Biyografi

Galileo Galilei Kimdir?

En ünlü astronom ve bilim adamları arasında tarihte yer edinen Galileo Galilei, 15 Şubat 1564 tarihinde İtalya’nın Toscana bölgesinin Pisa şehrinde dünyaya geldi. Dönemin önemli müzisyenlerinden olan VincenzoGalilei’nin 6 çocuğundan biri olarak bilinmektedir.

İlköğrenimini Floransa’da tamamlayan Galileo Galilei, 1581 yılında Pisa Üniversitesi’nde tıp eğitimi almaya başladı. Maddi sıkıntılar sebebiyle bu eğitimi yarıda bırakmak durumunda kalan Galileo Galilei, daha sonradan matematik konusunda üniversite eğitimi aldı. 1589 yılında ise Pisa Üniversitesi’nde matematik üzerine profesör unvanını elde etti.

Matematik konusunda Aristo’nun ilkelerinden farklı yollar deneyen Galileo Galilei, aynı zamanda da var olan fizik kurallarında da düzeltmeleri hayata geçirmiştir. Sarkaç, yüzen cisimler ve kinetik konusunda çalışmalar yapmıştır. Pisa Kulesi’nin üstünden farklı ağırlıkları atarak düşme ivmesinin sabit olduğunu kanıtladı. Aynı zamanda da düşüş esnasındaki yolun zamanın karesiyle eşdeğer olduğunu bulan bilim insanı oldu. Bu deneyi sonrasında Pisa Üniversite’sinde tepki alan Galileo Galilei, üniversiteyi terk etmek durumunda kalarak 1592 yılında Padova Üniversitesi’nde görev almaya başladı.

Galileo Galilei 1597 yılında askeri pusulaları ticari amaçla da kullanılabilir hale getirmeyi başardı. 1600 yılında ise termometrenin ilkel bir haliyle beraber, insanların nabzını ölçmede kullanılacak bir sarkacın mucidi oldu.

1609 yılında ise Hollanda’da teleskopun icat edildiğini öğrenen Galileo Galilei, kendine daha gelişmiş bir teleskop yaptı. Teleskopu astronomi bilimi için kullanan ilk insan olarak da bilinen Galileo Galilei, kendi gözlemlerine dayandırdığı bir kitap yayınladı. 1610 yılında Siderius Nuntinus (Yıldız Habercisi) adıyla astronomi kitabını ortaya koydu.

Ay’dan, yıldız kümelerinden ve Samanyolu’ndan bahsettiği kitabı da büyük yankı uyandırdı. Bu kitabı ile Floransa saray matematikçisi olan Galileo Galilei, astronomi konusundaki çalışmalarını da sürdürmeye devam etti. Venüs ve Satürn hakkında incelemelerde bulunarak verileri elde eden Galileo Galilei, aynı zamanda da Güneş’i gözlemleyerek Güneş üzerinde lekelerin bulunduğunu tespit eden isim oldu. Aynı zamanda da astronominin önemli bir parçası olan Batlamyus sistemine dair eleştiriler de getirdi.

1611 yılında Roma’ya giden Galileo Galilei, buradaki bilim akademisine üye oldu. Bu dönemde de tepki çekere Floransa’ya geri dönmesine neden olacak olan kitaplarını yayınladı. Kopernik’in ortaya koyduğu fikirleri destekleyen Galileo Galilei, bundan ötürü kilisenin ağır baskısıyla karşı karşıya kaldı. 1616 yılında Galileo Galilei’nin kitapları yasaklanmadı ancak kendisinin Dünya’nın hareketleri hakkındaki fikrinden geri dönüş yapması istendi. 1632 yılında da üç kuyruklu yıldızı keşfeden Galileo Galilei, bu kez kilise komisyonu tarafından kurulan engizisyon mahkemesine çıkarıldı. 1633 yılında da müebbet hapse mahkum edildi. 1636 yılında kör olan Galileo Galilei, 8 Ocak 1642 tarihinde ise Arcetri’de yer alan hapishanede hayatını kaybetti. 70 yaşında hapsedilen Galileo Galilei, hayatının geri kalanını burada sürdürmek zorunda kaldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu