Çevre Mühendisliği Nedir? Çevre Mühendisinin Sorumlulukları Nelerdir?
Çevre mühendisliği; doğal kaynakların en iyi şekilde kullanımı, üretim ve tüketim faaliyetleri sonucunda; insan sağlığına ve doğaya zarar vermeyecek şekilde planlanmasını sağlayan mühendislik bilimidir.
Bu işlemlerin yürütülmesi ve planlamasını yapan mühendislik biliminde görevli kişiye ise çevre mühendisi denir. Çevre mühendisliği ne demek? Olarak sözlük anlamına baktığımızda; diğer mühendislik dallarının aksine, doğanın kaynaklarını tüketmek yerine doğaya sahip olduklarını geri kazandırmayı hedefleyen bilim dalıdır, tanımıyla karşılaşırız.
Çevre Mühendisi Nedir? Çevre Mühendisi Ne İş Yapar?
Çevre mühendisi, bozulan çevre koşullarını eski haline getiren, koruyan ve teknolojik çözümler sağlayarak problemlerini çözme amacıyla bilimsel becerilerini sergileyen mühendistir. Çevre mühendisi; kuraklık, ormansızlaşma, iklim değişikliği ve enerji krizi gibi konuları ele alarak, bu sorunlara teknolojik tabanları çözümler üretir.
Değişen ve gelişen Dünya’nın sürekli artarak devam eden atıklarını bertaraf etmek, insanların içme sularını güvende tutmak, doğaya zararı olan atıkları geri dönüşüme sokarak, toprak, hava ve su kirliliğini önleyerek, sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlamak çevre mühendislerinin görevleri arasında yer almaktadır.
Çevre Mühendisi Nasıl Olunur? Çevre Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?
Çevre mühendisliği, üniversitelerin mühendislik fakültesinin 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm, diğer mühendislik türlerinde olduğu gibi sayısal puan türünden öğrenciler kabul etmektedir.
Çevre mühendisi olmak için, tercih edilip kazanılan üniversiteden mezun olmak bu işin sadece ilk adımıdır. Çünkü sonrasında kamu veya özel sektördeki ilanları takip ederek, iş başvurusunda bulunduktan sonra, aktif olarak görev yapmak işin en önemli kısmıdır.
Çevre mühendisleri için çalışma olanakları oldukça fazladır, çevre mühendisleri nerelerde çalışabilir? İnceleyelim.
- Danışmanlık firmaları
- Belediyeler
- Kalite kontrol birimleri
- Su arıtma tesisleri
- Fabrikalar
- İnşaat firmaları
- İlgili bakanlıklar
Çevre Mühendisinin Görevleri Nedir?
Doğal kaynakların kirlenmesine neden olan etkenleri tespit ederek, bu etkenleri kontrol edip, yok ederek, insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarını sağlamak çevre mühendisinin görevlerinden en önemlisidir. Çevre mühendisinin görevleri şunlardır:
- Çevresel tespit ve araştırmaları sonucu rapor oluşturarak, stratejik planlar yapmak
- Yaşanan çevresel problemin çözülmesi için; mimar, çevre bilimciler ve gerekli olan mühendislik dallarına ilişkin mühendislerle bir araya gelerek işbirliği yapmak
- Doğal kaynakların kirlenmesini önlemek için çalışmalar yapmak
- Oluşturulan raporu, bilimsel veriler eşliğinde inceleyip, analiz etmek
- Doğal kaynakların, çevrenin ve insan sağlığının olumsuz etkilenmemesi için; devlet kurumlarını ve endüstrileri, standartlar dâhilinde bilgilendirmek
- Yerleşim alanlarında yer alan; kanalizasyon, yağmur su şebekesi gibi sistemleri çevreye ve insan sağlığına uygun şekilde dizayn etmek
- Farklı çevresel bölgelerden aldığı numuneleri analiz edip, problem tespit edilmesi durumunda çözülmesi için gerekli planlamaları ve gerçekleştirmeleri sağlamak
Çevre Mühendisinin Nitelikleri Nelerdir?
Çevre mühendisi olmak için sadece mezun olmanın yeterli olmadığını, kamu ve özel sektörde aktif çalışmayla elde edilecek tecrübenin bu işin temelini oluşturduğundan bahsetmiştik.
Çevre mühendisliği bölümünden mezun olanların işe alım sürecinde, işverenler tarafından değerlendirildiği bazı kriterler vardır. Çevre mühendisinin nitelikleri nelerdir?
- Karşılaşılan sorunlar karşısında çözüm üretebilme becerisine sahip olmak
- Araştırma merakının olması ve yaratıcı olması
- Takım çalışmasına yatkın olmak
- Yapılan analizleri dikkatli ve detaylı bir şekilde incelemek
- Analitik düşünce yapısına sahip olmak
- Mesleki etik ve sorumluluk bilincinde olmak
- Güçlü iletişim becerisine sahip olmak
- Mesleki gelişim ve yenilikleri açık olmak