Dünyanın En Büyük Kartalı: Harpia Kartalı

Biliyor musun?

  • Harpia Kartalı dünyanın en büyük ve en güçlü kartalları arasındadır. Arka kuyrukları yaklaşık 3-4 inç uzunluğunda – bir boz ayı ayının pençeleriyle aynı boyutta!
  • Diğer birçok yırtıcı kuş gibi, Harpia Kartal civcivleri, kuluçkadan sonra yuvaya taze yeşil dallar ve dallar getirmeye devam ediyor. Bazı araştırmacılar bunun böcekleri ve parazitleri uzak tutmaya yardımcı olduğunu ve yavru için daha serin bir ortam sağladığını düşünüyor.
  • Bir kadın, eşinden iki kat daha ağır olabilir.

Harpia Kartalı Nerede Yaşıyorlar

Tarihsel olarak, Harpia Kartalı güney Meksika’dan Orta ve Güney Amerika’ya kadar kuzey Arjantin’e kadar inmiştir. Ne yazık ki, Harpia Kartalı temelde insanlar yok olmaları ve onları vurmaları nedeniyle yok oluyorlar. Orta Amerika’da bilinen en büyük üreme popülasyonu Panama’da bulunur ve Kolombiya sınırına yakındır. Harpia Kartalı muhtemelen El Salvador’da tükenmiş durumda. Belize’de sadece bir yuvalama çifti gözlendi.

Dünyanın en güçlü kartalı yuvalar için av ve büyük ağaçlar bulabildiği alçak kotlarda yaşar. Yağmur ormanları evi gür ve hareketlidir ve dünyadaki en yüksek biyolojik çeşitliliğin bir kısmını içerir. Harpia Kartalı (Harpy Eagle), her biri kendi ortamında önemli bir rol oynayan jaguarlar, papağanlar, tapirler, maymunlar, tembel hayvanlar, yılanlar, kurbağalar ve birçok bitki ve hayvan arasında yaşar. Bu kartallar büyük bozulmamış orman alanlarını tercih ederken, Peregrine Fonu biyologları, insanlar tarafından yeterli miktarda olduğu sürece, insanlar tarafından değiştirilen bazı habitatlarda yaşayabileceklerini öğrendiler.

Harpia Kartalı Ne yiyorlar?

Dünyanın en güçlü kartalı büyüklüğü ve özellikle sahip olduğu av silahları nedeniyle, onlarla cesaret edebilecek bir yırtıcı bulamayacaksınız, bu nedenle yiyecek söz konusu olduğunda ayrıcalıklı bir yerdeler çünkü tüm canlılar bu tür tarafından saldırıya uğrar. Her ne kadar tercih ettiği ve günlük beslenmesinde yer alan tembel hayvanlar olmasına rağmen her türlü hayvanı avladığı görülmüştür. Bunlar özellikle dezavantajlıdır, özellikle de birkaç saniye içinde ölen bu yavaş hayvanların aksine harpy kartalları oldukça çevik olduklarından. Bu kartal, birçok durumda karşılaştırılmış ve hatta örümcek maymunları gibi farklı maymun türleri de diyetlerine girdiği için Filipin Komemonos kartalıyla karıştırılmıştır.

Fare veya sincap gibi küçük hayvanlara saldırırken çok nadir görülür, ancak yiyecek kıt olduğu zamanlar da onlarla beslenir. Aynı şekilde geyik gibi daha büyük hayvanlara saldırmayı sevmez, ancak bu özellikteki bir avı yakalayabilirse, istediği zaman yemek yiyebilmek için hayvanın vücudunu yuvasının altında bırakarak yapacaktır.

Yuva, yumurta ve genç

Dünyanın en güçlü kartalı Harpia, 5 yaşlarında yetişkinliğe ulaşır. Genç bir kuşun tüyleri neredeyse tamamen beyaz ve açık gridir. Yılda en az bir kez, tüm kuşlar eski tüyleri düştüğünde ve yenileriyle değiştirildiklerinde eriyikten geçer. İlk beş yıl boyunca, genç bir Harpy Eagle’ın tüyleri her eriyikten sonra biraz daha koyulaşır. Yetişkinliğe ulaştığında, kuş erimeye devam eder, ancak tüyleri artık renk değiştirmez.

Yetişkin Harpia kartalı  siyah sırt tüyleri, koyu gri bir yüz ve beyaz karın tüyleri var. Bu renklendirme Harpia kartalın çiftleşmeye hazır türlerinin diğer üyelerini tanımlamasına yardımcı olabilir. Yetişkin bir Harpia kartalı  için bir eş bulmak ve genç yetiştirmek çok önemlidir. Bilim adamları, Harpia kartalın yaşam boyu aynı arkadaşla kalabileceğine inanıyor. Bu, bir erkek ve bir dişinin 25-30 yıl boyunca bir arada kalabileceği anlamına gelir!

Uygun bir ortak bulunduktan sonra, yuvalama yeri aramanın zamanı gelmiştir. Harpia kartalı, ormandaki en yüksek ağaçların bazılarında yuva yapar. Dalların yayılmaya başladığı bu ağaçların gövdeleri üzerindeki en yüksek noktayı yaklaşık 130 feet veya 40 metre yükseklikte seçerler. Ağacı seçtiklerinde yuva oluşturma başlar.

Yuvalar, yakındaki ağaçlardan toplanan büyük çubuklardan ve dallardan oluşur. Bir Harpy Eagle yeterli bir dal bulduğunda, dalını ağaca kesene kadar kanatlarını kuvvetlice çırparken, güçlü pençeleriyle kavrayacaktır. Daha sonra dalı tekrar ana bilgisayar ağacına taşır ve sürekli büyüyen yuvaya yerleştirir. Toplamda parite 300’den fazla şube bırakacak! Sonuç, 6 fit çapında ve 1 fit derinlikte olabilen bir yuvadır. İki yetişkin adam Harpia kartalı yuvasına kolayca sığar.

Bazı Harpia kartal  çiftleri aynı yuvayı tekrar tekrar kullanır, bazıları ise yıllarca kullandıkları birkaç yuvaya sahip olabilir. Yuva tamamlandığında, dişi bir veya iki büyük beyaz yumurtlayacaktır. Erkek inkübasyona yardımcı olabilse de, dişiler, civcivlerin sıcak ve güvenli bir şekilde gelişmesini sağlamak için yumurtaların üzerinde oturuyor. Yumurtalarını yaklaşık 55 gün kuluçkaya yatırması gerekiyor. Neredeyse iki ay boyunca aynı noktada oturduğunuzu, sadece kanatlarınızı germek veya yemek yemek için ara sıra mola verdiğinizi hayal edin. Kolay bir iş değil, ama Harpy Eagle anneleri kolaylıkla yapıyorlar.

Buna rağmen, çoğu zaman iki yumurtadan yalnızca bir hatun hayatta kalacaktır. Bilim adamları nedenini tam olarak anlamamasına rağmen, bazıları Harpy Eagles’in ilkine bir şey olması durumunda ikinci yumurtayı “yedek” olarak bıraktığına inanıyor. Ve bir Harpy Eagle piliç yetiştirmek çok fazla zaman ve enerji gerektirdiğinden, iki piliç yetiştirmeyi denemek çok zor olurdu. Bu nedenle, bilim adamları ilk civcivin kuluçkadan çıktıktan sonra dişinin ikinci yumurtayı kuluçkaya bıraktığına inanmaktadır. Bir yumurta kuluçkaya yatırılmazsa, içindeki piliç gelişemez ve yumurtadan çıkamaz. Herhangi bir nedenden dolayı, ilk yumurta kuluçka yapmazsa, çiftin ikinci yumurtadan gençleşmek için başka bir şansı olur.

Harpy Eagles, yavrularını korumak için çok çalışan harika ebeveynlerdir. Dişi ilk yumurtlama zamanından yavrularını yaklaşık 4 aylık olana kadar, neredeyse bütün zamanını yuvada geçirecektir. Bu arada, erkek zamanını ve enerjisini kendisi, dişi ve genç için yiyecek aramaya harcıyor.

Yeni yumurtadan çıkmış bir Harpy Eagle piliç, o kadar küçük ki bir insanın avucuna tam oturmuş. Sadece 5-6 ayda yetişkin boyutuna ulaşacak! Civciv çok hızlı büyüdüğü için çok yemek yemesi ve çok sık yemesi gerekir. Civciv çok küçükken, anne civciv için küçük et parçalarını ayıracak ve onu dikkatlice faturasıyla besleyecektir. Daha sonra, piliç büyüdükçe, eti kendi kendine koparabilecek ve yiyebilecek. Yaklaşık 5-6 aylıkken genç kartal ilk kez uçar veya uçar. İlk birkaç uçuşu titrek ve beceriksiz olabilir, ancak birkaç gün sonra neredeyse ebeveynleri kadar uçacak.

Genç kuş, ilk bir ila iki yıl boyunca yetişkinlere bağlı kalacaktır. Kendi başına yeterince iyi avlandığında, çocuk dağılacak veya ebeveynlerinin topraklarını bırakacak ve kendi evini arayacaktır. Genç bir kuş 4 ya da 5 yaşına geldiğinde eş aramaya başlayacak ve üreme döngüsü baştan başlayacak. Bir çift Harpy Eagles genellikle iki yılda bir gençleşir. Normalde kendi bölgelerindeki genç bir kuşa bakarken daha fazla yumurta bırakmazlar.

Harpia Kartalı Özelliklerine Genel Bakış

  • Latince adı: Harpia harpyja
  • Menzil:Meksika, Orta ve Güney Amerika
  • Nüfus Durumu:000’den az
  • Boyut:Yükseklik: 35 – 41 inç (89 – 105); Ağırlık: 8,5 ila 20 pound (3,8 ila 9 kg)
  • Kanat açıklığı:6,5 fit (2 m) ye kadar
  • Diyet:Ağaçta yaşayan memeliler (tembel hayvanlar, maymunlar, sincaplar), kuşlar, iguanalar, yılanlar
  • Fiziksel özellikler:Büyük pençeli büyük siyah ve gri raptor
  • Ekvador’da yaşadığı yer:Amazon Rainforest

    Yorumunuzu bırakın

    Your email address will not be published.*