Bilim

İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisinin Çalışma Alanları Nelerdir?

İnşaat Mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde buluşturan; yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle ilgilenen en eski mühendislik dallarından biridir.

Yapılanmanın hiç bitmediği ve bitmeyeceği bu inşaat mühendisinin sorumlukları; bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, tünel, demiryolu gibi büyük inşaat projelerine odaklanır. Matematik, fizik ve tasarım, alan için temel bilgi alanlarıdır. İnşaat mühendisliği, gerektiği durumlarda yapıların yıkılmasında da etkin görev yapar.

İş alanının oldukça geniş olduğu inşaat mühendisliği öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümlerin başında gelmektedir.

İnşaat Mühendisi Nedir? İnşaat Mühendisleri Ne İş Yapar?

İnsan varlığının başlangıcından beri hayatta etkin rol üstlenen inşaat mühendisi; köprü, apartman, fabrika ve baraj gibi yapıların, yapılmasından sorumludur. İnşaat mühendisi, kimi zaman aktif iş sahası olan şantiyelerde kimi zaman ise mühendislik hesaplamaları dâhilinde plan ve proje yapımında görev almak üzere büroda çalışabilmektedir.

İnşaat mühendisliğinin tarihçesi; insanların göçebe hayatı terk ederek yerleşik yaşama geçmesiyle birlikte, M.Ö 4000 ve M.Ö 2000 yılları arasında antik Mısır ve Mezopotamya bölgelerinde aktif bir şekilde başlamıştır. O dönemden günümüze kadar, inşaat mühendisine olan ihtiyaç devamlı ve artarak devam etmiştir.

İnşaat Mühendisliğinde Uzmanlaşma

İnşaat mühendisliği de çok çeşitli alt uzmanlıkları içeren geniş bir şemsiyedir. Büyük bir inşaata ihtiyaç duyulan hemen hemen her yerde, projede bir inşaat mühendisi yer alacaktır. Aşağıda inşaat mühendisliği uzmanlıklarından bazı örnekler verilmiştir.

  • Mimari mühendislik, binaların tasarımı ve inşasına odaklanır. Mimari mühendisler, mimari tasarımların yapısal olarak doğru olmasını sağlamak için mühendislik becerilerini kullanırlar.
  • Çevre mühendisliği, sürdürülebilirliği vurgulayan tasarım yoluyla insanları ve gezegeni korumaya odaklanır. Bir proje, şehrin atık sularının nasıl kanalize edileceğini, arıtılacağını ve geri dönüştürüleceğini keşfedebilir.
  • Geoteknik mühendisliği, bir bina projesi için kullanılan zemine ve bir inşaat projesinin altındaki zemine odaklanır. Mühendisler, bir inşaat sahasındaki kaya ve toprağın, projenin sağlamlığını ve dayanıklılığını sağlamak için gerekli mekanik özelliklere sahip olmasını sağlamalıdır.
  • Yapısal mühendislik, gökdelenlerden tren tünellerine kadar her türlü inşaat projesinin yapısal tasarımına ve analizine odaklanır. Bir inşaat projesinin ömrü boyunca maruz kalacağı streslere güvenli bir şekilde dayanabilmesini sağlamak yapı mühendisinin görevidir.
  • Ulaştırma mühendisliği, yolların, havaalanlarının, metro sistemlerinin ve demiryollarının tasarımı, yapımı ve bakımına odaklanır. Bu ulaşım sistemlerinin tasarımı, güvenliği ve verimliliği, bir ulaşım mühendisinin yetkisi dahilindedir.
  • Su kaynakları mühendisliği suyun sulama, insan tüketimi ve sanitasyon için kullanımına odaklanır. Bazen hidroloji olarak da adlandırılan bu alan, topraktan su toplamak ve onu güvenli ve sürdürülebilir yollarla gitmesi gereken yere götürmekle ilgilenir.

İnşaat Mühendisliğinin Alt Mühendislikleri Nelerdir?

İnşaat mühendisleri, her boyut ve seviyede olan ticari, konutsal ve toplumsal çalışma projelerinin yapımında diğer mühendislik dallarının prensip ve kurallarına göre de hareket ederler. Bu anlamda inşaat mühendisliğinin alt mühendislikleri bulunur.

  • Çevre Mühendisliği
  • Geoteknik Mühendisliği
  • Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  • Kıyı Mühendisliği
  • Yapı Mühendisliği
  • Deprem Mühendisliği
  • Ulaştırma Mühendisliği
  • Hidrolik Mühendisliği
  • Trafik Mühendisliği
  • Yıkım Mühendisliği

İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisleri Nerelerde Çalışabilir?

İnşaat mühendisi, okulların ilgili bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimi sonucundan olunmaktadır. Şantiyelerin yanı sıra yapı malzemesi üreten fabrikalarda da etkin görev alan inşaat mühendisleri, ülkemizde Orman, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Devlet Su İşleri, Karayolları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarında görev almaktadır.

İnşaat mühendisinin iş bulması için, sadece okulların ilgili bölümünden mezun alması yeterli olmayacaktır. Sonrasında sahada ve ofiste etkin görev yapacağı bir iş bulması da önemlidir. İnşa edilen her yapıda kendine iş bulma imkânı olan inşaat mühendisi genel olarak özel sektörde gerekli koşulları yerine getirmesi durumunda ise devlette de görev yapabilir.

Sürekli gelişen, yenilenen şehirlerin ve köylerin yapılarında ihtiyaç duyulan inşaat mühendislerinin maaşı; kişinin yetenek ve tecrübesine göre değişlik gösterebilmektedir.

İnşaat Mühendisinin Görevleri Nedir?

Üretilmesi planlanan yapıların; planlamasından, denetlenmesine kadar tüm aşamalarında etkin rol oynayan inşaat mühendisinin görevleri şunlardır:

  • Yapıların inşasında plan yapmak, inşaat projelerinin sahada uygulanabilirliğini kontrol etmek ve kabul işlemlerini gerçekleştirir.
  • İnşaatın yapılacağı zeminde incelemeler yaparak, kullanılacak malzemenin kalitesi, cinsi, miktarı, karışım oranlarını kontrol eder ve belirler.
  • Kara ve demiryolu köprü projelerini yapmak, bakım – onarımını sağlamak, organizasyonunu sağlar.
  • Havaalanı ve havaalanında yer alan uçak pistlerinin inşaatını planlamak, denetlemek ve gereken bakım – onarım işlerini organize eder.
  • İnşaat mühendisi görev aldığı çalışma alanında gerçekleşen projenin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi ve zamanında teslimi için etkin görev yapar.
  • İşçilik ücreti, malzeme maliyeti gibi tüm maliyetleri çıkarıp hesap ederek, bir proje bütçesi belirler.

İnşaat Mühendisinde Aranan Özellikler

İnşaat mühendisinin iş alanının geniş olması sebebiyle işsiz kalma ihtimali pek yoktur fakat inşaat mühendislerinin işe alım sürecinde aranan özellikler vardır. İnşaat mühendisinde aranan özellikler nelerdir? Birlikte inceleyelim.

  • İnşaat mühendisinde aranan özelliklerin en önemlilerden biri yabancı dildir. İnşaat mühendislerinin işe alım sürecinde yabancı dil her zaman bir adım öne çıkmanıza neden olur, günümüzde birçok inşaat mühendisinin İngilizce dilini bilmesi sebebiyle, ikinci ve üçüncü yabancı dil bilmek, işverenler tarafından tercih sebebiniz olabilir.
  • Yeniliklere açık olmak, yeni şeyler öğrenmek ve sürekli kendini geliştirmek, inşaat mühendisinde aranan niteliklerden bir diğeridir.
  • İnşaat mühendisinde aranan özelliklerden biri de sabır ve tecrübedir. Çünkü henüz tecrübesi olmayan bir inşaat mühendisi ilk başlarda beklediği maaşı alamazken, zamanla sabır içinde farklı alanlarda görevler alarak, tecrübe kazandıkça yüksek maaşlara ulaşabilir.
  • Her mühendislik dalında olduğu gibi inşaat mühendisinde aranan özelliklerin en önemlilerinden biri de sorumluluktur. Verilen sorumluluktan kaçmamak, sürekli sorumluluk almak hem tecrübe sahibi olmanızı hem de daha önemli projelerde görev almanız açısından kritik bir nedendir.
  • Takım çalışmasına yatkın olmak, etkin iletişim kurmak ve liderlik vasfına sahip olmak inşaat mühendisinde aranan özelliklerden diğerleridir.
  • Yaşanılan olası sorunlara hızlı ve pratik çözümler üretmek inşaat mühendisinde aranılan niteliklerden biridir.
  • Yer alınan proje şehir yaşamından uzak bir yerde olabileceği için şantiyede konaklamanız gerekebilir fakat bu ve bunun gibi bazı zorluklar ve düzensiz olarak geçireceğiniz bir yaşam, bir süre sonra sizi daha rahat projelerde görev almaya taşıyabileceği gibi, yurtdışında yüksek maaşlı işlere de yönlendirebilir. Bu yüzden fedakârlık inşaat mühendisinde aranan özelliklerden biri olduğu gibi, inşaat mühendisine de olumlu etki edebilecek bir başka niteliktir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu