Cennet Papağanı Özellikleri

Cennet papağını, anavatanı Afrika olan, sıcak iklimlerde gruplar halinde yaşamayı seven, çeşitli renklere sahip, kıvrık gagalı, kalın dilli bir kuş türüdür. Özellikle Hint Okyanusundaki adalar bol sayıda bulunurlar. Latince Agapornis roseicollis, İngilizce lovebird adıyla da bilinmektedir.
Ülkemizde muhabbet kuşundan sonra en çok tercih edilen bu kuş türüdür.
Cennet Papağanının Türleri
Cennet papağının 32 değişik türü vardır. Cennet papağanı türleri arasında en çok bilinen 5 tür şu şekildedir.
- Şeftali Yüzlü Cennet Papağanı: Genelde vücutları yeşil, baş kısmı kırmızı ve kanatları ise koyu yeşil renktedir. Ağırlıkları 55 grama, boyları ise 15 cm’e kadar çıkabilmektedir. Evlerde tercih edilen bir türdür fakat oldukça sessizdir.
- Maskeli Cennet Papağanı: Kökeni Orta Afrika olan bu türün kökeni Tanzanya’ya kadar dayanır. Oldukça hareketlidir. Bu nedenle bu tür bir cennet papağanı beslenecekse büyük boy kafes tercih edilmelidir. Ağırlığı 50 gram, boyu ise 15 cm’e kadar çıkabilir.
- Fisher’ın Cennet Papağanı: 15 cm boy ve 50 gram ağırlığa kadar ulaşabilen bu tür, yaklaşık ömrü 10 sene civarındadır. Dişi ve erkeklerin renkleri aynıdır. Ebat olarak aralarında fark vardır. Anavatanı Tanzanya ve Victoria Gölü’nün güneyine doğru uzanan bölgeyi kapsar. Yüksek rakımlarda yaşamayı seven bir cennet papağanı türüdür.
- Nyasa Cennet Papağanı: Grup halinde gezmeyi seven bu papağan türü, doğal yaşamlarında 20 ile 100 ‘lü gruplar halinde gezerler. Ortalama yaşam ömrü 10 sene civarındadır. Gruplar halinde gezmeyi seven bu türün evde bakımı zordur bu yüzden önerilmemektedir. Gagaları kırmızı, dış tüylerinin alt ve yukarısında kalan kısım ise turuncu ve sarı şeritler halindedir.
- Siyah Yanaklı Cennet Papağanı: Boyları 13 cm, ağırlıkları ise ortalama 45 – 50 gram civarındadır. Vücut renkleri yeşil ve tonları şeklindedir. Ayakları gri renk, göğsünün üst tarafı kırmızı ile portakal, göğüs altı ise yeşil renktedir.
Cennet Papağanının Özellikleri
- Cennet papağanları, meraklı, hareketli, oyuncu ve bir o kadar neşeli bir kuş türüdür.
- 32 değişik renge sahip türü bulunan cennet papağanı, konuşma yeteneği yok denecek kadar azdır. Erkek olan cinslerine yeteri kadar ilgi gösterilirse, birkaç kelime öğretmek mümkündür.
- Cennet papağanları, insanlara yakınlığıyla bilinir. Çift olarak beslenmesi tavsiye edilir. Fakat çift olarak beslendiğinde ele gelmeleri daha zor olmaktadır.
- Cennet papağanının boyutu 12 – 17 cm arasında değişkenlik gösterirken ortalama 15 cm’dir. Ağırlıkları 40 – 60 gram arasında değişen bu kuş türünün ortalama ömrü ise 10 yıldır.
Cennet Papağanı Cinsiyet Tayini
Cennet papağanların kesin cinsiyetinin belirlenmesi ancak DNA testiyle mümkün olmaktadır. Ancak cennet papağanlarının cinsiyet tayinleri belli başlı bazı ayrımlarla yapılabilir.
- Dişi cennet papağının kuyruk tüyleri genellikle aynı uzunlukta ve düz biterken, erkeklerin kuyruk tüyleri daha ovaldir. Ortada yer alan tüyler ise yandaki tüylere göre daha uzun olmaktadır.
- Dişi cennet papağanları tünediğinde ayaklarının arasındaki mesafe erkek cennet papağana göre daha fazladır.
- Dişilerin karınları tüneğe daha yakın olur.
- Erkeklerin kafası oval olurken, dişilerin kafa üst kısmı daha düzdür.
- Yetişkin dişi cennet papağanları üreme döneminde kanatlarını ve kuyruklarını kabartıp, daireler çizer. Erkek cennet papağanı ise, kendi ayaklarına ve dişinin ayaklarına küçük ısırıklar atar, etrafında döner, kaşınır, başını sallayarak seri şekilde sesler çıkarır. Hareketleri dişiye göre daha keskindir ve belirgindir.
Evde Cennet Papağanı Beslemek İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Evde cennet papağanı beslemek isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:
- Yüksek seslere alışkın olmayanlar başta zorlanabilir.
- Kafesin dışındayken keskin gagasıyla, perde, kablo ve mobilyalarınıza kemirerek zarar vermemesi için dikkat etmeniz gerekir.
- Eğer amacınız cennet papağanı olarak ona kelimeler öğreterek, bu kelimeleri tekrar ettirerek sohbet etmek ve eğlenmek ise hüsrana uğrayabilirsiniz. Yazımızın içerisinde belirttiğimiz gibi cennet papağanlarının konuşma özelliği yok denecek kadar azdır.
- Cennet papağanını yavrulatmayı düşünüyorsanız, cinsiyetlerini tahmin etmek zor olduğu için ilk zamanlarda istediğiniz sonucu almanız mümkün olamyabilir. Yavrulatma düşünceniz varsa, cinsiyet seçimleri konusunda dikkatli olmanız gerekir.
- Cennet papağanları banyo yapmayı çok sever. Özellikle yazın düzenli aralıklarla banyo yaptırabilirsiniz.
- Cennet papağanlarının çok hareketli, neşeli ve oyuncu olmasından kaynaklı, canının sıkılmaması için kafesine oyuncak koyabilirsiniz.
- Muhabbet kuşu gibi size hemen alışmasını beklemeyin. Fazla ilgi isteyen cennet papağanlarının size alışması uzun zaman alabilir, sabırlı olmanız gerekir.