Dünyanın En Büyük Dinozoru Patagotitan Nerede Yaşamıştır? Boyu Kaç Metredir?
Patagotitan, yaklaşık 100 milyon yıl önce, Kretase Dönemi’nin sonlarına doğru Güney Amerika’da yaşamış olan devasa dinozor türlerinden biridir. Dünyanın en büyük dinozoru unvanına sahip Patagotitan, adını, keşfedildiği bölge olan Patagonia’dan alır. Titanosauria grubundan olan bu dinozor, bugüne kadar keşfedilmiş en büyük dinozordur.
Bu dinozorun yaşadığı dönem olan Kretase Dönemi, yaklaşık 145 milyon yıl önce başlayan ve 66 milyon yıl önce sona eren, jeolojik zamanlardan biri olan Mezozoik Zaman’ın son dönemidir. Dinozorların hüküm sürdüğü bu dönem, özellikle üst Kretase Dönemi’nde önemli jeolojik ve biyolojik olaylara tanıklık etti. Kretase Dönemi boyunca, Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarının çoğu birleşerek tek bir kıta olan Pangea’dan ayrıldı ve günümüzdeki konumlarına yakın hale geldi. Bu süreçte, Atlas Okyanusu’nun açılması ve Antarktika’nın ayrılması gibi büyük denizel ve kara hareketleri de gerçekleşti. Kretase Dönemi’nin sonuna doğru, birçok dinozor türü yok olurken, kuşların atası olan bazı theropod dinozorlar hayatta kalmayı başardı. Bu dönemin sonuna doğru, muhtemelen bir göktaşı çarpışması sonucu dünya çapında bir yok oluş olayı meydana geldi ve dinozorların yanı sıra birçok bitki ve hayvan türü de yok oldu.
Kretase Dönemi boyunca, sürüngenlerin yanı sıra memeliler, kuşlar, balıklar, böcekler ve bitkiler gibi birçok grup da evrimleşti. Özellikle, deniz omurgalıları arasında mosasaur, ichthyosaur ve plesiosaur gibi büyük türler ortaya çıktı. Kretase Dönemi’nin sonuna doğru, modern bitkilerin atası olan çiçekli bitkiler ortaya çıktı ve hızla çeşitlendi. Bu bitkiler, günümüzde dünya çapında yaygın olan birçok bitki türünün atasıdır.
Dünyanın En Büyük Dinozoru Patagotitan Özellikleri
Dünyanın en büyük dinozoru Patagotitan’ın boyu, yaklaşık 35-40 metre uzunluğunda, ağırlığı yaklaşık 60-70 ton civarındaydı. Bu dinozor boynu 20 metre uzunluğunda, boynunun genişliği ise 3-4 metre genişliğindeydi. Yaklaşık 10 metre uzunluğunda bir kuyruğa sahipti.
Dünyanın en büyük dinozoru Patagotitan, bitkiyle beslenen bir otobur bir dinozordu. ve Günümüzdeki fillere benzer şekilde, yüksek ağaç dallarındaki bitkileri yiyebilmek için uzun boynunu ve kuyruğunu kullanırdı.
Patagotitan’ın fosilleri, Arjantin‘deki Patagonia bölgesinde, 2014 yılında keşfedildi ve 2017 yılında bilim dünyasına tanıtıldı. Keşif, Patagonia’nın Chubut eyaletindeki La Flecha köyü yakınlarındaki bir tarlada gerçekleşti. Fosiller, diğer Titanosauria türlerine benzer şekilde, güçlü kemiklerden oluşuyordu. Bazı omurga kemikleri, uzunluğu yaklaşık 1 metre olan omurların bölümlerini içeriyordu.
Keşif, Patagotitan’ın boyutu ve anatomisi hakkında daha fazla bilgi sağladı ve dinozorların evrimi hakkında daha geniş bir perspektif sunarak, bilim insanlarının bu devasa canlılar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmasına yardımcı oldu.