Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır? Erasmus’un Avantajları Nelerdir?
Erasmus, 1980’lerin sonlarından itibaren var olan, öğrencilerin yurtdışında eğitim almasını sağlayan Avrupa Birliği projesidir. Özellikle son yıllarda oldukça revaçta olan bu konuyu merak edenler, Erasmus ne demek? Sorusuna yanıt aramaktadır. Erasmus kısaca, bir öğrenci değişim programıdır. Avrupa’da eğitim, öğretim, gençlik ve sporu destekleme programı olan Erasmus, öğrencilere yurtdışında eğitim almanın önemli bir yoludur.
Program, ismini, 1466-1536 yılları arasında yaşamış Rönesans döneminin önemli ismi, Felemenk felsefeci ve klasik edebiyat araştırmacısı, hümanist bilgin ve ilahiyatçı olan Desiderius Erasmus’tan almıştır. 1987 – 2007 yılları arasında Sokrates I ve Sokrates II adlarıyla düzenlenen program, 2013 yıllarında aralarında Leonardo da Vinci ve Erasmus Mundus gibi adlarla Avrupa Birliği Yaşam Boyu Öğrenme programı içerisine dâhil olmuştur. Erasmus programının amacı, Avrupa Birliği ülkelerindeki yükseköğretim kurumlarının işbirliğini teşvik edip, üniversiteler arası eğitim kalitesinin artmasını sağlamaktır. Bu program sayesinde üniversitelerin eğitim kaliteleri gelişmekle kalmaz, öğrenciler de farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma fırsatına sahip olur.
Programına başvuru zamanları ve programın ne kadar süreceği ile ilgili konular değişiklik gösterebilir. Başvuru tarihleri, eğitim alınan üniversite göre değişiklik gösterir. Bazen yılda iki kez bazen Ocak ya da Haziran ayları olmak üzere yılda bir kez başvuru alınabilir. Bu nedenle başvuru zamanları için üniversitenizin ilgili birimiyle irtibata geçmenizde fayda vardır. Erasmus projesi kapsamında yurtdışında geçireceğiniz süre de projenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Proje türüne göre, 2 gün – 30 gün arası ve ya 2 hafta – 1 yıl arası gibi farklı sürelerde olabilir.
Erasmus Nasıl Yapılır?
Erasmus nedir? Sorusunu ana hatlarıyla öğrenerek, bu programı hakkında bilgi edindik. Bu değişim programına katılmak isteyen öğrencilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Gidilmek istenen, ülke, şehir ve üniversite seçildikten sonra aşağıdaki şartlar yerine getirilmelidir.
- Lisans ya da lisansüstü eğitimin görmek ve eğitimin ilk yılını tamamlamış olmak
- Akademik yılda toplam 60 kredi almış olmak
- Erasmus programlarından birine daha önce katılım sağlamamış olmak
- Bu programa dâhil olan bir bölümde okuyor olmak
- Akademik not ortalamasının, lisans öğrencileri için 4.00 üzerinden en az 2.20, yüksek lisans öğrencileri için 4.00 üzerinden en az 2.50, doktora öğrencileri için 4.00 üzerinden 3.00 olması gerekmektedir.
- Program için gerekli olan dil yeterliliğini karşılamak.
- Programa kapsamında olan bir bölüme başvurulması gerekmektedir.
Erasmus ile Hangi Ülkelere Gidilebilir?
Erasmus nedir? Nasıl yapılır? Gibi tanım ve prosedür içeren sorulardan sonra işin en zevkli kısmı olan gidilecek olan ülkenin seçilmesi kısmına geldik. Üniversite dönemine bambaşka bir heyecan ve renk katan bu programda gidilebilecek 30’dan fazla ülke bulunmaktadır. Genelde tercih edilen ülkelerin başında, İspanya, Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkeler gelmektedir. Bu ülkeler dışında, tüm AB ülkeleri ile birlikte Norveç, Türkiye gibi ülkeler de program dâhilinde gidilebilecek ülkeler arasında yer almaktadır.
- AB ülkeleri: Hollanda, Polonya, Portekiz, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, , İspanya, İsveç
- AB dışı ülkeler: Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, İzlanda, Türkiye
En Popüler Erasmus Üniversiteleri Hangileri?
Erasmus programına katılmak için gerekli şartları yerine getiren ve programa katılmaya hak kazanan öğrenciler, anlaşmalı üniversite ve ülkeler arasında kendilerine uygun olanı seçerler. Bu noktada, öğrencinin, kendisine, iyi bir eğitim almak, yabancı dilini geliştirmek, yeni yerler görmek ve kültürler tanımak gibi bazı kriterler belirleyerek bir karar vermesi gerekir. Bu kriterler, genelde, birçok kişi tarafından belirleyici olan kriterlerdir, fakat kişi kendi tercihine göre başka kriterlerde değerlendirmeler de yapabilir. Kriterlere göre tercih edilen üniversiteler her ne kadar değişkenlik gösterse de program kapsamında son zamanlarda en çok tercih edilen üniversiteler şunlardır:
- Siena Üniversitesi – Siena
- Krakow Ekonomi Üniversitesi – Polonya
- Vilnius Gediminas Teknik Üniversitesi – Litvanya
- Amsterdam Vrije Üniversitesi – Hollanda
- Münih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi – Almanya
Erasmus’un Avantajları Nelerdir?
Genellikle, Fulbright ya da Chevening gibi burs programları ile karıştırılan Erasmus, burs programı, araştırma ya da diploma programı, yabancı dil öğrenme program değildir. Bu yüzden Erasmus nedir? Sorusunu yanıtının cevabı olan tanımını ve detaylarını gözden geçirmenizde fayda vardır.
Toplamda 12 aya kadar hibe almanın mümkün olduğu Erasmus’un avantajlarını inceleyelim.
1. Seyahat Edip, Yeni Yerler Keşfedebilirsiniz
Erasmus, 30’dan Avrupa ülkesine seyahat imkânı sunmaktadır. Bu sayede öğrenciler, eğitim ve yaşam deneyimini birlikte tecrübe etmektedir. Program süresince, gidilen şehir ve ülkenin kültürlerini, yaşam tarzlarını tüm detayları öğrenip, diğer komşu şehir ve ülkelere de seyahat etme imkânı bulursunuz.
Yeni yerler görüp, yeni kültürler keşfedeceğiniz bu programda Avrupa’dan birçok farklı kültüre sahip yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
2. Yeni Bir Yabancı Dil Öğrenebilirsiniz
Kurslar, genellikle İngilizce üzerine verilmektedir ve program da bu dil üzerine kuruludur. Ancak erasmus her ne kadar yabancı dil öğrenme programı olmasa da gideceğiniz ülkede İngilizcenizi geliştirebilir, hatta merakınız varsa gittiğiniz ülkenin yabancı dilini de öğrenebilirsiniz.
Program dâhilinde gidilen üniversiteler, uluslararası öğrencilere ücretsiz dil kursları sunabilirler. Eğer gittiğiniz üniversitede böyle bir seçenek varsa ve yeni bir dil öğrenmeye ilgi duyuyorsanız, bu muazzam bir fırsattır. Bu durum sadece kurs olarak değil gidilen ülkedeki diğer arkadaşlar ve yerel halk ile konuşulurken de pekiştirilebilecek yeni bir yabancı dil öğrenme imkânıdır.
3. Etkili Bir Özgeçmişe Sahip Olabilirsiniz
Erasmus ile farklı bir akademik eğitim ve kültürel deneyim sahibi olursunuz. Böylelikle, birçok işveren tarafından önem verilen uluslararası mezunlar arasına girersiniz. Yaşanılan deneyimleri içeren bir CV hazırlayıp, iş imkânınıza uluslararası bir boyut bile kazandırabilirsiniz.
Günümüzde işverenlerin büyük bir bölümü işe alım sürecinde uluslararası deneyim kriterine önem vermektedir. Bu etken, iş piyasasında öne çıkmak için fayda sağlamaktadır.
4. Mali Destek Alırsınız
Erasmus, Avrupa’da eğitim almak isteyen öğrencileri mali yönden desteklemektedir. Gidilen ülkelerin konumu, aylık hibe rakamında değişikliğe neden olsa da masrafların karşılanması, mali yönden büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Bu program bir burs programı değildir. Öğrencilerin, gittikleri ülkede öğrenim ücretlerinden muaf olmasını sağlamaktadır. Erasmus ücretleri, aylık olarak verilen yaşam için destek hibesini de içermektedir. Alınan mali yardımlar sayesinde, yurtdışı eğitim süreci daha rahat bir şekilde geçirilir.
5. Dünyanın Her Yerinden Yeni Arkadaşlar Edinirsiniz
Farklı ülkelerden gelen öğrencilerle tanışma ve yeni arkadaşlar edinme konusunda programın faydaları büyüktür. Avrupa’nın birçok farklı ülkesinden gelen öğrencilerle dil, kültür, din veya etnik köken ayırt etmeksizin yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz.
Bu öğrencilerle iletişim kalarak, sınırların ötesinde her zaman ziyaret edip, konuşabileceğiniz ömür boyu süren dostluklara imza atabilirsiniz.
6. Yeni Kültürler Tanırsınız
Erasmus’un avantajları arasında birçok farklı kültürün yer aldığı bir ortamda yaşamanız dolayısıyla ister istemez etkilenme ve yeni şeyler öğrenme imkânı vardır. Dünya’nın farklı yerlerinden gelmiş yeni insanlarla tanışıp, onların farklı kültürlerini anlayıp, önyargılarınızdan kurtulabilirsiniz.
Kültürel farkındalığın, iş yaşamındaki çok uluslu şirketlerde çalışma başlamanız durumunda size avantaj sağlayacak bir özellik olduğunu unutmayın.