İlk Nobel Ödülünü Alan Kadın Marie Curie
Tarih boyunca Fizik ve kimya alanlarında fark yaratarak dünyada ilk Nobel Ödülü kazanan tek kadın ünvanına sahip Marie Curie’nin hayat hikayesini bu yazımızda kaleme aldık. Bu arada Marie Curie dünyada iki Nobel Ödülü kazanan tek kadın dır.
Marie Curie kimdir? İlk Nobel Ödülü’nü kazanan ve Paris’teki Panthèon’daki eserleri için gömülen ilk kadın, Polonya’nın Varşova kentinde 7 Kasım 1867’de 4 çocuklu katolik bir ailede dünyaya geldi. Marie Curie doğduğunda Maria Skłodowska adını almıştır. Babası matematik ve fizik öğretmeni iken annesi piyanist, şarkıcı ve öğretmendir. 1878 yılında annesini veremden kaybeder.
4 yaşında okuyan, kitapları yutan ve büyük hayalleri ola Genç Maria çok yönlü yetenekli bir insandır; Beş dili tanıyor, sosyoloji, psikoloji, tam bilimler ile ilgilenen Marie Curie Paris’teki Sorbonne’da okumayı hep hayal ediyordu.
Varşova Üniversitesi kadınlara yasak olduğundan, Marie Paris’teki ablasına ulaşarak yanında yaşamaya başlar ve 1891’de hayalini süslediği Sorbonne Üniversitesi Fizik ve matematik Fakültesine kaydolur ve sınıf birincisi olarak 1893’te üniversiteden mezun olur. 1894 yılında matematik alanında ikinci diplomasını alır. 26 Temmuz 1895’te laboratuvar arkadaşı Pierre Curie ile dünya evine girer. 1897’de evliliklerin ilk meyvesi kızı Irene dünyaya gelir. Marie Curie’nin radyoaktivite çalışmaları sonuçunda yeni kimyasal Polonyum elementini keşfederek bilimsel ortamı şok etti.
Marie Curie vatanının Polonya olduğu için Elemente Polonyum adını vermiştir.1904 yılında doktorasını veren Marie Curie, Fransa’da gelişmiş bilim alanı içerisinde doktora unvanı alan ilk kadın olarak tarihe geçti. Birkaç ay sonra İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinden, eşi ve Antoine Henri Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’nü aldı.
1906 yılında kocası Pierre bir kazada öldüğünde acıya yol açtı. Eşinin ölümünden sonra Marie Curie çalışmalarına yorulmadan devam ederek eşinin Sorbonne Üniversitesi’ndeki öğretim üyeliği görevini üstlenerek Fransa’da üniversite profesörü rolünü alan ilk kadın oldu. Marie Curie araştırmalarını sürdürdü ve radyumu yalın biçim ile elde etmeyi başardı.
1911’de Kimya’da Nobel Ödülü’nü alan Marie Curie araştırmalarına son hızda devam eden Mari arabada taşınabilir bir X-ışını cihazını bulması ile Birinci Dünya Savaşı sırasında Curie, yaralı askerlerin acısını hafifletmeyi taahhüt eder ve bir araba kullanarak ilk hareketli X-ışını ünitesini oluşturur.
Marie, 4 Temmuz 1934 yılında, 67 yaşında, dünyaya veda etti. bu bilim kadınının ölümü vücudunun bilimin ilerlemesi için açığa çıkardığı radyasyona 1930’ların başında, uzun süre maruz kalması nedeniyle çok ciddi bir aplastik anemi hastalığı ( kan kanseri) onun ölümüne sebep olmuştur.