Fırat Üniversitesi Nerededir? Ne Zaman Kurulmuştur?
Fırat Üniversitesi, 11 Nisan 1975 yılında Elazığ merkezde kurulan bir devlet üniversitesidir.
Fırat Üniversitesinin rektörü, Fahrettin Göktaş’tır. Eğitim dilleri Türkçe ve İngilizce olan üniversitenin sloganı “ Bilimin Parlayan Yıldızı “ renkleri ise Bordo – Beyaz ‘dır.
Fırat Üniversitesi akademik birimleri; 15 Fakülte, 4 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, 3 Rektörlüğe bağlı bölüm, 1 Konservatuar,32 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunmaktadır. Fırat Üniversitesi; 2128’i yabancı uyruklu olmak üzere 45349 öğrenci, 2105 akademik personel, 2000 idari personele sahiptir.
Fırat Üniversitesinin Tarihçesi
Fırat Üniversitesi, oldukça köklü bir geçmiş sahiptir, eğitim öğretim hayatına 1967 yılında Elazığ Yüksek Teknik Okulu olarak, Elazığ’da başlamıştır. Kuruluşuyla aynı yıl içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı, Elazığ Veteriner Fakültesi açılmasını onaylamıştır.
Kurulduğu yıldan sonra hızla fakülteler açılan ve gelişmeler sağlayan Fırat Üniversitesi, 1968 yılında Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisine ( EDMMA ) dönüşüp, 1970 yılında da Ankara Üniversitesine bağlı olarak Veteriner Fakültesini açmıştır.
11 Nisan 1975 yılında, Elazığ’da yer alan yükseköğretim kurumlarını tek bir çatı altında toplayıp, Fen – Edebiyat Fakültelerinin de ilavesiyle Fırat Üniversitesi adıyla faaliyetlerine başlamıştır.
Fırat Üniversitesi Fakülteleri
Fırat Üniversitesinde 16 adet fakülte bulunmaktadır. Fırat Üniversitesinin Fakülteleri şunlardır:
- Eğitim Fakültesi
- Fen Fakültesi
- İnsani Ve Sosyal Bilimler Fakültesi
- İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi
- İlahiyat Fakültesi
- İletişim Fakültesi
- Mühendislik Fakültesi
- Su Ürünleri Fakültesi
- Teknik Eğitim Fakültesi
- Teknoloji Fakültesi
- Mimarlık Fakültesi
- Diş Hekimliği Fakültesi
- Tıp Fakültesi
- Sağlık Bilimleri Fakültesi
- Veterinerlik Fakültesi
- Spor Bilimleri Fakültesi
Fırat Üniversitesine Nasıl Gidilir?
Elazığ, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinin, Yukarı Fırat bölümünde yer alan bir şehirdir. Doğuyu batıya bağlayan adet bir kavşak noktası olan Elazığ’a; otobüs, tren ve uçak ile ulaşmak mümkündür.
Şehir merkezinde yer alan Fırat Üniversitesine ulaşım çok kolaydır. Fırat Üniversitesine nasıl gidilir? Birlikte inceleyelim.
- Fırat Üniversitesine hava yoluyla direkt ulaşmak için Elazığ Havaalanını tercih edebilirsiniz. Elazığ Havaalanında indikten sonra, toplu taşıma araçlarıyla Fırat Üniversitesine 13 kilometre mesafedeki yaklaşık 16 dakika süren bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.
- Fırat Üniversitesine kara yoluyla ulaşmak isteyenler; Elazığ Otogarına ulaştıktan sonra, Elazığ şehir merkezine, otobüslerle, şehir merkezinde yer alan Fırat Üniversitesine hızlıca ulaşabilirler.
- Elazığ’a tren yoluyla belirli illerden ulaşmak mümkündür. Adana, Osmaniye, Gölbaşı, Malatya, Elazığ arasında seferler gerçekleştiren Fırat Ekspresiyle; Elazığ’a ulaşabilirsiniz. Elazığ’a ulaştıktan sonra 15 – 20 dakika süren kısa bir otobüs yolculuğu sonrası Fırat Üniversitesine ulaşmanız mümkündür.
Fırat Üniversitesinde Öğrenim Görmüş Tanınmış Kişiler
Fırat Üniversitesinde öğrenim görmüş tanınmış kişiler arasında; boksör, halk müziği sanatçısı, bilim insanı ve siyasetçiler bulunmaktadır. Fırat Üniversitesinde öğrenim görmüş tanınmış kişilerden bazıları şunlardır:
- Gülsüm Tatar: Fırat Üniversitesinden mezun olmuş tanınmış kişiler arasında Dünya ve Avrupa şampiyonu olmuş Türk kadın boksörümüz de yer almaktadır. Başarılı sporcumuz, Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunudur.
- Oya Eronat: TBMM 24. Dönem Diyarbakır Milletvekilliği yapmış ünlü Türk siyasetçi, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur.
- Fatih Kısaparmak: Elazığ Maden doğumlu, çok sevilen Türk halk müziği sanatçısı, müzisyen, besteci ve söz yazarı olan Fatih Kısaparmak’a, Fırat Üniversitesi Senatosu tarafından Fahri Doktora ünvanı verilmiştir.
- Zülfü Demirbağ: TBMM, 22 ve 24. Dönem Elazığ Milletvekilliği de yapan Türk Siyasetçi; Elazığ Palu doğumludur. Fırat Üniversitesinden mezun olmuş tanınmış kişiler arasında yer alan Türk Siyasetçi, Fırat Üniversitesi Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunudur.