Bilim

Günberi (Perihelion) nedir?

Günberi, ister gezegen ister kuyruklu yıldız olsun, Güneş’e en yakın olan gök cisimlerinin yörünge noktasıdır.

Günberi, gök cisimlerinin yörüngesini gösterirken önemli faktörlerden biridir. Bununla birlikte, günberi, güneş sistemindeki gök cisimlerinin yörüngelerini tanımlamak için kullanılır ve diğer yıldızlar söz konusu olduğunda buna günberi denir. Her durumda, en yüksek yerçekimine sahip nesne olan yıldız için kullanılan terimdir.

Dünyayı içeren güneş sisteminde, gezegenlerin yörüngelerini belirtirken doğal olarak referanstır. Bu arada, dünyanın günberi geçişi her yıl Ocak ayı başlarında, karşıt aphelion geçidi ise Temmuz ayı başlarında. Bunun nedeni, dünyanın yörüngesinin mükemmel bir çemberden ziyade bir elips olmasıdır.

1600’lerin başlarında Kepler, Chico Blur’da kalan gözlemleri inceleyerek gezegenin hareketini belirledi. Bu sözde Kepler denklemidir. Bu denkleme göre, gezegen, odak noktalarından birinde güneş ile eliptik bir yörüngede hareket ediyor. Bu, gök cisiminin hareketinin konik eğri adı verilen bir eğri boyunca hareket ettiği anlamına gelir. Ve bu yasa sadece güneş sistemi için değil, aynı zamanda geçen ayın gezegenleri olan yıldız sistemi gibi diğer gezegen sistemleri için de geçerlidir.

Bunun gibi eliptik bir yörüngede hareket eden Dünya, Güneş’e en yakın veya uzak olabilir. En yakın yer günberi, en uzak yer ise aphelion (afel) olarak adlandırılır. Dünya bu yerden sırasıyla Ocak ayı başında ve Temmuz ayı başında geçer. Ve fark 5 milyon km’dir. Dünyadan güneşe 149.6 milyon km’ye kıyasla değişim ne kadar? İster büyük ister küçük olsun, herkes farklı hissedecektir.

Yıldızlardan bahsetmek istendiğinde, kışın güneşe olan mesafenin kısa ve sıcak olduğu yaz aylarında güneşin uzak olduğu zamanlarda soğuk olduğunu duymak garip. Aslında yazın ve kışın güneşe olan uzaklık farkının sıcaklık üzerinde çok az etkisi olduğunu görebilirsiniz.

Yaz ve kış aylarında sıcaklık farkı Güneş yüksekliği Sonuçta,
sıcaklık farkı, güneş güneye geldiğinde ufuktan yükseklik farkından kaynaklanmaktadır.

Kuzey ve güney yarım kürelerde zıt mevsimler vardır. Bu nedenle, Güney Yarımküre’de güneş en yakın Ocak ayında ve güneş en uzak Temmuz ayında soğuktur. Bunun nedeni, dünyanın dönme ekseninin yörünge düzlemine göre yaklaşık 23 buçuk eğimli olmasıdır.

Bir döngü ilavesi ile Ocak ayındaki görünen güneş büyüklüğünü Temmuz ayındaki büyüklüğüyle karşılaştırarak Ocak ayının daha büyük olduğunu görebilirsiniz. Yazın meydana gelen daha uzun güneş tutulması, kışın meydana gelen toplam tutulmadan daha uzun sürmektedir çünkü güneş ile dünya arasındaki mesafe değişmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu