Cibes Otu Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Cibes otu, lahanaya benzerliğiyle bilinen turpgiller familyasında yer alan şifalı bir bitkidir. Genellikle Ege Bölgesinde yetişen bu şifalı ot, Ege’de lahana patlağı, azman ve cibez olarak da bilinmektedir. Bu şifalı bitki, tam bir C vitamini kaynağıdır.
Kabuklu, kabuksuz, pişmiş, pişmemiş şekilde tüketilebilir. Bu ot, lahananın toplandıktan sonra köklerinde kalan kısımlarının tekrar yeşermesiyle meydana gelir. Bu şekilde yetişmesi nedeniyle lahana cibezi veya karnabahar cibezi olarak da bilinmektedir. Genelde Ege Bölgesinde yetişse de, yetiştiği bir başka bölgemiz de Karadeniz Bölgesidir, bu bölgede cici otu olarak bilinir. Karadeniz bölgesinde yetişen ve cici otu olarak bilinen bu ot, mor (kara) lahananın diplerinde yetişir.
Yaprakları yeşil, geniş ve lezzetlidir. Yenildiğinde tokluk hissi verir, bu nedenle son zamanlarda zayıflamak isteyenlerin kürlerinde sıklıkla görülür olmuştur. Oldukça sağlıklı olan bu bitki, birçok hastalığa karşı etkilidir.
Cibes Otunun Faydaları
Cibes otu, içerdiği C vitamini sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklardan korur. Bağırsak hareketlerini düzenler, iştah kapatıcı özelliği sayesinde, yoğun yeme alışkanlığı sonrası kilo problemi yaşayanlara da büyük fayda sağlar.
Bu şifalı bitki, C vitamini dışında, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri de barındırır. Fosfor, kemik ve diş sağlığımızda çok önemli yer tutar. Magnezyum, enzimlerin biyokimyasal fonksiyonların düzenlenmesinde görevlidir, dolayısıyla depresyon, içe kapanıklık gibi ruhsal durumlara iyi geldiği gibi, fiziksel vücut sağlığında ise migren tedavisinde ciddi anlamda fayda sağlamaktadır.
Cibes otunun faydalarını maddeler halinde toparlayacak olursak;
- Bağırsaktaki kurtların atılımına yardımcı olur.
- Vücuda enerji verir.
- Kansere karşı koruyucu özelliği olduğu tahmin edilmektedir.
- Vücuttaki enfeksiyon oluşumunu engeller.
- Cilde iyi gelir. Ölü hücrelerinin atılımında yardımcı rol oynayıp, cildin yenilenmesine yardımcı olur. Canlı ve parlak cilde sahip olmanızı sağlar.
- Kemik ve dişlerin gelişiminde büyük rol oynar.
- Depresyona iyi gelmektedir.
- Tokluk hissi verir, diyet yapanları için son zamanlarda diyet listesinin başında yer alarak, sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.
- C vitamini açısından çok zengindir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir.
- Bağışıklık sistemini güçlü tutar.
- Bağırsak sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayarak sindirime yardımcı olur, kabızlık sorunun giderir
- Kan dolaşımını düzenler.
Cibes Salatası Tarifi
Cibes otunun birçok farklı şekilde tüketildiğinden bahsetmiştik. En yoğun tüketim şekillerinden birisi de salatası yapılarak tüketilmesidir. Salatanın yapımı için gerekli malzemeler ve nasıl yapılacağından kısaca bahsedelim.
Gerekli Malzemeler:
- Yarım kilogram cibes otu
- Bir adet limonun suyu
- Üç dört diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
Bir kabın içerisine su ve bir miktar tuz koyup kaynatın. Su kaynarken cibes otunun yapraklarını yıkayalım. Eğer çok kirli durumda ise yarım saat sirkeli suda bekletebilirsiniz. Temizledikten sonra iri iri doğrayıp, tuz ile kaynattığınız suyun içine atın.
Kaynar suyun içinde uzun süre tutmayın, aksi takdirde hamurlaşacaktır bu yüzden 2-3 dakikalık bir süre yeterli olur. Pişirdikten sonra süzme işleminden geçirin. Daha sonra ayrı bir kapta, zeytinyağı, tuz ve bir adet limonun suyunu karıştırıp, süzme işleminden geçirdiğiniz cibes otunu bu karışımın olduğu kabın içine ilave edip, karıştırın. Damak zevkinize göre çeşitli baharat eklemeleri de yapabilirsiniz.
Cibes Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Cibes otunun kanıtlanmış bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat her şeyin olduğu gibi bu otun da fazla tüketilmesinin bazı olumsuz sonuçları vardır.
Aşırı tüketilmesi durumunda, ishale sebep olur. Çiğ tüketimlerde ise aşırı miktarda tüketilmesi karın ağrı ve mide bulantısı yapar.