Yaşam

Fırtına Deresi Nerede?

Rize’nin en güzel manzaralarından biri olan Fırtına Nehri, şehirde birçok sayıda nehir olmasına rağmen hiç şüphesiz Fırtına nehri şehrin en güzel nehirlerinden biridir.

Fırtına Deresi, Kaçkar Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki dağların birleşmesiyle oluşmuştur. 58 kilometre uzunluğunda; ve hızlı akan su, onu su sporları için ideal bir yerdedir. Bu nedenle özellikle yerli ve yabancı sporcular bu dereyi tercih ediyor.

Fırtına Deresi nerede? Eski adı Peruma olan, Fırtına Deresi; Doğu Karadeniz’de yer alır. Rize Ardeşen’in yaklaşık 2 km batısındaki Karadeniz’e dökülen Fırtına Deresinin uzunluğu 68. km’dir.

Çay bahçelerinin arasından geçen, üzerinde kemer köprü bulunan Fırtına Deresi, raftinge elverişli parkurları ve nehirdeki sportif olta balıkçılığıyla birçok yerli ve yabancı ziyaretçinin tercih sebebi olmaktadır.

Fırtına Deresi Parkuru

Rafting severlerin sevdiği yerlerden biri olan Fırtına Deresindeki Parkura; Rıza – Ardeşen kara yolundan, güneye çıkan karayolu takip edilerek 22.km ‘de Çamlıhemşin ilçesine ulaşılır. İlçenin yaklaşık 1 km güneyine kısa bir yolculuk yapıldıktan sonra parkura başlanabilir.

Yerli turistler kadar yabancı turistlerin de ilgisini çeken Fırtına Deresinin parkur uzunluğu 23 km’dir. Dere yatağı taşlık, suyun debisine göre 3 – 4 – 5 zorluk derecesine sahiptir. Fırtına Deresi, tüm yıl boyunca akarsu sporlarına uygundur fakat aşırı yağmurlarda dikkatli olunmalıdır.

2013 yılında Fırtına Deresi’nin denizle birleştiği yerde, Recep Yazıcıoğlu’nun adını taşıyan bir parkur daha yapılmıştır. Bu parkur, Türkiye’nin ikinci yapay parkurdur.

Fırtına Deresi Havza Yapısı

Fırtına Deresi, 1177,03 km2’lik yüzölçümüne sahiptir. Doğu Karadeniz’deki en büyük akarsu havzalarından biri olan Fırtına Deresi, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Kaçkar ve Soğanlı dağlarıyla sınırlanmıştır.

Deniz kıyısından yükselen dağlar, 40 km kuş uçuşu mesafesinde, 3900 metrelere ulaşmaktadır. Türkiye’nin 4. Yüksek dağı olan Kaçkar Dağı 3932 m yükseklikte, su bölümü hattının en yüksek noktasıdır. Fırtına Deresi / Fırtına Vadisi dere havzası, ekolojik yapısı ile doğal koruma alanı olarak kabul edilerek koruma altına alınmıştır.

Fırtına Deresi Toprak Özellikleri

Fırtına Deresi farklı toprak özelliklerine sahiptir. Havzadaki yüksek yağış etkinliği, mevsimler arası sıcaklık farklarının fazla olmaması, kıyıdan 3900 metreye ulaşan arızalı topografyası ve volkanik kayaçların oluşturduğu jeolojik yapılanma gibi birçok sebep, Fırtına Deresinde farklı toprak gruplarının oluşmasına neden olmuştur.

Rize toprakları altı ana grupta gruplandırılır. Bunlar; alüvyal topraklar, kolüvyal topraklar, kırmızı-sarı podzolik topraklar, gri-kahverengi podzolik topraklar, kireçsiz kahverengi orman toprakları ve yüksek dağ çayır topraklarıdır.

Fırtına Deresi Sıcaklık ve Yağış

Ardeşen’de yıllık ortalama sıcaklık 13,9 °C’ dir. Ortalama yüksek sıcaklık 17,5 °C ve ortalama düşük sıcaklık 11,3 °C’dir, sıcaklık değerlerinin birbirine bu kadar yakın olmasının nedeni nem oranıdır.

Fırtına Deresinde en düşük sıcaklık kış aylarından biri olan Şubatta görülür. Şubat ayında 3,1 °C’ leri gören sıcaklık, Şubat ayından sonra hafif değişkenlikler göstererek Ağustos ayına kadar artarak devam eder. Ağustos ayında ortalama sıcaklık 23,4 °C ‘ye ulaşır, en yüksek sıcaklık ise 27,3 °C olur. Ağustos ayındaki yüksek sıcaklıklardan sonra, tekrar düzenli şekilde azalarak Şubat ayında yine minimum değerlere ulaşır, Fırtına Deresinde sıcaklık döngüsü bu şekilde devam eder.

Fırtına Deresini, Türkiye genelinde en fazla yağı alan bölge içerisindedir, bu bölgedeki yıllık yağış miktarı 1956 mm’dir. Her mevsim bol yağış alan bu sahada; Eylül, Ekim, Aralık aylarında aylık ortalama yağış miktarı 200 mm’nin üzerindedir. En fazla yağış ise Ekim ayında 273 mm olarak gerçekleşir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu