Bilim

Botanik Nedir?

‘Botanik’ terimi,  Yunanca ‘botane’ kelimesinden türetilen bir ‘botanik’ sıfatından türetilmiştir. ‘Botanik’ üzerine çalışan kişi ‘botanikçi’ olarak bilinir.

Botanik, en eski doğa bilimlerinden biridir. Başlangıçta Botanik, gerçek bitkilerle birlikte eğrelti otları, mantarlar, yosunlar gibi tüm bitki benzeri organizmaları içeriyordu. Daha sonra bakteri, alg ve mantarların farklı bir krallığa ait olduğu görüldü.

“Botanik, Biyolojinin bitkilerin incelenmesiyle ilgilenen dalıdır.”

Botanik Tarihi

Bitkiler, yeryüzündeki başlıca yaşam kaynağıdır. Bize çeşitli endüstriyel ve evsel amaçlar için gıda, oksijen ve çeşitli hammaddeler sağlarlar. İnsanların çok eski zamanlardan beri bitkilerle ilgilenmelerinin nedeni budur.

Yunan bilim adamı Theophrastus, dünyanın ilk Botanikçilerinden biriydi. Bitkiler üzerine yazdığı önemli yazılar nedeniyle “Botanik’in Babası”  olarak da bilinir. “Bitkilere Sorgulama” adlı kitaplarından biri bitkileri coğrafi aralıklara, boyutlara, kullanımlara ve büyüme şekillerine göre sınıflandırdı. “Bitkilerin Sebepleri Üzerine” adlı diğer çalışma, bitki yetiştirmenin ekonomisini anlatıyordu.

Dioscorides Pedanius, “De Materia Medica” olarak bilinen bitkisel ilaçlar hakkında bir ansiklopedi yazan MS 90-40 yılları arasında bir başka Yunan doktordu. Bu kitap, bileşik mikroskobun icadına kadar 1500 yıldan fazla bir süredir önemli bir tıbbi rehber olarak kullanılmıştır.

Bileşik mikroskobun 1665 yılında Robert Hooke tarafından icat edilmesi, Botanik alanındaki bilimsel bilginin ilerlemesine işaret etti. Bitkilerin anatomisi ve fizyolojisinin incelenmesine yardımcı oldu. Klorofilin keşfi, fotosentez sürecini anlamaya yardımcı oldu . Gregor Mendel, bezelye bitkileri üzerinde yaptığı deneylerle bitkilerdeki genetik kalıtımı inceledi.

Biyoteknoloji ve genetik mühendisliğin ortaya çıkmasıyla birlikte, bilim adamları bitki yapısını daha iyi anlayabiliyor ve mahsul verimini ve mahsul sağlığını iyileştirmenin daha iyi yollarını bulabildiler.

Botanik Ana Bölümleri

Bitki patolojisi

Bitkilerde hastalıklara neden olan organizmalar ve çevresel koşullar, hastalığın meydana geldiği mekanizmalar ve bitki hastalıklarını kontrol etme yöntemleri üzerine yapılan çalışmadır.

Paleobotanik

Bu, bitki fosillerinin geri kazanılması ve tanımlanmasıyla ilgilenen ve dolayısıyla bitkilerin evrimsel tarihini inceleyen botanik dalı.

Arkeobotanik

Geçmişte insanlar tarafından bitkilerin nasıl kullanıldığını bilim adamlarının inceledikleri Botanik dalıdır. Bir bitkiyi anlamak, geçmişte bir bitkinin tıbbi ve ruhsal önemini anlamaya da yardımcı olur.

Bitki Ekolojisi

Bitki ekolojisi, bitkilerin dağılımını, çevresel faktörlerin bitkileri nasıl etkilediğini ve bitkiler ile diğer organizmalar arasındaki etkileşimi inceler.

Adli Botanik

Adli botanik, yalnızca bitkilerin bir bütün olarak incelenmesini değil, aynı zamanda bitkilerin ve polen, metabolizma, gelişme, kök yapıları, hastalıklar, tohum, yaprak vb. Bitki kısımlarının cezai veya cezai olmayan vakaları, yasal anlaşmazlıkları veya soruları araştırmak, ölüm nedenini veya eski yeri keşfetmek için kullanılmasıdır.

Botanik Biliminin Önemi

Bitkiler, insan yaşamının ayrılmaz bir parçasıdır. Günlük yaşamın çeşitli yönlerinde kullanılırlar. Botanik bu bitkilerin özelliklerini ve kullanımlarını inceler ve bu nedenle çok önemlidir.

Botanik’in önemi şu noktalardan anlaşılabilir:

  1. Botanik bilim, tıp ve kozmetik alanlarını etkilemek için farklı bitki türleri, kullanımları ve özellikleriyle ilgilenir.
  2. Botanik, fosil yakıtlara alternatif olarak kullanılan biyokütle ve metan gazı gibi biyoyakıtların geliştirilmesinin anahtarıdır.
  3. Botanik, ekonomik üretkenlik alanında önemlidir, çünkü çiftçilerin mahsul verimini artırmasına yardımcı olan mahsuller ve ideal yetiştirme teknikleriyle ilgili çalışmalarda yer alır.
  4. Bitkilerin incelenmesi, çevrenin korunmasında da önemlidir. Botanistler, yeryüzünde bulunan farklı bitki türlerini listeler ve bitki popülasyonlarının ne zaman azalmaya başladığını hissedebilirler.

Kaynak: https://byjus.com/biology/botany

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu