Bilim

Güneş Olmasaydı Ne Olurdu?

Güneşin varlığını sürdürdüğünden emin bir şekilde günlerin keyfini çıkarmaya devam ederken, Güneşin aniden ortadan kaybolduğunu hiç düşündünüz mü? Güneş olmasaydı ne olurdu? Sorusunu yanıtlamadan önce Güneş ve Dünyamız hakkında biraz genel bilgi edinelim.

Güneş bir yıldızdır ve güneş sistemimizin merkezidir. Güneş sistemimizdeki her şey Güneş’in etrafında döner. Güneşin varlığının diğer gezegenler için önemini henüz tam olarak anlayamamış olsak da, Dünyamızdaki yaşamın devam etmesi için olmazsa olmaz bir etkendir. Güneş’in muazzam kütlesi, güneş sistemindeki diğer tüm gezegenleri kendisine doğru çeker. Dünya ve diğer tüm gezegenler uzayda çok hızlı hareket ettikleri için Güneş’in varlığı onların kendi etrafında hareket etmelerini sağlar. Eğer Güneş birdenbire ortadan kaybolursa, Dünya ve diğer gezegenler ileriye doğru hareketlerini sürdürecek ve etkili bir şekilde düz bir çizgide dış uzaya uçacaklardır. Bunun net sonucu kestirmek zor olsa da, basitçe biz Dünyalıların uzayda kaybolacağını söylemek mümkündür.

Güneş Yok Olursa Ne Olur?

Güneş, doğrudan veya dolaylı olarak yeryüzünde bulunan tüm enerjinin kaynağıdır ve dünyadaki tüm faaliyetler için gerekli enerji de güneşten alınır. Güneş ışınları yeryüzüne düşmediğinde, sekiz dakika sonra fark edilecek dünyadaki yaşam sona erecek ve dünya yok olacaktır. Bunun nedeni, birçok hayvan, bitki ve bitkinin metabolik faaliyetlerini özsularının ışınları ile gerçekleştirmesidir.

Işığın güneşten Dünya’ya ulaşması yaklaşık 8 dakika 17 saniye sürer. Bu nedenle, güneş kaybolsa bile, onu sekiz dakika daha gökyüzünde görebilirdik. Güneş, güneş sisteminin bağlantı noktasıdır. Güneş, Dünyanın kütlesinin 333.000 katı büyüklüğündedir ve gezegenleri yörüngelerinde kilitli tutan ağır bir çekim uygular. Tüm bu yerçekimi kuvveti ortadan kalksa bile, onu hissetmemiz sekiz dakika sürer. Bunun nedeni, Einstein’ın görelilik kuramına göre yerçekiminin ışıkla aynı hızda hareket etmesidir.

Güneş ışığı olmadan fotosentez durur, bitkiler ve ağaçlar ölmeye başlar. Birkaç gün içinde sıcaklıklar düşmeye başlar ve insanlar ölmeye başlar. İki ay içinde okyanusun yüzeyi donar ancak denizlerimizin katı halde donması bir bin yıl daha alır. Ancak o zamana kadar atmosfer çöker radyasyon içeri sızar ve Dünya, uzayda amaçsızca sürüklenen, yaşanmaz bir çorak arazi haline gelir

Güneş olmasaydı ne olurdu? Sorusunun cevaplarını birlikte inceledik. Böyle bir durumun nelere sebebiyet verebileceğini, soruları biraz farklılaştırarak inceleyelim.

Güneş Işınları Olmasaydı Ne Olurdu?

Güneş olmasaydı bu dünyada hiçbir şey olmazdı çünkü güneş vücudumuza enerji sağlayan D vitaminini sağlar ve bizler de yaşayabiliriz. D vitamini bizim için çok önemlidir. Güneşten gelen güneş ışınları çevremizdeki bitkileride var eder.

Güneş Işığı Olmasaydı Ne Olurdu?

Yüzeyden uzaya radyasyon olarak akar. Gezegenimizi ısıtır ve birçok kimyasal ve fiziksel süreci harekete geçirir. Güneş ışığı olmasaydı, Dünya kasvetli olurdu. Bitkiler, hayvanlar ve insanlar olmazdı. Başka bir yaşam formu olmayacaktı.

Güneş Olmasaydı Ne Kadar Hayatta Kalırdık?

Tam olarak bilemese de, bilim adamları ortalama küresel yüzey sıcaklığının bir hafta içinde -17oC’nin altına düşeceğini tahmin ediyorlar. Peki soğuk kış aylarına baktığımız zaman bu soğukluk derecelerine dayanabildiğimizi düşünecek olursak sorunun tam olarak ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Sorun, sıcaklığın istikrarlı bir şekilde düşmeye devam etmesidir. Bir yıl içinde, ortalama küresel yüzey sıcaklığı -73oC’nin çok altına düşebilir. O zamana kadar, Dünya okyanuslarının üst katmanları donmuş olacaktı.

Okyanusların donmuş üst katmanları aşağıdaki derin suları yalıtacak ve yüz binlerce yıl boyunca sıvı halde tutacak olsa da, Dünya yaklaşık -2400C’lik sabit bir ortalama küresel yüzey sıcaklığına doğru hareket ettikçe sonunda donacaktı. Bunun sonucundan atmosfer de donar ve Dünya’ya düşer.

Güneşsiz Bir Hayat Nasıl Olurdu?

İnsanlar olarak enerjimizi yediğimiz yiyeceklerden almaktayız, bu yiyeceklerin tümü güneş enerjisinden elde edilir. Işık bir enerji ve yaşam varoluş biçimidir. Işık, besin zincirindeki yaşam döngüsü için çok önemli bir kaynaktır. Işık olmadan besin zinciri tamamlanamaz ve hem bitki hem de hayvan başka bir enerji kaynağı bulmak zorunda kalacaktır.

Güneş olmasaydı ne olurdu? Sorusunun yanıtları, görüldüğü gibi korkunçtur. Şüphesiz ki, Dünyanın Güneşe olan uzaklık açısının mükemmel olması, Dünyada yaşamın var olmasını mümkün kılan en önemli faktörlerden biridir. Şimdilik Güneş böyle bir belirti göstermiyor ama yeryüzünün düşünen varlığı insan, Güneş olmasaydı ne olurdu? Güneş’in sonu ne zaman gelecek? Gibi soruların cevabını merak etmeden edemiyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu