Bilim Kurgu Kitap Önerileri

Bilim kurgu gelecekteki olması muhtemel teknolojik ve bilimsel gelişmeleri ön görmektir. Geleceği tahmin edebilmek için günümüzün teknoloji ve bilimine hakim olmak gereklidir. Bilim kurgu bazen karamsar bir geleceği(distopya) anlatırken bazen daha olumlu bir geleceği anlatabilmektedir. Kurgu romanlar aslında yaşanmamış olayları insanın hayal gücünü kullanarak oluşturmasıdır. Bilim kurgunun babası olarak Jules Verne gösterilebilir. H.G Wells Jules Verne’den sonra en önemli bilim kurgu yazarıdır.
Bilim kurgu romanların birçoğunun sinema filmi de çekilmiştir. Listemizde bulunan Fahrenheit 451 ve Otomatik Portakal romanlarının filmleri de bulunmaktadır. Ancak romanlardan aldığım zevki filmlerinde bulamadığımı ekleyeyim. İsterseniz birbirinden güzel bilim kurgu kitap önerileri bulunan listemize geçelim.
1-Fahrenheit 451
Ray Bradbury tarafından 1951 yılında yazılan, distopik bir bilim kurgu romandır. Bradbury’nin bu romanı televizyonların yaygınlaşmaya başladığı bir dönemde yazması ilginç bir noktadır.
Kitap okumanın yasak olduğu, kitapların yakıldığı ve itfaiyecilerin yangın söndürmek yerine evleri yaktığı bir gelecek düşünün. Evlerin oturma odalarındaki dört duvardan 3’ünün Tv ile kaplı olduğunu. Romanın baş karakteri itfaiyeci Bay Montag’dır. Montag da diğer itfaiyeci meslektaşları gibi kitap yakma işini sorgusuz yapan tam bir görev adamıdır. Ancak günlerden bir gün Clarisse isminde bir genç kızla tanışacak düşünceleri ve hayatı tamamen değişecektir.
Yazarın romana Fahrenheit 451 ismini vermesinin sebebi kağıdın tutuşma sıcaklığının F 451 derecesine denk gelmesidir. Kitap hakkında yapılan yorumlardan birisi; bundan sonraki ömrünüzde okuyabileceğiniz tek kitap olsa o Fahrenheit 451 olmalı görüşüne katılmıyorum. Nedeni ise Fahrenheit 451 güzel bir roman ancak, ondan çok daha iyi bilim kurgu romanları mevcut ki listeme de ekledim.
2- Mülksüzler
Okuduğum ilk ütopik bilim kurgu romanı olan Mülksüzler Ursula K.Le Guin tarafından yazılmıştır. Mülksüzlerde Anarres ve Urras adında birbirinin uydusu olan 2 gezegen vardır. Urras kapitalist bir yönetim anlayışı olan bir gezegendir. Bu kapitalist sistemden memnun olmayan Urras’taki anarşistler Odo’nun önderliğinde ayaklanırlar. Urras yönetimi ise çareyi ayaklanan anarşistleri Urras’ın Ay’ı olan Anarres’e göndermekte bulur. Annares kurak,berektsiz toprakları olan bir gezegendir. Göçten 200 yıl sonra Anarres’te yaşayan fizikçi Dr.Shevek Urras’ı gözlemlemek ve incelemek amacıyla Urras’a gider.
3- Otomatik Portakal
Antonhy Burgess tarafından 1962 yılında yazılan bilim kurgu romanıdır. Yazarın ilginç bir hayat hikayesi de mevcut. Şöyle ki doktorlar Burgess’a beyninde tümör olduğunu söylemiştir. Burgess’ta beyninde tümör olduğunu öğrendikten sonra karısına para bırakabilmek için 1 yıl içinde 6 tane roman yazmıştır. Ancak daha sonra doktorların yazara koyduğu teşhis yanlış olduğu anlaşılmıştır. Doktorlar yazara yanlış teşhis koymasa belki de böyle güzel bir romanı okuyamayacaktık.
Okuduğum bilim kurgu romanları içerisinde en sevdiğim bilim kurgu romanıdır.15 yaşındaki Alex ve arkadaşlarının kurduğu çetenin yaşadıklarını anlatırken yazar ilgisiz aileleri ve toplumu sert bir şekilde eleştiriyor. Bilim kurgu kitap önerileri listemizin belki de en iyi kitabı olan Otomatik Portakal’ı kesinlikle okumalısınız.