanmasına neden oldu. Tüm projenin başladığı nokta olan ve tapınağın içinde duran Artemis’in kült heykeli sedir ağacından yapılmıştır.
Tapınağın temelleri, ilk olarak Sisamlı mühendis ve heykeltıraş Theodorus’u bataklık zeminde hazırladığı ve böylece depremlerin etkisini hafiflettiği için öven Yaşlı Pliny tarafından biraz ilgi gördü. Pliny ayrıca, üzerine inşa edilecek yapıların büyük ağırlığını desteklemek için gerekli stabiliteyi sağlamak için alternatif koyun postu ve paketlenmiş kömür katmanlarının kullanıldığını belirtiyor. 1870 yılında bölgede yapılan kazılar gerçekten de tapınağın temellerinin yumuşak bir harç maddesi ve odun kömürü katmanlarından oluştuğunu ortaya çıkardı. MS 20. yüzyıl kazılarında da mermer yongaları ve odun kömürü katmanları keşfedildi, ancak hiçbir araştırma koyun derisine dair kanıt bulamadı.
Günümüzde Artemis Tapınağı
Artemis Tapınağı’nın efsanevi ihtişamı o kadar büyüktü ki, MS 19. yüzyılda batılı arkeologların kasıtlı olarak kazmaya gittikleri ilk antik yer burasıydı. MS 1869’da John Turtle Wood tarafından bulundu. Londra’daki British Museum’un himayesinde başlayan kazılar, MS 1. ve 2. yüzyıla tarihlenen Artemis Ephesia’nın ince mermer figürleri gibi birkaç önemli eseri ortaya çıkardı. Büyük tapınağın kalıntıları da bulundu ve MS 1904’ten kalma başka bir dizi kazı sırasında daha fazla ayrıntı ortaya çıkarıldı. En eski eserler, tipik olarak değerli metallerden yapılan adak adaklar, MÖ 7. yüzyıla kadar uzanıyor.
Tapınağın MS 6. yüzyıl versiyonundan birkaç başlık ve sütun parçası keşfedildi, en iyi buluntulardan biri ise Helenistik versiyondan muhteşem bir şekilde oyulmuş bir sütun tamburuydu. Hades, Persephone ve Hermes şimdi British Museum’da. Bugün tapınaktan geriye kalan tek şey, temelleridir ve bileşik kalıntılardan tek bir sütun dikilmiştir. Bu sütun, ihtişamını yitirmiş bir izlenim vermek yerine, bir zamanlar antik dünyanın en harikulade yerlerinden biri olan Akdeniz bölgesine melankolik bir hava verir.
Artemis Tapınağı hakkında bilgiler gösteriyor ki; ekonomik olarak güçlü bir bölgede yer alan Efes, birçok yolcu ve tüccar tarafından ziyaret edilmiştir. Birçok farklı dinden insan için inanç sembolü olan tapınak, birçok farklı dinden etkilenmiştir.
Günümüzde UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Artemis Tapınağı, yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmektedir.