Gece ve Gündüz Nasıl Meydana Gelir?
Güneşin doğup geceleri batmasını sağlayan şey nedir? Bunu hiç merak ettiniz mi? Dünya gezegeni üzerindeki gün doğumu, gün batımı ve gece ve gündüz döngüsü yaşamın en önemli gerçekleridir. Zamanın herhangi bir noktasında, Dünya’nın yarısı güneşe bakarken, diğer tarafı ondan uzaklaşır. Güneşe bakan taraf ta ise gün aydınlatılır.
Dünya güneşe dönük kendi ekseni etrafında yaklaşık 24 satte bir ve yıldızlara göre her 23 saatte bir 56 dakika ve 4 saniyede bir döner. Güneş aslında hareket etmiyor, gündüz ve geceye neden olan Dünya’nın rotasyonu. Güneş ışınlarını görmeyen yerlerde 6 ay gündüz, 6 ay gece yaşanmaktadır. Yıl boyunca gece gündüz saatlerinde değişiklik göstermektedir. Ülkemizde en uzun gece 21 Aralıkta başlar ve 23 Aralıktan sonra geceler kısalmaktadır.
Ekvatorda yaşayan bir gözlemci için gece ve gündüz ortalama 12 saattir. Bu, ekvator yakınındaki sabit durumdur; güneş ışınlarının tüm yıl boyunca Dünya yüzeyine dik gelmesi birlikte, Dünya’nın ekseni, güneşin ekseninden yaklaşık 23.5 derece farklı olduğundan, Dünya eğilir. Bu, gündüz ve gecenin uzunluğunun ekvatordan uzak yaşayan gözlemciler için değiştiği anlamına gelir.
About.com’a göre Dünya güneşe en yakın yaklaşırken, perihelionu denilen Kuzey Yarımküre güneşten uzak duruyor. Bu eğim, günlerin kısalmasına ve gecelerin uzamasına neden olur. Buna karşılık, aynı dönemde Güney Yarımküre güneşe doğru eğilerek daha uzun günler ve daha kısa geceler sağlar. Dünya’nın yörüngesinin karşı ucunda, afelion olarak adlandırılan Kuzey Yarımküre güneşe doğru eğilirken, Güney Yarımküre ondan uzaklaştırarak tersine çevirir.
Tüm gezegenler yıldızlarını yörüngeye döndükçe kendi ekseni etrafında dönerler. Bazı gezegenler 10 saatten biraz daha kısa bir sürede tamamen dönen Jüpiter gibi hızla dönerler. Spektrumun diğer ucunda, Venüs’ün bir tam dönüş yapması için 225 Dünya günü geçiyor.