Briket Nedir? Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Briket; amorf ve camı özelliklere sahip pomza veya bims taşının çimento ile karıştırılıp, oluşan harcın kalıplara dökülmesiyle elde edilen boşluklu veya dolu olarak üretilebilen yapı malzemesidir.
Briket; duvarların iskelet yapısındaki, yük taşımayan ya da en çok iki katlı yığma yapıların inşasındaki duvarlarda kullanılır. “Briket nedir?” Denilince akla gelen ilk şey Yapısındaki tamamen doğal agrega sayesinde çevreye zararlı bir etkisi olmaması ve aynı zamanda atmosfer dostudur.
Beton briket; kum, çakıl, tüf cürufu, tuğla, kiremit kırıkları, bims ( sünger taşı ) gibi dolgu malzemelerinin, çimento ve su ile karıştırılıp; özel kalıplarda, dövme, pres veya vibre işlemlerinden geçmesi sonucu elde edilir. 1m3 dolgu malzemesine, 250 – 300 kg çimento katılarak edilen briket duvarlar, diğerlerine göre daha ağır ve daha dayanıklıdır.
Briket Çeşitleri ve Ağırlıkları
Yüke ve hava koşullarına karşı dayanımı fazla olan briket; hafiflik, ses ve ısıya karşı da geçirimsiz bir yapıdadır, yapılarda briketin bims ile yapılanları tercih edilir. Briket çeşitleri: boşluklu, tam dolu, yalıtımlı ve asmolen’dir. Son zamanlar ise bahçe duvarlarının yüzeylerinde, dekoratif briket kullanılmaktadır.
Briket çeşitlerine göre ağırlığı değişen bir yapı malzemesidir. Briketlerin çeşitleri ve birim hacim ağırlıklarını inceleyelim.
- Briket: Standart yapıdaki bir briket, 1 m2 hacimde, 5 kg dayanım gösterir.
- Tek sıra boşluklu briket: Bu briket türü 1m2 ‘ lük bir hacimde, 7 – 7,5 kg arasında dayanım gösterir.
- İki sıra boşluklu briket: Briketin 1m2 hacminde en yüksek dayanıma sahip briket türüdür, 8 – 9 kg arasında dayanım gösterir.
- Üç sıra boşluklu briket: 1m2 hacimde 8 – 12 kg arasında dayanım gösteren briket türüdür.
- Asmolen briket: 1m2 hacimde, 7 – 10,5 kg arasında dayanıma sahip briket türüdür.
Briketin Avantajları
- Briket, hafif yalıtım malzemeleri kategorisinde en ucuz olandır.
- Briketin avantajlarından en önemlisi, yüksek ısı yalıtımı sağlamasıdır.
- Gözenekli yapıdaki briketler, ses yalıtımı sağlar.
- Düzgün yüzeye sahip olan briket, sıva tasarrufu sağlar.
- Basınç dayanımı, donma – çözülme dirençleri yüksektir. ( 25 – 70 MPa )
Briket Kullanım Alanları
Briket nedir? Teknik olarak öğrenip, briket çeşitlerinden bahsettik. Briket avantajları sayesinde birçok alanda kullanılmaktadır. Briket kulanım alanlarını inceleyecek olursak; genellikle dış duvarlar, bölme duvarları, bahçe duvarları, bacalar, pencereler, asmolen döşemeler, tarım ve hayvancılıkta kullanılmak üzere inşa edilen yapıların duvarlarında kullanılırlar.
Taşıyıcı özelliği bulunmayan duvarlar briketlerin kullanım alanlarının temelini oluşturur. Deprem yönetmeliğinde yer alan boşluklu briket duvarların basınç emniyet gerilmelerinin düşük olması ve yangın yönetmeliğinden kazan bacasına ait duvar yapılarında tuğla ile birlikte briket kullanımı yasaklanmıştır. Bu yüzden briket kullanımı yapılması düşünülen yerin seçimi sırasında, yönetmelikler göz önüne bulundurularak seçim yapılmalıdır.