Tarih

Berlin Duvarı’nın Yapılışı ve Yıkılışı

Berlin Duvarı, 13 Ağustos 1961’de gece yarısı  Doğu Almanya ‘da bulunanların Batı Berlin’e kaçmalarını engellemek amacıyla örülen beton duvar dır. Toplamda, en az 171 kişi Berlin Duvarı’nı geçmeye  çalışırken öldürüldü. Berlin duvarı Utanç Duvarı olarak da adlandırılmaktadır.

1945 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi ile Almanya ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği’nin kontrolü altında dört işgal bölgesine bölündü. 17 Temmuz – 2 Ağustos 1945 tarihleri ​​arasında Potsdam’da düzenlenen barış konferansında Müttefik liderler tarafından Almanya’nın topraklarının kaderi belirlendi.

1945’te ABD ve Sovyetler Birliği, her biri savaş sonrası dünyadaki etkisini göstermek isteyen, ideolojik olarak muhalif ‘süper güçler’ olarak ortaya çıkmaya başlamıştı.

 

Almanya Soğuk Savaşın odağı oldu  siyaset ve Doğu ile Batı arasındaki bölünmeler daha da belirginleşti, Almanlar da aynı şekilde ikiye bölündü. 1949’da, Almanya resmen iki bağımsız ülkeye ayrıldı: Batı demokrasilere müttefiki Federal Almanya Cumhuriyeti (FDR veya Batı Almanya) ve Sovyetler Birliği’ne müttefik Alman Demokratik Cumhuriyeti (GDR veya Doğu Almanya).

 

Berlin tamamen ülkenin Sovyet kesiminde yer almasına rağmen (doğu ve batı işgal bölgeleri arasındaki sınırdan yaklaşık 100 mil kadar uzaklıktaydı), Yalta ve Potsdam anlaşmaları şehri benzer sektörlere ayırdı. Sovyetler doğu yarısını alırken, diğer müttefikler batıyı aldı. Berlin’in bu dört yönlü işgali Haziran 1945’te başladı.

Berlin Duvarı’nın Yapılışı

Sovyetler Birliği ve diğer üç Müttefik güç arasındaki ilişki hızla parçalandı. 1948’de, Batı Berlin’deki Sovyet ablukası, Batı Müttefiklerini şehirden aç bırakmayı hedefledi. Ancak geri çekilmek yerine, ABD ve müttefikleri Batı Berlin’e havadan 2,3 milyon tondan fazla gıda, yakıt ve diğer ürünler teslim etti.

1961’de, yaklaşık 19.000 kişi GDR’yi Berlin’den terk etti. Ertesi ay, 30.000 kaçtı. Ağustos ayının ilk 11 gününde, 16.000 Doğu Alman sınırdan Batı Berlin’e geçti ve 12 Ağustos’ta 2.400 kişi geldi; bu sayı, Doğu Almanya’yı bir günde terk eden en büyük göç sayısıydı.

O gece, Başbakan Kruşçev sınırı güçlendirmek ve Doğu Almanların Batı’ya gitmesini durdurmak için alınacak önlemlerin alınacağını söyledi. 12-13 Ağustos 1961 gecesi, gece yarısını geçe, askerleri ve inşaat işçileri olan kamyonlar, Doğu Berlin’e girdi. Berlinlilerin çoğu uyurken, bu ekipler Batı Berlin’e giren sokakları bölmeye başladı. Doğu ve Batı Berlin arasındaki sınır boyunca somut direkler koymak ve dikenli teller bağlamak için delikler kazdılar. Doğu ve Batı Berlin arasındaki telefon kabloları da kesildi ve demiryolu hatları kapatıldı.

Berlinliler o sabah uyandıklarında şok oldular. Bir zamanlar çok akışkan bir sınır olan şey artık katıydı. Doğu Berlinliler artık operalar, oyunlar, futbol oyunları ya da başka herhangi bir aktivite için sınırı geçemezler. Yaklaşık 60.000 yolcu artık iyi maaşlı işler için Batı Berlin’e gidemezdi. Artık aileler, arkadaşlar ve sevenler, sevdikleriyle buluşmak için sınırı geçemezler.

Utanç Duvarı 28 yıllık tarihi boyunca dört büyük dönüşümden geçti. Beton direkli dikenli tel çit olarak başladı. Sadece birkaç gün sonra, 15 Ağustos’ta, daha hızlı ve daha kalıcı olan  beton bloklardan yapıldı ve dikenli tellerle çevrelendi.

Berlin Duvarı bir duvar değil iki duvardı. 155 kilometrelik  uzun ve dört metre yüksekliğindeki bu duvarlar, ‘ölüm şeridi‘ olarak bilinen ağır korumalı, mayınlı bir koridordan ayrıldı.

 

Berlin Duvarı’nın Yıkılışı

Aniden 9 Kasım 1989’da, Soğuk Savaş’ın Doğu Avrupa’da çözülmeye başlamasıyla, Doğu Berlin hükümet yetkilisi Günter Schabowski, kentin Batı ile ilişkilerinde bir değişiklik olduğunu açıkladı. O gün gece yarısından başlayarak, GDR vatandaşlarının ülke sınırlarını geçmekte özgür olduğunu söyledi .

Haberi alan insanlar şoktaydı.  Sınırlar gerçekten açık mıydı? Doğu Almanlar geçici olarak sınıra yaklaştı ve gerçekten de sınır muhafızlarının insanların geçmesine izin verdiğini gördü. Doğu ve Batı Berlinliler duvara akın etti ve Berlin Duvarı her iki taraftan da insanlarla doldu.

Doğu Berlin’den 2 milyondan fazla insan, bir gazetecinin, “dünya tarihinin en büyük sokak partisi” yazdığı bir kutlamaya katılmak için hafta sonu West Berlin’i ziyaret etti. İnsanlar, duvarın parçalarını yıkmak için çekiç ve çekiç kullandılar. – “mauerspechte” veya “duvar ağaçkakanları” olarak bilinirdi; bu sırada vinçler ve buldozerler bölümden sonra bölümleri aşağı çekti. Kısa süre sonra duvarlar yıkıldı ve 1945’ten beri Berlin ilk kez birleşti. “Sadece bugün” bir Berliner duvar üzerine boyayla boyandı, “savaş gerçekten bitti”.

Berlin Duvarı yıkıldıktan bir yıl sonra, Doğu ve Batı Almanya , 3 Ekim 1990’da tek bir Alman devletine kavuştu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu