Tarih

Halikarnas Mozolesi Hakkında Bilgiler, Nerede, Yapısı ve Boyutları

Halikarnas Mozolesi nedir? Halikarnas Mozolesi bir diğer adıyla Halikarnassos, Dünya’nın Yedi Harikasından biri olan anıttır. Halikarnas Mozolesi, Pers eyaleti Karia’nın satrapı Mausolus’un kendisi ve eşi ve kız kardeşi Kraliçe Artemisia için yaptırdığı anıt bir mezardır.

15. yüzyılda meydana gelen bir deprem binanın bir kısmını tahrip edene kadar yaklaşık 1800 yıl boyunca muhteşem manzarasını korudu. Daha sonra tüm taşlar yakınlardaki inşaat projelerinde, özellikle de Haçlı Kalesi’nde kullanılmak üzere alındı.

Mezarın yapısı üç bölümden oluşuyor: altta kare kaide, ortada 36 sütun (her yanda 9) ve üstte 24 basamaklı bir piramit. Tüm bunlar, gerçek boyutlu heykeller ve göz kamaştırıcı renkli heykellerle muhteşem oymalarla kaplıdır.

Anıt mezar olan Halikarnas Mozolesi nerede? Olduğu merak edilen sorular arasındadır. Halikarnas Mozolesi, Kral Mausolos adına Karia Bölgesinde bulunan ve başkent olan Halikarnas’ta, M.Ö. 353- 351 yılları arasında, karısı ve kız kardeşi II. Artemisia ( Artemis) tarafından yaptırılmıştır.

Halikarnas Mozolesi Tarihçesi

Halikarnas Mozolesi kim tarafından yapıldı? Halikarnas Mozolesinin mimarı  Pytheos ( Pythius ) olarak bilinir, Satyros tarafından ise tasarımı yapılmıştır. Fakat Dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesinin farklı farklı mimarları da olduğu diğer kaynaklarda yazan bilgilerdendir. Farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre ise; Halikarnas Mozolesinin yapımında her biri farklı taraftan sorumlu olan Scopas ( Heykellerin yapımından sorumluydu.), Bryaxis, Leokharesve ve Timotheus tarafından yapıldığı yazmaktadır.

Halikarnas Mozolesinin yapımında; doğuda Skopas, batıda Leokhares, kuzeyde Bryaksis, güneyde Timotheos çalışmıştır. Aralarında sadece Bryaksis Karyalı bir sanatçıyken diğer sanatçılar Yunanistan getirilmiştir.

Halikarnas Mozolesinin yapımı kesintilere uğrayarak parçalı bir şekilde tamamlanabilmiştir. Karya Satrabı Mausolos, hükümdarken M.Ö. 355 yılında yapıya başlamış, onun ölümünden sonra M.Ö. 353 yılında karısı aynı zamanda kız kardeşi olan II. Artemisia ( Artemis) tarafından devam ettirilmiştir. II. Artemisia ( Artemis) ölümünden sonra yapıtın inşaatı M.Ö. 351 yılında Mausolos’un kardeşleri tarafından devam ettirilmiştir. Bu tarihe kadar hızlı bir şekilde devam ettirilen Halikarnas Mozolesinin yapımı Piksodaros ile Ada arasındaki satraplık mücadelesi nedeniyle yarım kalmıştır.

Halikarnas Mozolesi Yıkılışı

Halikarnas Mozolesini, en son M.S.12 yüzyılda yaşamış olan Piskopos Eustathios ayakta görmüştü. Anıt yaklaşık 1500 yıl ayakta kaldıktan sonra deprem sonucu yıkılmıştır. Yıkılan anıtın tahribatı ise 1402 yılında Bodruma gelen Saint Jean Şövalyeleri anıtı yıkık halde bulmuşlardır.

1494 yılında ise ilk tahribatı gerçekleştirip; anıtı önce taş ocağı olarak kullanan şövalyeler, sonrasında Bodrum Kalesini yapmak üzere tüm taşlarını sökmeye başlamışlardır. Yapmış oldukları kaleyi güçlendirmek amacıyla 1522 yılında yine şövalyeler tarafından tekrar tahribata uğratılmıştır.

Halikarnas Mozolesi Yapısı ve Boyutları

Romalı Yazar Pliny the Elder’in açıklamasına göre; Halikarnas Mozolesi, toplam çevre ile birlikte 125 metre ( 411 feet ) büyüklükte ve hemen hemen kare bir yapıdaydı.

Antik yazarların anlattıklarına göre; Mausoleion dört bölümden oluşmaktaydı. En altta yüksek bir kaide, kaidenin üzerinde 36 adet İon sütununda oluşan bir tapınak bölümü, bunun üzerinde 24 basamaklı piramit şeklinde bir çatı ve en tepede ise dört atlı mermer yapıda bir araba bulunuyordu. Bu arabanın içerisinde ise; Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri yer almaktaydı.

Halikarnas Mozolesi Nerede?

Halikarnas Mozolesi İngilizce olarak da aratılmaktadır. Halikarnas Mozolesi İngilizce; Halicarnassus Mausoleum olarak bilinir. Halikarnas Mozolesinin bu şekilde aratılmasının sebebi Dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesinin meraklılarının sadece Türkiye’den değil, Dünyanın dört bir yanından ziyaret edilmesidir.

Halikarnas Mozolesi nerede? Halikarnas Mozolesini ziyaret etmek isteyenler, Türkiye’nin en gözde tatil merkezlerinden biri olan Bodrumu ziyaret edebilirler.

Halikarnas Mozolesi Bodrum’da bulunmaktadır. Halikarnas Mozolesi giriş ücreti 2021 yılı için yetişkin kişi başı 10 TL’dir. Eğer Müze karta sahipseniz ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz.

Halikarnas Mozolesi, Pazartesi günleri hariç haftanın altı günü ziyaret edilebilmektedir. Halikarnas Mozolesi, ziyaret saatleri; 08:00 – 19:00 arasındayken, kış saatlerinde kapanış saati 17:00’a çekilmektedir.

Halikarnas Mozolesine Nasıl Gidilir?

Bodrum Limanına çok yakın bir konumu olan Halikarnas Mozolesine nasıl gidilir? Basitçe tarif edelim. Bodrum Limanına ulaştıktan sonra Saray Sokak’ta yukarıya doğru 200 metre yürüyerek, eğer Turgut Reis Caddesi üzerinde bulunuyorsanız, Bodrum Kalesi yönünde ilerleyerek Halikarnas Mozolesinin girişini sağ tarafınızda görebilirsiniz.

Günümüzde Halikarnas Mozolesi

Halikarnas Mozolesi nerede? Sorusuna yanıt olarak ülkemizin Muğla ilinin Bodrum ilçesini işaret etmiştik. Halikarnas Mozolesinin kalıntılarını bulabileceğimiz Bodrum dışında bir de Halikarnas Mozolesi British Museum’da da kabartmalar, Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri ve dört atlı arabanın parçalarının bulunduğunu belirtmek isteriz.

İngiliz araştırmacı Charles Thomes Newton, 1856 – 1857 yılları arasında bölgede yaptığı kazılar sırasında bulduğu bu parçaları gerekli izinleri alarak Halikarnas Mozolesi British Museum’a götürmüştür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu