Yaşam

Dünyanın En Büyük 10 Stadyumu

Eski zamanlardan beri insanlar çeşitli spor etkinliklerini izlemek için büyük stadyumlarda bir araya geldiler. Günümüzde taraftarlar, 100.000’den fazla seyircinin sığacağı kadar büyük stadyumlarda canlı spor müsabakalarını izliyor. Bu stadyumların çoğu gösterişli, son teknoloji skorboardlara, görüntüleme ekranlarına ve özel yapılara sahiptir. Ama nihayetinde, ana cazibe bu stadyumlarda oynanan sporlardır.

Yine de çoğu stadyum için, onları diğerlerinden ayıran ve gerçekten destansı bir deneyim yaratan şey, boyutları ve kapasiteleridir. Seyirci kapasitesi bakımından, Dünyanın en büyük seyirci kapasitesine sahip stadyumları incelediğinde,  Kuzey Kore’nin Rungrado 1 Mayıs Stadyumunun zirvede olduğunu görmekteyiz. Stadyum dendiğinde her ne kadar birçoğumuzun aklına futbol gelse de, farklı ülkelerde farklı spor etkinlikleri yüz binlerce seyirciyi bir araya toplayabiliyor. Bazı stadyumlar kurulduğu günkü kapasitesiyle Dünyanın en büyük stadyumları arasında yer alırken, bazıları inşasından sonra genişletilerek bu unvana kavuşmuş olabiliyor.

Dünyanın en büyük stadyumlarının 8 tanesi ABD’de bulunuyor.2020 yılında Hindistan’da açılışı yapılan Sardar Vallabhbhai Patel Stadyumu Dünyanın en büyük stadyumları arasında en yenisidir. Kimi zaman spor etkinleriyle kimi zaman ulusal kültür etkinleriyle en uğultulu yerler olan stadyumların atmosferi bambaşkadır. Dünyanın en büyük stadyumlarından 10 tanesini birlikte inceleyelim.

Dünyanın En Büyük Stadyumları

1. Rungrado Mayıs Günü Stadyumu – 150.000

Resmi olarak Dünyanın en büyük stadyumu, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da yer alan Rungrado 1 Mayıs Stadyumu ilk sırada yer alıyor. 1989 yılında açılan manolya çiçeği şeklindeki inşa edilen bu stad, gücün ve büyüklüğün ulusal bir sembolü olarak inşa edilmiştir. Bu stadyum, manolya çiçeği şeklinde inşa edilmiş olsa da dışarıdan bakıldığında bir paraşütü andırır.

Kuzey Kore milli takımını içeren futbol maçları da dâhil olmak üzere çok sayıda spor etkinliğine ev sahipliği yapmak için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, çoğu zaman, stadyum, askeri geçit törenlerine ev sahipliği yapmak için kullanılır. Özellikle de yıllık Arirang Kitle Oyunları için kullanılıyor. Stadyumda, 1995 yılında, bir güreş etkinliği sırasında 190.000’lik bir dünya rekoru kırdı.

2. Michigan Stadyumu – 113.065

Dünyanın en büyük stadyumları listesinde ikinci sırada yer alan Michigan Stadyumu “The Big House” lakaplı, Michigan, Ann Arbor’daki Michigan Üniversitesi’ndeki futbol stadyumudur.  Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük stadyum, dünyanın en büyük ikinci stadyumu ve 34. en büyük spor salonudur.

3. Sardar Vallabhbhai Patel Stadyumu – 110.000

Dünyanın en büyük üçüncü stadyumu Hindistan’ın Ahmedabad şehrinde bulunuyor. 110.000  kişi kapasiteye sahiptir. Motera Stadyumu olarak da adlandırılan Sardar Patel Stadyumu, bir zamanlar aynı adı taşıyan ve 49.000’den daha küçük bir kapasiteye sahip olan eski bir stadyum ile aynı alana inşa edildi. Stadyum, 2020’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve ardından ABD Başkanı Donald Trump tarafından açılan listemizdeki en yeni stadyum. Sardar Patel Stadyumu şu anda Dünyanın en büyük kriket stadyumu. Kriketin dünya çapında hayranları var, ancak Hindistan, sporun özellikle popüler olduğu bir ülke.

4. Beaver Stadyumu – 106.572

Dünyanın dördüncü en büyük stadyumu ve ABD’nin en büyük ikinci stadyumu Pennsylvania’daki University Park’ta bulunuyor. 1960 yılında açılan stadın kapasitesi 106.572’dir.Pennsylvania Eyaleti futbol takımı Nittany Lions’ın ev sahası olarak hizmet vermektedir. Bu stadyumla ilgili şaşırtıcı olan şey, bulunduğu Pennsylvania Eyalet Koleji kasabasının nüfusu sadece 42.000 olmasına rağmen, maç başına ortalama seyirci sayısının 100.000 biraz altında olmasıdır.

Her şeyden önce kolej futbolu için bir stadyum olan Beaver Stadyumu, 2016 yılında, USA Today tarafından yapılan bir ankette en iyi kolej futbol stadyumu seçildi.

5. Ohio Stadyumu – 104.944

Şekli nedeniyle, “At Nalı” olarak adlandırılan Ohio Stadyumu, ABD’nin Ohio eyaletindeki Columbus’ta bulunuyor. İlk olarak 1922’de açıldı ve 2001’de yenilendi. Şu anda 102.780 kapasiteye sahip olan Ohio Stadyumu, Dünyanın beşinci büyük stadyumu durumundadır. Stadyum spor dışı etkinliklere ev sahipliği yapsa da, öncelikle ABD kolej sporları, özellikle kolej futbolu için kullanılmaktadır.

2016 yılında stadyum, ev sahibi takım Ohio State Buckeyes’ın Michigan’a karşı bir oyun oynamasını izlemeye gelen 110.045 kişilik rekor bir kalabalığa ev sahipliği yaptı. Ohio Stadyumu ayrıca Pink Floyd ve Rolling Stones gibi isimlerin konserleri de dâhil olmak üzere spor dışı etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

6. Kyle Field Stadyumu – 102.733

Texas A&M tarafından kontrol edilen ve College Station, Texas’ta bulunan Kyle Field, 102.733 kapasiteli dünyanın altıncı en büyük stadyumudur. Houston’ın yaklaşık 160 km kuzeybatısındaki College Station’da bulunan bu stadyum, ortalama seyircinin bulunduğu şehrin nüfusundan daha fazla olduğu başka bir stadyumdur.

Listemizdeki diğer birçok stadyum gibi, Kyle Field da öncelikle ABD kolej futbolu için bir mekândır. Stadyum ilk olarak 1905’te açıldı. 2014’te, ABD kolej spor tarihinin en büyüklerinden biri olan ve ertesi yıl tamamlanan büyük bir yeniden geliştirme aşamasına başladı. O zamandan beri, ev sahibi futbol takımı Aggies, her maç için 100.000 veya daha fazla seyirciyi ağırladı.

7. Neyland Stadyumu – 102.455

Tennessee, Knoxville’de bulunan Neyland Stadyumu, dünyanın yedinci büyük stadyumudur. Mekân, tahmin ettiğiniz gibi ABD kolej futbolu için başka bir anıt. Neyland Stadyumu ilk olarak 1921’de, Shields-Watkins Field adı altında açıldı. Adı 1962’de Tennessee Üniversitesi’nin futbol programı Robert Neyland’ın babası sayılan adamı onurlandırmak için Neyland Stadyumu olarak değiştirildi.

Stadyum, 2004 ve 2019 yılları arasında, kapsamlı ve beş aşamalı bir planın parçası olarak büyük yenilemelerden geçti. Bugün Neyland Stadyumu 102.455 kişilik kapasiteye sahiptir. Stadyum aynı zamanda siyasi mitingler, dini toplantılar ve konserler için de kullanılır. En önemlisi ev sahipliklerinden birini, 1984 yılında ünlü müzik grubu The Jackson Five ağırlayarak yapmıştır.

8. Tiger Stadyumu – 102.321

Takma adı “Ölüm Vadisi” olan Tiger Stadyumu, dünyanın sekizinci büyük stadyumudur. ABD’nin Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rouge’da bulunan Tiger Stadyumu, Louisiana Eyalet Üniversitesi’nin futbol takımı Tigers’a ev sahipliği yapmaktadır, adı da buradan gelmektedir.

Stadyum, 1924’ten başlayarak, 12.000 kapasiteli tek bir seyirci tribününe sahipken, aşamalar halinde genişletilerek günümüzdeki haline getirildi. Bugünkü Tiger Stadyumu 102.321 kapasiteye sahiptir.

Stadyum, ABD genelinde en iyi ve aynı zamanda rakipler için en korkutucu atmosferlerden birine sahip olmasıyla ünlüdür. Kanıt olarak, 2013’te Tiger Stadyumu, NCAA tarafından tüm Kolej futbolunun en gürültülü mekânı olarak derecelendirildi.

9. Bryant-Denny Stadyumu – 101.821

101.821 seyirci kapasitesiyle Bryant-Denny Stadyumu, Dünyanın en büyük stadyumları arasında dokuzuncu sırada yer alma hak kazanıyor. Stadyum, Alabama Üniversitesi’nin futbol takımı Alabama Crimson Tide’ın evi olarak hizmet veriyor.

Stadyum, Tuscaloosa şehrinde bulunmaktadır. İlk olarak 1929 yılında açılan stadyum, ABD kolej futbolu için inşa edilen birçok stadyum gibi, o zamandan beri birçok kez genişletildi.

 10. Darrell K Royal-Texas Memorial Stadyumu – 100.119

Resmi olarak, Campbell-Williams Field olan Darrell K Royal-Texas Memorial Stadyumu olarak da bilinen bu stadyum, 100.019 kapasitesiyle Dünyanın en büyük onuncu stadyumudur. Stadyum, ABD’nin Texas eyaletinin başkenti Austin’de bulunuyor. Stadyum, Texas Üniversitesi’nin futbol takımı Texas Longhorns’un evidir. 1924 yılında açılan stadyum, zaman içinde birkaç tadilattan geçti. Stadyum 2018 yılında, Longhorns ile Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) Truva Atları arasında oynanan oyunda, 103.507 seyircinin katılımıyla, şimdiye kadarki en büyük kalabalığına ev sahipliği yaptı.

Texas Longhorns NCAA College futbol takımının evi olan bu stadyumun önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenmesi ve Austin, Texas’a Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük spor stadyumu olması planlanıyor. Bu etkileyici yapıda, 41 metre genişliğinde, 25 metre yüksekliğinde, standart bir basketbol sahasından yaklaşık 1,5 kat daha büyük, Godzillatron lakaplı elektronik bir skorboard bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu