Bilim

Gezegenlerin Renkleri

Gezegenlerin renkleri atmosferinin ona sağladığı örtüye göre değişim gösterir. Güneş sistemindeki sekiz gezegenden Uranüs ve Neptün çıplak gözle görülememektedir. Buna rağmen teleskop ile bakıldığında bile gezegenlerin görünümleri algılamak oldukça güçtür.

Gezegenlerin renkleri sadece, atmosfer örtülerindeki bileşimden kaynaklı değildir. Ayrıca Güneş’ten gelen ışığı emmesine veya yansıtmasına göre de renk farklılıkları oluşabilir.

Gezegenlerin renklerinin nasıl oluştuğundan kısaca bahsettik. Şimdi gelin birlikte gezegenlerin renklerini, bileşenlerini ve adlarını inceleyelim.

Merkür ( %22 Hidrojen, %29 Sodyum, %42 Oksijen, %7 Diğer )

Merkür’e bakıldığı zaman yanan bir gezegen gibi gözükse aslında öyle değil. Merkür’ün bir yapısı bulunuyor. Kayalık yapılar kimi noktalarda birbirine çok yakın yerlerde biterken, kimi yerlerde birbirinin devam şeklinde uzun yapılar olduğunu görüyoruz. Merkür’de, kraterlerle kaplı bu bölgelerden kaynaklı gri – kahverengi bir görünüm oluşuyor. Ayrıca Merkür gezegeninin ince bir atmosfer yapısı var bu yüzden büyük sıcaklık farkları oluştuğunu görüyoruz.

Venüs ( %96 Karbondioksit, %3 Azot, %1 Diğer )

Dünyamızın en büyük komşu gezegeni Venüs. Volkanik patlamalar ile oluşmuş bir yapıya sahiptir. Kuru ve çıplak bir yüzeyi vardır, gri renge çalan kayalardan oluşur fakat uzaydan bakıldığında sülfürik asitten oluşmuş gezegenin üzerindeki sarı beyaz yoğun bulut kümeleri görürsünüz.

Dünya ( %78 Azot, %21 Oksijen, %0.9 Argon, %0.1 Diğer )

Dünya, Güneş sistemindeki tek yaşanabilir gezegen. Aynı zamanda üzerinde canlı yaşamında kilit rol oynayan suyu, sıvı halde bulunduran tek gezegen. Merkür ile birlikte Oksijen bulunduran ikinci gezegen. Merkür gezegeni ile karşılaştırıldığında, Merkür gezegeninin yarısı kadar bir oksijen oranına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Uzaydan Dünya’ya bakıldığı zaman mavi okyanuslar, yeşil ve kahverengi karalar, beyaz bulutlar şeklinde bir renk karışımı görebiliyoruz.

Mars ( %95 Karbondioksit, %3 Azot, %1.5 Argon, %1 Diğer )

Mars’ın sıcaklığı dünyaya benziyor. Kuru ve tozlu bir yapıya sahip gezegende ince atmosfer yüzeyi olduğu için sürekli çok şiddetli toz fırtınaları çıkıyor. Yazımızın başından da belirttiğimiz gibi gezegenler renklerini barındırdıkları bileşenlerden alıyorlar. Mars da bunu en çok belli eden gezegenlerden biri, yüzeyindeki yüksek demir oksit oranından dolayı Kızıl bir yapıya sahip. Mars ilk çağlardan beri Kızıl Gezegen olarak anılmaktadır.

Jüpiter ( %90 Hidrojen, %10 Argon, %1 Diğer )

Gaz devi bir gezegen Jüpiter, aynı zamanda Güneş Sisteminin en büyük gezegeni. Jüpiter, Güneş gibi yüksek oranda hidrojen ve helyumdan oluşuyor. Buz kristalleri ve diğer elementleri de bünyesinde barındıran Jüpiter, renk olarak kırmızı, kahverengi, beyaz ve sarı renklerdeki kalın bulut şeritleriyle çok renkli bir yapıya sahip.

Satürn ( %96 Hidrojen, %3 Helyum, %1 Diğer)

Atmosferinde, amonyak, fosfin, su buharı ve hidrokarbonlar var. İkinci en büyük gezegen olmak unvanına sahip Satürn aynı zamanda en hafif gezegen. Gaz yapısı Hidrojen ve Helyumdan oluşuyor. Büyük oranda su buzuna da sahip Satürn, bu kadar çok bileşenleri barındırması sebebiyle birçok renge sahip. Satürn, renk olarak pembe, gri ve kahverengi tonlarından oluşuyor.  Maddelerin yoğun olduğu yerlerde ilgili renklerin daha koyu tonlarının olduğunu görebiliyoruz.

Uranüs ( %82 Hidrojen, %15 Helyum, %3 Metan )

Yüksek oranda hidrojen barındıran Uranüs, gaz yoğunluklu bir gezegen gibi gözükse de etrafını buzlu bir katman oluşturuyor. Güneş sisteminin en soğuk gezegeni olan Uranüs’te, sıcaklık -220°C’ye kadar inebiliyor. Uranüs renk olarak ise Turkuaz bir renge sahip.

Neptün (%80 Hidrojen, %19 Helyum, %1 Metan)

Dört gaz gezegeninin en küçüğü olan Neptün, Uranüs’ün komşusudur. Uranüs’e yakın olmasından mıdır bilinmez, birçok özelliği Uranüs’e benzemektedir. En rüzgârlı gezegen olarak bilinen Neptün’de, rüzgârların hızı    2.414 km gibi çok yüksek hızlara ulaşabiliyor. Neptün’ün rengi ise Uranüs gezegenin rengine yakın bir renkte Mavi renktedir. Atmosferdeki metan, gezegenin mavi görünmesinin nedenlerinden biridir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu