Enerjinizi Artırmanın 8 Basit Yolu
Özellikle Dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle birçoğumuz evden çalışmaya başladık. Bu nedenle gün içerisinde hareket gerektiren aktivitelerimiz oldukça kısıtlanmış oldu. Her ne kadar mesai sonrası spor yapmak istesek de enerji kaybı hissettiğimiz için bunu hep bir sonraki gün yaparım diye erteler, en sonunda baktığımızda da süresiz ertelediğimizi görürüz.
Hem fiziksel hem de duygusal olarak kendimizi yıpranmış hissettiğimiz bu dönemde, bazen enerjimizi bir sabah toplantısı sırasında bazen de bir akşam yemeği hazırlığından önce tükenmiş bir hâlde buluyoruz. Enerji arttırmanın en basit yollarından biri de dengeli ve sağlıklı beslenmedir.
İnsan vücudunun enerji seviyesi, her bireyin yaşam tarzından ve günlük yaşamda benimsenen alışkanlıklardan etkilenir. Sağlıklı bir yaşam sürenler, günlük yaşamlarında sağlıklı uygulamalara yatırım yapmayan bireylere göre gün boyunca daha yüksek enerji seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Bu nedenle, vücudun tüm işlevlerini tam olarak yerine getirmek için yeterli enerjiye sahip olup olmadığı, kişisel seçimlerin bir sonucudur.
Doktorunuzu ziyaret ederek; düşük tansiyon, depresyon ve hatta kalp problemleri gibi daha ciddi durumları ekarte ettikten sonra, kendi başınıza uygulayabileceğiniz ve enerjinizi arttırabileceğiniz bu yollara göz atmayı unutmayın.
Bu yaygın alışkanlarından bazılarıyla farkında olmadan tüm enerjinizi boşa harcıyor olabilirsiniz. Hazırsanız enerjinizi arttırmanın 8 basit yoluna göz atalım.
- Düzenli Uyuyun
Genellikle işe başlangıç için haftanın erken saatleri için alarm kurarız. Ancak hafta sonları geldiğinde, geç yatmaktan ve istediğimiz saatte uyanmaktan mutlu oluruz. Bu kulağınıza normal geliyorsa, uyku programınızı haftanın her günü aynı saatte yatıp kalkabilmeniz için uyku düzenimizi düzeltmemiz gerekiyor demektir.
Uyku düzeni, enerjinizi arttırma yollarından en önemlisidir. Vücudumuz, sirkadiyen ritim adı ya da sirkadiyen saat adı verilen 24 saatlik bir süre boyunca doğal bir düzen izler. Vücudun bu doğal ritmi, aldığı tutarlılığa bağlıdır. Gününüz için tutarlı uyku saatleri belirleyerek başlayın. Bu süreç, uzun vadede gün içinde daha az yorgun hissetmenize ve hatta geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
- Her Gün Egzersiz Yapın
Her gün çok enerjik egzersizler yapmanıza gerek yok. İşten önce veya sonra 10 dakikalık bir yürüyüş planlamak da önemlidir. Bu yürüyüş; zihni temizlemeye, enerji ve dolaşımı artırmaya, endorfin adı verilen hormonların üretimini artırmaya ve metabolizmanızı uyarmaya yardımcı olan bir egzersizdir. Ayrıca enerji seviyelerini eşit bir temelde tutabilir.
- Derin Bir Nefes Alın ve Rahatlayın
Kortizol gibi kronik olarak yüksek stres hormonları seviyeleri sayesinde, stresin her gün enerjinizi artırabileceğine şüphe yok. Kronik endişe, çok fazla taahhüt ve zorlu ilişkiler gibi stresi artıran belirli faktörleri kontrol etmek enerjinizi arttırmaya yardımcı olabilir.
Geceleri yatağınızın yanında bir defter tutun ve rahatlamanıza yardımcı olacak aklınıza gelenleri yazın. Düzenli yoga veya meditasyon yapın (oturma odanızda sadece beş dakika bile olsa) veya sadece binanızın etrafında rahatlatıcı bir yürüyüşe çıkın.
- Dengeli ve Sağlıklı Beslenin
Enerjinizi arttırmanın 8 basit yolundan biri de dengeli ve sağlıklı beslenmedir. Vücudunuzun çalışması, sağlıklı kalması ve enerjik kalması için besinlere ihtiyacı vardır. Sağlıklı meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yiyin. Esmer pirinç, kinoa ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar; bakliyat, yumurta, balık, tavuk ve az yağlı sığır eti gibi yağsız protein ve zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağlar, enerjinizi artırmak için ihtiyacınız olan besinleri sağlayabilir. Ayrıca yeterli su içmek, enerjinizi korumanıza da yardımcı olacaktır.
Sağlıklı bir diyete bağlı kalmamak, enerjinizi artırmak için gereken temel besinlerden sizi mahrum edebilir. Artan enerjiye katkıda bulunan besinler şunları içerir:
- Proteinleri, yağları ve karbonhidratları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan B vitaminleri.
• Hücresel enerji üretimini kolaylaştıran ve oksijenin vücutta taşınması için gerekli olan demir.
• Mitokondrinin (hücrelerdeki enerji üreten yapılar) düzgün çalışması için gerekli bir mineral olan manganez.
Günlük bir multivitamin almak, her gün bu önemli besinlerden yeterince almanıza yardımcı olabilir.
- Rafine Tahıl ve Şeker Tüketimini Azaltın
Rafine tahıllar, tahılın en besleyici kısımları olan kepek veya tohumu atar. Geriye kalan nişastalı, düşük besinli karbonhidratlardır. Beyaz pirinç, beyaz ekmek, beyaz makarna ve şekerli krakerler, kekler ve atıştırmalıklar gibi rafine gıdaların tüketimini sınırlayın. Daha besleyici tam tahıllarla değiştirin. Böylece enerji seviyelerinizin yükselmeye başladığını görebilirsiniz.
Rafine edilmiş tahıllar ve şekerler, kan dolaşımına hızla emilen basit şekerlere dönüştürülür. Enerji seviyelerinizin geçici olarak yükselmesine ve ardından dramatik bir şekilde düşmesine neden olarak sizi uyuşuk bırakır. Öte yandan tam tahıllar, kan şekeri seviyelerini sabit tutabilen lif bakımından yüksektir, bu da sizi daha uzun süre tok ve enerjik hissetmenizi sağlar.
- Mutlu ve Eksiksiz Olun
Bedenimize ve zihnimize bakmakla o kadar meşgulüz ki ruhumuzu da beslemeyi unutuyoruz. Umudumuz, tutkumuz, eğlencemiz ve hayatımızla dolu hissetmek, tazelenmiş ve enerjik hissetmemize yardımcı olur. Size neyin güç verdiğini ve sizi neyin mutlu ettiğini bulun ve bunun gerçekleşmesi için oraya gidin.
Aşırı bağlılıktan bunalmış hissediyorsanız, taahhütlere “evet” demeyi bırakın. Toksik insanlar veya işler sizi bunaltıyorsa, veda etme gücünü bulun veya en azından onlara daha az güvenin. Başkalarını kıskanıyorsanız, kendi nimetlerinizi saymak için zaman ayırın. Daha mutlu hissetmeye başlayacaksınız ve mutlulukla birlikte enerji ve yaşam için yenilenmiş bir zevk gelecektir.
- Enerji Kazanmak için Kafeinden Kaçının
Kafein, kısa süreli zihinsel performansı artırmaya yardımcı olabilir. Bir enerji patlaması sağlayabilir, ancak daha sonra enerjiyi azaltabilir. Güne biraz kafeinle başlamakta yanlış bir şey yok fakat enerji seviyenizi yüksek tutmak için gün boyunca aralıklı olarak sürekli kahveye başvuruyorsanız yanlış giden bir şeyler var demektir.
Uzmanlar, günde ortalama 200 ila 300 miligram kafein almayı öneriyor. Bu da yaklaşık iki fincan taze kahvedeki miktardır. Bu seviyeden fazlası enerji kazanmanıza değil, enerji kaybetmenize neden olacaktır.
- Su Tüketin
Enerjinizi arttırmanın yollarından biri de yeterli miktarda sıvı tüketmektir. Yetersiz sıvılar, kan akışının sürdürülmesine yardımcı olmak için kalbin daha fazla çalışmasına neden olabilir ve bu da yorgunluğa neden olabilir. Uygun hidrasyon eksikliği, metabolizmayı ve besinlerin vücuttaki dağılımını da engelleyebilir. Bu da bizi iyi ve enerjik hissetmekten alıkoyabilir.
Biraz susuz kalırsak, enerji seviyemiz düşecektir. İyi su alıp almadığınızı görmek için idrarınızın rengini kontrol edin. Normal sıvı seviyesine sahip bir insan, gGün içinde birkaç saatte bir idrara çıkma ihtiyacı hissetmeli ve idrarı açık renkli olmalıdır.