Belçika Nerede? Ne Zaman Kuruldu? Tarihçesi
Belçika, Benelüks bölgesinde yer alan Kuzey Denizi kıyısında bir ülkedir. Belçika, Batı Avrupa’nın kavşak noktasında yer almaktadır. Belçika’nın yakın komşuları; güneybatıda Fransa, güneydoğuda Lüksemburg, doğuda Almanya, kuzeyde ise Hollanda’dır.
Belçika nüfusu 2019 sayımlarına göre 11,46 milyondur. Belçika’nın resmi dilleri; % 59 Felemenkçe, %40 Fransızca ve % 1 Almanca’dır. Federal Parlamenter Monarşi yönetim sistemine sahip olan Belçika’nın Kral’ı Philippe, başbakanı ise Alexander De Croo ‘dur.
Belçika’nın iklimi: ılıman kışlara; yağmurlu, nemli ve bulutlu yazlara sahiptir. Belçika, kuzeyden güneye; Flanders (Flaman Bölgesi ) , Brüksel ve Wallonia ( Valon Bölgesi ) olarak üç federal bölgeden oluşur.
Belçika ekonomisi; kentleşme, ulaşım ve sanayinin çatışan taleplerini, ticari ve yoğun tarım ile dengelemeye çalışır. Büyük miktarlarda hammadde ithal etmekte ve büyük hacimli mamul malları çoğunlukla diğer AB ülkelerine ihraç edilmektedir.
Belçika’nın başkenti Brüksel, yüzölçümü 30.528 km2 ‘dir. Belçika’nın para birimi Euro ( € ) ‘dur.
Belçika Ne Zaman Kuruldu? Belçika’nın Tarihçesi
Belçika, 9. Yüzyılda Karolenj İmparatorluğunun çökmesinden sonra Roma İmparatorluğunun bir parçası oldu. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu himayesinde yer alan Belçika’da, Roma İmparatorluğuna ait izleri hala görmek mümkündür.
Roma İmparatorluğunun yıkılışından sonra; Belçika, Napolyon İmparatorluğunun bir parçası oldu.
Belçika Ne Zaman Bağımsız Oldu?
Sürekli bir İmparatorluğun himayesi altında yaşan Belçika, Napolyon’un yenilgisi sonrası kurulan Hollanda Krallığının topraklarına katılmıştır. Fakat Belçika’da topraklarında yaşayan halk uzun süren bu himaye ve esaretten sıkılmıştır.
Dini muhalefet ve ayrılıklar sık sık dişe getirilirken, bir yandan da Belçikalı liberaller ile Hollandalı aristokratla arasındaki siyasi farklılıklar iyice sıkıntılı bir hal almaya başladı. Belçika, kısa bir devrim sürecinden ve Hollanda’ya karşı bir savaştan sonra 4 Ekim 1830 yılında Hollanda’dan bağımsızlığını kazandı.
Belçika’ya Nasıl Gidilir?
Belçika, Schengen Anlaşmasının bir üyesidir. Bu yüzden Belçika’ya giriş için Schengen vizesi almanız gerekir. Gerekli şartları sağladıktan sonra gelelim merak edilen ülke Belçika’ya nasıl gidilir? Konusuna açıklık getirmeye.
Brüksel Havalimanı, Belçika’nın ana havalimanıdır. Havalimanına indikten sonra;
- Tren ile 25 dakika süren bir yolculuk ile Brüksel merkezine, Brüksel’de inmeyi devam ederseniz; Gent, Mons ve Batı Flanders’e ulaşabilirsiniz.
- Brüksel havalimanından otobüsle, 30 ile 60 dakika süren, trafik sorunu yaşayarak yolculuk etmeyi de tercih edebilirsiniz. Otobüs yolculuğu trene göre daha ucuzdur ve hedefinize varış süreniz trafiğe bağlı olarak değişebilir.
Belçika’da Gezilecek Yerler
Belçika’da gezilecek şehirlerin bazılarından kısaca bahsedelim.
- Brüksel: Başkent Brüksel, ülkenin en canlı şehridir. Brüksel; devasa post – modern binaları, lonca evleri ve Gotik belediye binasıyla çevrili Dünya Mirası olan Grand Place gibi etkileyici anıta sahiptir. Ayrıca Brüksel’den hızlı trenlerle; Paris, Amsterdam, Lüksemburg gibi önemli şehirlere de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
- Brugge: Romantik aşıkları kaçamak şehri Brugge’de; kanal çevresinde bisiklet turları atabilir, uzun yürüyüşler yapabilir ve meşhur Belçika çikolatasının tadına bakabilirsiniz.
- Gent: Ortaçağ’ın en zengin şehirleri arasında yer alan Gent, Brugge’den daha büyük ve yoğundur. Ortaçağ mimarisiyle tarihin tozlu sayfalarına ait yapıtları görebileceğiniz bu şehirde; Béguinages, çan kulesi ve eski bez salonunu ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Belçika’da Ne Yenilir? Ne İçilir?
Belçikalılar yemek yemeyi severler ve iyi mutfağıyla ünlüdürler. Belçika geleneksel yemeklerinden birkaçını tanıyalım.
- Boulettes: Belçikalılar tarafından en çok tercih edilen ve ülkenin ana yemeği konumundaki Boulettes, bir çeşit köfte yemeğidir. Belçika’ya özgü domates sosuyla, muhteşem bir tada bürünen bu yemeği, Belçika’nın hemen hemen her restoranında yiyebilirsiniz.
- Caricolas: Deniz ürünleri sevenler için deniz salyangozundan yapılan, baharatlı soslarla servis edilen bu yemek özellikle Brüksel ve Brugge’de iyi yapılmaktadır.
- Choux de Bruxelles ( Brüksel Lahanası ) : Belçika’da ne yenir? Sorusunun cevabı bu sefer vejeteryanlar için geliyor. Belçikayla özdeşlemiş bir başka yemek Brüksel lahanasıdır. Belçika’ya gidenlerin yemeden dönmemesi gereken bir tattır.
- Çikolata: Ülkenin simgesi haline gelmiş bir üründür. Belçika’da ne yenir? Sorusunun tatlı versiyonudur. Belçika çikolataları, farklı aroma ve formlarıyla, Dünya’nın birçok yerindeki çikolatalardan ayrılır.
- Moules Frites: Özellikle Eylül ve Şubat ayları arasından Belçika’ya gittiyseniz, Belçika’da ne yenir? Sorunuzun cevabı: patates kızartmalarıyla servis edilen midye yemeğidir.