Dünyaya en yakın gezegenler
Gezegenlerin dünya’ya olan uzaklıkları sabit değildir. Gezegenlerin dünyamıza uzaklıları gezegenlerın dairesel olarak hareket ettiklerinden dolayı sürekli değişiklik göstermektedir. Bunun nedeni, gezegenlerin eliptik yörüngelere sahip olması ve hiçbirinin mükemmel daireler olmamasıdır.
Bugünkü yazımızda güneş sisteminde herkez tarafından bilinen 8 gezegenin dünyamıza olan uzaklılarını anlatacağız. Araştırmacılar Evreni daima araştırdıkları için zaman zaman yeni gezegenler keşfettiklerini açıklamaktadırlar ve bu sebeble evrende 8 den fazla gezegen ve en az 10 tane de cüce gezegen bulunmaktadır.
Gezegenler ne zaman keşfedildi?
Gezegenlerin bir kısmı yıldızları seyrediyor ve var oldukları sürece insanlar tarafından biliniyordu. Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ün hepsi çıplak gözle görülebilir, bu yüzden onları ilk keşfeden insanın kim olduğunu söylemek mümkün değil!
Uranüs, 13 Mart 1781’de William Hershel tarafından keşfedildi. Uranüs gezegenini keşfetmeye ek olarak, 800’den fazla çift yıldız ve 2.500 bulutsu gözlemledi.
Pluto (şimdi bir cüce gezegen), 18 Şubat 1930’da Clyde Tombaugh tarafından keşfedildi. Daha sonra çok sayıda Plüton büyüklüğünde gezegen keşfedilmesi sonucu Plüton gezegen olmaktan çıkarıldı.
Neptün, 1846’da John Couch Adams tarafından keşfedildi.
İlginizi Çekebilir >> Kültür Nedir? Kültürü Meydana Getiren Temel Yapı Taşları <<
Güneş Sistemindeki Gezegenlerin Dünyaya Uzaklıkları Ve Bazı Özellikleri
1.Venüs ve Dünya
Venüs dünyaya en yakın ve benzerliği bulunan gezegen olarak bilinir; genellikle “ Dünya’nın İkizi ” olarak adlandırılır ve Dünya ile pek çok benzerliği bulunmaktadır. Karasal bir gezegendir, Güneş’in yaşanabilir bölgesi içinde yuvarlanır ve bir zamanlar Dünya’nın olduğuna inanılan bir atmosfere sahiptir.
İki gezegenin yörüngelerinde bulundukları yere göre değişir. En yakınlarında, aralarındaki boşluk 41 milyon kilometre, en uzak ise 261 milyon kilometredir. Ayrıca güneşe en yakın gezegendir.
2.Mars ve dünya
Kızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars, Dünyamıza 55,7 milyon kilometre uzaklık ile ikinci yakın gezegendir.
Venüs ortalama 464 derece sıcak bir gezegen olsa da, Mars (kızıl gezegen) soğuktur – sıcaklıklar -87 ila -5 santigrat derece arasındadır. Dünya’nın yaklaşık yarısında, Mars çöl yüzeyine sahip ama çok ince bir atmosfere sahip. Bu minik atmosfer, Venüs gibi argonun eklenmesiyle Venüs gibi karbondioksit ve azottan oluşuyor.
3.Merkür ve dünya
Her iki gezegen de güneşin karşı taraflarındayken, maksimum 222 milyon kilometre mesafeye ulaşabilirler. En yakın oldukları zaman, birbirlerinden sadece 77.3 milyon km uzaktalar.
Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olduğundan, yavaşça döner ve ısıyı tutacak bir atmosfere sahip olmadığı için, sıcaklığı büyük ölçüde değişir. Merkür’ün sıcaklıkları gece 173 Santigrat arasında, gün boyunca 801 427 Santigrat arasında değişebilir.
4.Jübiter ve dünya
Her iki gezegen de güneşin etrafında eliptik bir yolda seyahat ettiğinden, Jüpiter’in Dünya’dan uzaklığı sürekli değişiyor. İki gezegen en yakın noktadayken, Jüpiter’e olan uzaklık sadece 591 milyon kilometre. uzaklıktadır. Jüpiter’in yörüngesi 11.9 Dünya yılını alıyor. Dünyanın yörüngesi bir yıl sürer.
5.Satürn ve dünya
Satürn dünyamıza en yakın olduğunda, yaklaşık 1.2 milyar kilometre mesafededir. En uzak noktalarında, birbirlerinin arasından güneşin karşı taraflarında uzandıklarında birbirlerinden yaklaşık 1.7 milyar km uzakta Satürn Güneş’in altıncı gezegenidir. Güneş sistemimizdeki en çıplak gözle görülebilen gezegendir.
6.Uranüs ve dünya
Güneş sistemi sürekli hareket halinde olduğundan, Dünya ile Uranüs arasındaki mesafe günlük olarak değişir. Birbirlerinin arasındaki en yakın mesafe 2.6 milyar kilometre, en uzağı ise 3,2 milyar km dir. Uranüs, Güneş sistemindeki yedinci gezegendir . Çıplak gözle görülebilmekle birlikte, Uranüs teleskopla keşfedilen ilk gezegen dir.
7.Neptün ve dünya
Neptün ve Dünya güneşin aynı tarafında sıraya girdiğinde, en yakınlarında, birbirlerinden sadece 4 milyar km uzaktalar. Ancak gezegenler güneşin karşı taraflarındayken, aralarına 4,6 milyar km kadar uzaklıkta.