Biyografi

Bizans İmparatoriçesi Theodora Kimdir?

Theodora, Doğu Roma İmparatorluğu’nun imparatoru Justinian’ın (527-565) karısıdır.
Justinian, Corpus Juris Civilis olarak bilinen Romalıların yasalarının toplanmasını emretti : ölümsüzlüğü sağlayan bir başarı. İncil’den sonra Corpus Juris’in dünyadaki en iyi bilinen kitap olduğuna inanılmaktadır .
Theodora, kendisinin ilan ettiği antik yasalara ekleyen , Novellae adı altında toplanan koca çalışmalarını şiddetle etkiledi .

Justinian’ın mevzuatı, kadınların durumunu şiddetle etkilemiştir. Eski evlilik yasaları, özellikle çeyizlerle ilgili olanlar yürürlükteydi ( dos) ve boşanma ya da dürüstlük durumunda eşin varlıkları olarak işlevi. Kocasının armağanları ( donatio propter nuptias ) alaka düzeylerini koruyarak kadınların mülk edinmesinin en önemli yollarından biri haline geldi. Dul kadına, kocasının mülkünün dördüncü kısmındaki bir mülk olan dördüncü Justinian verildi .
İmparator, boşanma ve zina etme ile ilgili yasalar çıkardı, evliliğin kutsallığını onayladı ve aktrisleri desteklemek ve “kadınları kaybetmek” için yasamaya özen gösterdi.

Önceki yasayı kısmen değiştiren kadınlara yönelik belirgin bir iyilik, ona yasama organı uxoris’in takma adını kazandı.. Kadınlara ve haklarına yönelik iyilik, her ihtimalde eşinden ilham alıyordu.
Theodora güçlü bir karakter ve şüphesiz zeka gösterdi. Mütevazi kökenlerden, aktris olarak kesin bir üne kavuşmuş, mütevazı ve mütevazı bir yaşam sürdürmek için emekli olmuştur. Giustiniano ile tanıştığında tezgah üzerinde çalışmaya devam etti. Onlarınki gerçek bir aşk hikayesiydi. Evliliğin yasal tanımını verdiğinde imparatorun hikayesini aklında tuttuğuna dair hiçbir şüphe yoktur: “karşılıklı aşk evliliğin temelidir, çeyiz gerekli değildir”.
Justinian İmparatoru olunca Teodora’yı Roma imparatorlarının eşlerinin unvanı olan Augusta olarak tahtı aldı. Harcadığı önerilerini takip etti ve kararlarında işbirlikçi olarak nitelendirdi (Kasım 61, bölüm 3, 20) ve bir danışman (8 Kasım, 1).
Tarihçi Caesarea Procopius’u, “hayatlarında birlikte olmayan hiçbir şey yapmadıklarını” yazıyor ve “emanın her zaman talihsiz kadınların lehine olduğunu” ekliyor.
İmparatoriçe, Senato merkezindeki emperyal çifti gösteren mozaiklerin de gösterdiği gibi, yirmi yıl boyunca siyaset üzerindeki etkisini kullandı. Ravenna’nın mozaikleri bize mahkemesinin merkezinde Theodora’yı gösteriyor.
Tarihçilerin ortak görüşü Teodora’ya Nika’nın ayaklanması sırasında tahtı kocasına 532’de kurtarmasının esasını verir. İki grup rakip, Yeşiller ve Blues, Nika’nın hipodromunda şiddetli bir şekilde çarptı, hasara, yangına ve cinayete neden oldu. Huzursuzluk derhal politik bir boyut aldı ve imparatorluk saraylarına ulaştı: isyandı.
Kalabalığı kontrol edemeyen imparator kaçmaya karar verdi. Bu vesileyle karısının karakterinin ne olduğunu gördü. Theodora, kocasını saraydan çıkmamaya davet etti çünkü “herkes gibi yaşamaktan ziyade bir imparator olarak ölmek daha iyi”, sonra başkentte güçlü bir eskort, başkaldıran isyanı bastırma görevi olan İliryalıların kaptanına ve General Belisario’ya emanet etti. . Hipodrom fethedildi: 30.000 isyancı katledildi, düzen geri geldi ve Giustiniano tahtta kaldı.
İktidarda güçlenen, görkemli bir siyasi programa giren emperyal çift, Konstantinopolis’i yeniden inşa edip genişletti. En görkemli Ayasofya’yı da içeren su kemerleri, köprüler ve 25’ten fazla kilise inşa edildi.
541’de imparatoru öldürecek başka bir komplo Teodora tarafından keşfedildi ve çürütüldü: krallığın en dramatik olaylarında her zaman tetikte ve mevcut.
Teodora figürü ise en koyu renk tonları ve en rezil masallarla tarihe geçti.
Kötü şöhretinden sorumlu olan Procopio di Cesarea, Justinian mahkemesinin önemli bir figürü, yakın bir işbirlikçi ve Giustiniano’nun tarihçisi. Bir nedenden dolayı, bilinmeyen kaldı, imparatorla çatışmaya girdi ve imparatorun genç yıllarıyla ilgili bir dizi kaşıntılı dedikodu doğurmuş olan yayında (o zaman yayınlanmadan kaldı) yaylı Tarihle misilleme yaptı. Hipodrom sahnelerinde müstehcen gösteriler ve onun ters cinsel alışkanlıkları.
Procopio, onu “yetenekli bir aktris” olarak nitelendirir, “aktris” kelimesinin fahişe olduğu ve oyunculuk mesleğinin rezil olduğu düşünülürse şüpheli bir iltifat olarak nitelendirir.
Skandallık evliliği, şiddetli şekilde aşağılayıcı terimlerle tanımlanır; aşırı derecede hayal kırıklığı ile başlayan ve soygun çiftinin onaylandığını iktidarın zirvesinde gören bir soygunun aristokratik bir efsanesi nefreti ile tanımlanır .
Gerçekte, Teodora’nın gençliği hakkında çok az şey biliniyor ya da hiçbir şey bilinmiyor. Hipodrom’da bir ayı terbiyecisi olan Acacius’un kızıydı ve bir aktris ve mim olarak çalıştı. Daha sonra Tyro valisine katıldı ama sonra yalnız kaldı, İskenderiye’ye dönüştürüldüğü İskenderiye’ye gitti. Dönüşüm ile kendini oyuncu mesleğinden kurtarmak mümkün olmuştu. Görünüşe göre İskenderiye Patriği Timothy III, manevi babasıydı.
Justinian, onunla tanıştığında 40 yaşındaydı, 522 civarında; sadece yirmi yaşından büyüktü. İlk görüşte aşktı.
İmparatoriçe hayatı boyunca talihsiz kadınlar, fahişelerin kurtarılması için elinden gelen her şeyi yaptı ve Bizans’ta çoğalan genelevlerin kaldırılması için çalıştı. Ölümünden sonra, Justinian bir aktris, tövbe, evlenme ve hatta patriciat’a kabul edilme izni veren bir yasa yayınladı.
Theodora kanserden öldü ve imparator tarafından imparator tarafından ve kendisi için yaptırılan bir türbe içinde Kutsal Havariler kilisesine gömüldü.
Teodora, kadınların haysiyetini ve haklarını gösteren güçlü bir şampiyondu, ne yazık ki hafızası sonsuza dek kötü niyetli bir tarihçinin dedikodularıyla bağlantılıydı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu