Isaac Newton’un Hayatı

Bütün dünyada tanınan ünlü fizikçi ve matematikçi Isaac Newton, 24 Aralık 1642 (Gregoryen Takvimine göre 4 Ocak 1643) yılında, İngiltere’nin güneybatı Lincolnshire’daki bir köy olan Woolsthorpe’da doğdu. Babasını doğumundan iki ay önce kaybetmiştir. 3 yaşına kadar annesiyle beraber büyümüş olan Isaac Newton, daha sonra yeni bir evlilik kuran annesi Newton’u büyük annesinin yanına bırakarak terk etmiştir. Yıllar sonra annesinin yeni evliliğinden üç çocuğu daha olmuştur.
12 yaşına kadar Yerel okullarda temel bir eğitim aldıktan sonra Kral Okuluna gönderildi ve 1661’de okuldan mezun olmuştur. Üniversite öğrenenim hayatına On dokuz yaşında , Cambridge, Trinity Üniversitesinde başlar ve 1665 yılında lisans derecesini tamamlayarak mezun olur.
1665 yılında Londra’da başlayan veba salgını Cambridge üniversitenin kapanmasına neden oldu. Newton, Woolsthorpe’a geri giderek 1666’dan 1667’ye kadar on sekiz ay boyunca yerçekimi ve optikle ilgili çalışmaları için deneyler yaptı ve düşen bir elma ona yer çekimi fikrini önerdi.
Newton’un en büyük çalışması 1687’de Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri (The Principia) adlı kitabını on sekiz ay gibi sürede kırk beş yaşındayken yayınladı. Principia kitabı ile Newton evrensel yerçekimi yasasıyla, önceki bilim adamlarının mücadele ettiği hareketle ilgili sorunların çoğuna matematiksel çözümler verdi.
Newton Principia kitabını yayınladıktan sonra bunalıma girdi ve bilimsel konulara olan ilgisini kaybederek Üniversite politikalarıyla ilgilenmeye başlar ve daha sonra Parlamento onu üniversitenin bir temsilcisi olarak göreve getirtir.
Newton’un profesörlüğü Londra hayatı boyunca devam etti ve Kraliyet Cemiyeti’nin yaşam başkanlığına seçim de dahil olmak üzere birçok onursal ödül aldı.
1704’te , üç kez revize ettiği araştırma koleksiyonu olan Opticks’i yayımladı. İngiltere ve Avrupa’nın dört bir yanındaki bilim insanlarıyla yazışmalar yaptı, çeşitli alanlarda çalışmalarına ve araştırmalarına devam etti ve son yıllarına kadar görevlerini yaptı.
Newton’un Optikteki denemeleri
Newton’un ana ilgi alanı optikti ve bu alandaki deneyleri, teleskopların etkinliğini arttırma konusundaki ilgisini çekmiştir. Newton, görüntünün bir mercek içinden iç bükey (bir kabın içi gibi yuvarlak) bir ayna içinde görüntülendiği birçok yansıtıcı model inşa etti.
Işığın doğası ve özellikleri hakkındaki keşifleri, onu kırılma (bükülme) prensibine dayanarak güncel olanlardan ziyade yansıtıcı bir teleskop için önerilerde bulunmasına yol açmıştı.
Pek çok bilim insanı, bulguları kabul etmeyi reddetti ve popüler ışık teorilerinin yanlış olduğunu gösteren sonuçlara şiddetle karşı çıktılar. Gökbilimci Edmund Halley ile Birkaç yıl sonra Principya hareket yasaları üzerinde bir araya getirdi .
Newton’un Ölümü
Newton, 20 Mart 1727’de 84 yaşında Londra’da öldü ve Westminster katedraline gömüldü. Hayatta kalan yazıları ve mektupları, yoğun konsantrasyon gücüne, uzun süre yoğun zihinsel baskıya dayanma kabiliyetine ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzak kalma yeteneğine sahip bir kişiyi ortaya koyuyor.
Newton yaşamı boyunca geliştirdiği matematik tekniklerini günümüzde halen kullanılmaktadır. bilim insanları Newton’u tarihin en etkili bilim insanlarından biri olarak göstermektedir.