Yaşam

Ekinezya Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ekinezya ( Echinacea ), papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait kirpi otu olarak da bilinen bir bitki türüdür. Eski zamanlardan beri, tıbbi amaçla şifalı bir bitki türü olarak kullanılan Ekinezya’nın anavatanı Amerika’dır.

Ekinezya’nın yapısı incelendiğinde; gövdesinin kalın ve tüylü, yapraklarının uzun ve mızrağı andırır bir yapıda olduğu, ayrıca çiçeklerinin de eflatun rengi ve çok sayıda boru bir yapıda ve konik diskler şeklinde olduğu görülür.

Ekinezya ne demek? Olarak sözlük anlamına bakıldığında adının orijinal ismi olan Echinacea kelimesini incelemeliyiz. Echinacea, Yunanca echinos kelimesinden gelir ve konimsi anlamına gelir. Bu yüzden ekinezyanın bilinen diğer isimlerinden biri de mor koni çiçeğidir.

Ekinezya Nerede Yetişir?

Çok yolluk odunsu bir bitki olan ekinezya, Kuzey Amerika’da yaşar. Nemli ya da kuru çayırlarda ve açık ağaçlık alanlarda yetişen ekinezyaların boyu, 30 – 60 cm arasında değişmektedir. Dokuz vahşi türü olan Ekinezya’nın tıbbi alanda kullanılan türleri; E. Purpurea,( Cins Mor ) , E. Pallida ( Soluk Çiçekli Ekinezya )  ve E. Angustifolia ( Dar Yapraklı Kirpi Otu  ) ‘dır.

Ekinezya türlerinin tamamı, yaz başında yaz sonuna kadar olan zamanda büyük kırmızı yapraklar sahip olurlar. Türkiye’de ekinezya, Aydın’ın İncirliova ilçesinde yetiştirilmektedir.

Ekinezya’nın Faydaları Nelerdir?

Kökleri ve yaprakları sayesinde, uzun yıllardır şifalı bitki olarak kullanılan ekinezya’nın içerisinde; antioksidanlar,  antioksidanlar, bakır, demir, magnezyum, kalsiyum, sodyum, protein, yağ asitleri, A vitamini, B2, C vitamini ve E vitamini barındırır.

Eski kültürlerde ilaç olarak kullanılan Ekinezya’nın faydaları nelerdir? Birlikte inceleyelim.

  • Vücuttaki hücrelerin sağlıklı çalışmasını ve büyümesine yardımcı olarak, doğru bir şekilde bölünmelerini destekler.
  • Antimikrobiyal özelliğine sahip madde barındıran ekinezya, bağışıklık sisteminin korunmasında ve güçlenmesinde aktif rol oynar.
  • Ekinezya bitkisinin faydalarından biri de; soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarında semptomlarının azaltılmasında yardımcı olmasıdır. Bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalarda, ekinezya tüketen insanların; soğuk algınlığa yakalanma risklerinin %58 oranında azaldığı sonucuna varılmıştır.
  • Ekinezya’nın faydaları oldukça fazladır. Ekinezya; vajinal mantar enfeksiyonu, streptokok enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyonlarından ve zararlı ultraviyole ( UV ) ışınlarının etkilerinde korur.
  • Ekinezya’nın faydaları arasında; kronik yorgunluk sendromuna iyi gelmesi, baş dönmesini önlemesi ve diş eti hastalıklarının iyileşmesinde yardımcı olması da yer alıyor.
  • Ekinezya’nın faydaları arasında cilt sağlığına iyi gelen birçok özelliği de yer alıyor. Vücuttaki hasar görmüş ve tahriş olmuş alanların yenilenmesini sağlayarak; egzama, sedef, sivilce ve mantar gibi hastalıklarda da savaşıyor.
  • Ekinezya’nın faydaları ile ilgili 2017 yılında bir araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırma, ekinezya’nın kan dolaşımı üzerindeki etkisi ortaya koymuştur; Ekinezya‘nın diyabetik veya prediyabetikseniz kan şekerinizin yükselmesini önlemeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

Ekinezya Nasıl Tüketilmelidir?

Ekinezya’nın bilinen birçok farklı kullanım şekli olmasına rağmen, bilinen en eski, doğal ve etkili yöntem çay olarak tüketilmesidir. Ekinezya çayı şu şekilde hazırlanabilir:

Ekinezya yaprağını ya da çiçeğini, 1 ya da 2 kaşık olacak şekilde, 1 bardak ölçüsünde kaynar suya koyun, su da 10 dakika kadar kaynatıp, demlenmeye bırakın. Günde 3 – 5 bardağı geçmeyecek şekilde tüketin. İsteğe göre ekinezya çayının içerisine limon ve bal gibi destekleyici gıdalar eklenebilir.

Ekinezya’nın kullanım şekillerinden biri de ekinezya yağıdır. Ekinezya çiçeğinin tohum, yaprak ve çiçekleri; buharla damıtılıp, yağ çıkarılıyor. Ekinezya yağı; cildi canlandırmak, yenilemek ve nemlendirmek için oldukça etkili görev yapıyor. Günlük olarak cilt bakımınızı ekinezya yağı ile yaparak; cildinizi temizleyip, gençleştirebilirsiniz. Ayrıca ekinezya yağının tarihine bakıldığı zaman; yaraları, sokmaları ve zehirli ısırıkları tedavi amaçlı kullanıldığı da görülmektedir. Ekinezya yağı aynı zamanda dudak balsamı görevini de yaparak; çatlamış dudakların onarılmasında yardımcı olmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu