Grafen Nedir?
Grafen dediğinizde karbon atomlarının bal peteği düzeni şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bal peteği düzeninde olanlar ise karbon atomlarının birleşmesi ile oluşuyor. Grafeni keşfeden kişiler ise Rus bilim adamları AndreGeim ve Konstantin Novoselov’dir. Yaptıkları bu keşiften dolayı 2010 Nobel Fizik Ödülünü almaya hak kazanmışlardır. Yazımızın devamında grafen kullanım alanları, grafen özellikleri ve daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Grafen Özellikleri
- Karbon atomları 2 adet iç, 4 adet dış kabukta olmak üzere toplamda 6 adet elektron içermektedir.
- Tercih edilmesinin nedenleri arasında yer alan özelliği ise elektriği çok iyi bir şekilde iletmesidir.
- İnsanoğlunun keşfedebildiği en hafif bileşendir.
- Yine bilinen en hafif malzemedir.
- Bileşikler arasında en güçlüsüdür.
- Elektriği çok iyi ilettiği gibi ısıyı da çok iyi bir şekilde iletmektedir.
Grafen Elektriği Harika Bir Şekilde İletiyor
Bal peteği şeklinden dolayı elektriği hızlı ve iyi bir şekilde iletmektedir. Birbirine bağlı karbonlar, bağlanış durumundan dolayı elektriği aralarında çok hızlı bir şekilde yayarlar. Aynı şekilde bu durum ısı için de geçerlidir. Dolayısı ile elektriğin ve ısının kayıp olmadan iyi iletilmesi gereken yerlerde grafen tercih edilmektedir.
Grafen Kullanım Alanları
- Gelişen teknolojiyi takiben hayatımıza hızlı şarj aletleri girmiştir. Hızlı şarj cihazları içerisinde bulunan madde de grafendir. Grafen elektriği iyi ve hızlı bir şekilde ilettiği için telefon veya bilgisayarlarınızı hızlı şarj edebiliyorsunuz. Aynı zamanda elektrikli arabaların, elektrikli bisikletlerin de şarjlarında grafen maddesi kullanılmaktadır. Böylece hem kayıp en aza çekiliyor hem de hızlı bir şekilde şarj dolum sağlanabiliyor.
- Uçakların daha hafif olması için İHA araçlarında dagrafen maddesine rastlayabiliyoruz. Aynı zamanda uçakların kara kutusu veya diğer koruyucu malzemelerin de yapımında grafen bulunmaktadır. Uçaklarda yakıt tasarrufu da sağalan grafen mühendislerin bir numaralı tercihi durumundadır. Özellikle uçakların olduğu yerde hava basıncı yüksek olduğu için içerideki ısıyı korumaları gerekmektedir. Bu yüzden grafen biçilmiş kaftan rolünü oynamaktadır.
- Biyomühendislik alanında da grafen maddesi kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, tuzlu suyu içme suyuna basit bir şekilde dönüştürebiliriz. Bunu yapmamızı sağlayan madde ise grafendir. Grafen nedir sorunuzu böylece detaylı bir şekilde yanıtlamış olduk.