Yaşam

Geven Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Geven otu ( Astragalus ), baklagiller ( Fabaceae ) familyasında yer alan, yetiştiği bölgeye göre, yapısal farklılıkları olan şifalı bir bitki türüdür. 2000 ‘den fazla türü olduğu bilinen geven otunun diğer isimleri; Ketre, Çekme, Ak geven, Püs geveni, zamk geveni, Astragalus glycyphyllus, Astragalus cicer,  Leguminosae ‘dir.

Geven otu, çok yıllık otsu ve dikenli bir bitkidir, boyu türüne göre çeşitlilik göstermekle birlikte 5 – 100 cm arasında olabilir. Bulunduğu yükseklikler genelde 200 – 2700 m arasında değişebilen geven otunun yaprakları eliptik bir şekilde dal boyunca uzanırken; sarı, açık sarı, beyaz ve pembe açan türlerine de rastlanmaktadır.

Geven Otu Nerede Yetişir?

Geven otunun anavatanı Çin’dir, bu ülkede yer alan geven türünün adı Çin Geveni’ dir. Ağırlıklı olarak, Çin ve Moğolistan’ın kuzeyin yetişen ve bu ülkelerde yetişen türü itibariyle bezelyeyi andıran geven otu, tıpta çok kullanılan ve hakkında fazla sayıda araştırmaların yapıldığı bir bitkidir. Çin’in kuzey ve doğu bölgeleriyle, Moğolistan ve Kore’de yer alan türleri; Astragalus kökü veya Astragalus membranaceous denilen türleridir.

Ülkemizde yer alan türleri Astragalus microcephalus ve Astragalus gummifer türleridir, bu türler; Türk kitresi ve Anadolu kitresi olarak isimlendirilir. Asya iklimine uyum sağlamış bir bitki olan geven otuna ülkemizin birçok yerinde rastlayabilirsiniz. Türkiye’de geven otunun yoğun olarak yetiştiği illerimiz; Erzincan, Sivas, Isparta, Burdur ve İzmir illerimizdir.

Geven Otunun Faydaları Nelerdir?

Geleneksel tıpta, birçok hastalık ile mücadelede yardımcı görev edinmiş olan geven otunun faydaları da oldukça fazladır. Geçmişten günümüze birçok farklı amaç için kullanılarak, farklı sağlık konularında şifa kaynağı olan geven otunun faydalarını inceleyelim.

  • Geven otunun bilinen faydalarından en önemlisi; kalp ve damar rahatsızlıklarına olan olumlu etkisidir. Kan dolaşımını hızlandırıcı bir etkisi olan geven otu, kalbin kan pompalamasına destek olarak, kalbin çalışmasını destekler ve rahat çalışmasını sağlar.
  • İdrar söktürücü özelliği sayesinde, burada protein birikimini engelleyerek, prostat riskini azaltır.
  • Geven otunun faydalarından bazıları; hormonal dengeyi düzene sokarak hormonal rahatsızlıkları azaltması ve engellemesi, bağışıklık sistemini düzenleyerek; kış aylarında grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlaması ve kan şekerini düzenlemesidir.
  • Geven otunun faydalarından en önemlilerinden biri de; hücre yenileme özelliği olmasıdır, bu özelliğinin yanı sıra; hasara uğramış hücreler üzerinde de iyileştirici bir etkiye sahiptir.
  • Kemoterapi gören hastalarda gören semptomları azaltıcı etkisi vardır.
  • Antioksidatif özelliği sayesinde cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı gibi, yaşlanmaya meyilli ciltlerinde hücrelerini yenileyerek, cilde daha genç bir görünüm kazandırır.
  • Geven otunun faydaları arasında; ödem ve iltihap söktürücü de özelliği de vardır.

 

 

Geven Otu Nasıl Kullanılır? Geven Otu Nasıl Tüketilir?

Geven otu, anavatanı olan Çin’de, geleneksel tedavi yöntemi olarak yıllarca diğer bitkilerle karıştırılarak kullanılmıştır. Geven otu, fu zheng tedavisinde, bedenin doğal savunmasını güçlendirmek amacıyla, yüzyıllarca kullanılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Fu zheng; kanser hastalarında, radyasyonun ve kemoterapinin yol açtığı, bağışıklıktaki yetersizliklerinde üstesinden gelinmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Geven otu da, birçok bitkisel ürün gibi; genellikle çay şeklinde tüketilmektedir. Fakat ilk çıkış noktası Çin’e bakıldığı zaman geven otu nasıl kullanılır? Sorusuna biraz daha farklı cevaplar alabiliriz. Geven otu; çay, kapsül veya tentür yöntemleriyle tüketilebilmektedir. Geven otunun kullanım yöntemlerine birlikte bakalım.

  • Geven Çayı Nasıl Hazırlanır? Sorusunun cevabı olarak; geven otu çayının kullanım şeklini inceleyelim. Geven otu çayını hazırlamak için; 3 – 6 yemek kaşığı doğranmış kökü, 2 – 4 bardak suyu içerisine atıp, 10 – 15 dakika süreyle kaynayana kadar demleyelim. Su kaynadıktan sonra, birkaç dakika dinlendirip, bir süzgeç yardımıyla, fincana aktarıp tüketebilirsiniz. Günde 3 fincanı geçmeden tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Geven kökleri, 1 ila 3 doz olacak şekilde kurutularak, günlük olarak tüketilir. Bu oranı üreticinin işleme yöntemine göre değişse de, geven otunun faydalarından yararlanmak isteyenler için alternatif bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Tentür; geven otundan elden edilen bir tür sıvı ilaç yöntemidir. 2 ila 4 ml olacak şekilde günde 3 kez tüketilebilir.

Geven Otu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Geven otunun faydalarından araştıranlar, geven otu nasıl tüketilir? Sorusuna yanıt aramaktadır. Geven otunun kullanım yöntemlerinde bu sorulara yanıt vermiştik fakat geven otunun bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceği konusunda siz değerli okuyucularımızı uyarmak istedik. Bu reaksiyonların çoğunluğu; ağır atlatılan grip ile aynı belirtileri göstermektedir.

Uzun yıllar birçok hastalığa şifa kaynağı olan geven otunu ilk kez kullananlar dikkat etmesi gerekmektedir. Geven otunun tüketim yöntemlerinden en bilinen ve geleneksel olanı; yaprakların kaynatılarak tüketilmesidir ancak tüketim yöntemi ne olursa olsun, kronik bir hastalığa sahipseniz veya vücudunuzun daha önceden tepki gösterdiği alerjik reaksiyonlar varsa, geven otunu tüketmeden önce uzman bir doktora danışmanız tavsiye edilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu