Bilim

Denizatı Hakkında Bilgiler

Denizatı,  Syngnathidae familyasından Hippocampus cinsine, 36 türü bulunan bir tür balıktır.

Cinsin adı, denizatlarını içeren kelime grupları olan; Yunanca hippos yani at anlamına gelen kelime ile kampos yani deniz canavarı anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşur.

Denizatları Nerede Yaşar? Ne Yerler?

Denizatları, sığ kıyı sularında yaklaşık 52 °  kuzey ila 45 ° güney enlemlerinde bulunur. Yaşam alanları; mercan resifleri, mangrovlar,  deniz otları ve haliçlerdir.

Denizatları genellikle bitkilere veya mercanlara kuyruklarıyla yapışmış halde bulunurlar. Hareketsiz alışkanlıkları, mükemmel kamuflaj yetenekleriyle birleştiğinde, onları başarılı bir tuzak avcısı haline getirir. Küçük organizmalar yakınlarında yüzdüğünde, bir Denizatı onları hızla emerek yakalayabilir.

Denizatları ayrıca yengeçler ve diğer balıklar gibi avcılardan kaçınmak için kamuflaj özelliklerini kullanırlar.

Denizatlarının Fizyolojik Özellikleri

Denizatları, horsel benzeri başları, kavrayıcı kuyrukları, bağımsız hareket eden gözleri ve kuluçka keseleri ile benzersiz bir görünümdedir. Uzun, tübüler burunları ve küçük dişsiz ağızları vardır. Denizatının vücudu; birbirini izleyen kemikli plakalardan oluşan halkalarla kaplıdır.

Denizatlarının boyutları; uzunluk olarak 2 ila 35 cm arasında değişkenlik göstermektedir. En küçük tür olan Denise’in cüce Denizatı ( H.denise ), Endonezya’dan Vanuatu’ya kadar tropik batı Pasifikte bulunur. En büyük tür olan göbekli Denizatı ( H. abdominalis ), Güney Avustralya ve Yeni Zelanda açıklarındaki sularda yaşar.

Denizatları oldukça hareketsizdir ve diğer balıklardan daha yavaş yüzerler. Yüzerken dikey bir pozisyonda kalırlar ve yumuşak ışınlı bir sırt yüzgeci kullanarak kendilerini ileriye doğru iterler. Manevra yapmak için başın yanında bulunan pektoral yüzgeçlerini kullanırlar. Bazı bilim adamları, bu dik yüzme duruşunun, yaklaşık 25 milyon yıl önce Batı Pasifikteki deniz otlarının genişlemesinden kısa bir süre sonra geliştiğini iddia ediyor. Bu bitkiler, Denizatlarına düşmanlardan kaçınması için ve avlarını yakalamaları için yararla saklanma yerleri sağladı, Denizatının ataları, bu yeni habitatın sunduğu fırsatları en üst düzeye çıkarmak için gelişti.

Denizatlarında Üreme

Üreme davranışı denizatları ilginçtir. Yakın akrabaları olan deniz ejderleri ve borubalıklarının aksine, erkek denizatı döllenmiş yumurtayı kendisi taşır.

Ayrıntılı bir kur yapmanın ardından, dişi ovipositor ( yumurta kanalı )’da döllenen yumurtaları taşıması için erkek denizatına verir. Erkek denizatı, döllenen yumurtaları kuyruğunun dibinde bulunan kuluçka kesesinde taşır. Türe bağlı olarak bu yumurtalar, kesenin içerisinde 10 gün ila 6 hafta arasında kalır.  Bu süre zarfında erkek, gelişmekte olan genci, kesenin içerisindeki sıvının kimyasını düzenleyerek, hamilelik ilerledikçe yavaşça iç vücut sıvılarından tuzlu suya dönüştürerek besler.

Erkek Denizatı, büyüyen genç denizatını beslemek için ayrıca inorganik bileşikler üretir ve hormon salgılar. Yumurtalar çatladığında, erkek vücudunu sarsar ve yavrular kesedeki tek bir delikten dışarı çıkar. Gençler, ebeveynlerden bakım görmeyen minyatür versiyonlarıdır. Bazı türlerde, bir erkek ve dişi, üreme mevsimi boyunca tek eşli çift bağını sürdürüp, birçok kuluçka üretecektir.

Günümüzde Denizatları

Ticari olarak; denizatları canlı olarak akvaryum hayvanları olarak satılır ve geleneksel ilaçlarda kullanılmak üzere meraklıları tarafından öldürülürler. Denizatları; doğrudan aşırı avlanma, diğer balıkçı alanlarında kazara avlanma ( yakalama ) ve kıyı yaşam alanlarının tahrip edilmesi tehdidi altındadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu