Işık Hızı Nedir? Işık Hızını Geçmek Mümkün Müdür?
Bu yazımızda ışık hızı nedir? İnsanoğlunun ışık hızını geçmesi mümkün müdür? gibi sorulara cevap vereceğiz.
Işık Hızı Nedir?
Işık hızı ışığın boşluktaki hızına denir ve 299.792.458 m/s’dir. Genelde 300 bin km/s olarak alınır. Işık hızı c harfiyle gösterilir. Bu harf Latince değişim anlamında olan celeritas kelimesinden gelir.
Işık hızı saniyede 300.000 km’dir. Dünya’dan yaklaşık olarak 150.000.000 km uzaklıkta olan Güneş ışığının bize ulaşması yaklaşık olarak 8 dakika sürmektedir. Işığın bir yılda aldığı mesafeye ışık yılı adı verilir. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9.5 trilyon kilometredir.
Işık Hızını İlk Kim Ölçtü? Işık Hızının Tarihi
Antik Yunan filozofu olan Empodokles ışığın hızının sınırlı olduğunu iddia eden ilk kişidir. İslam bilgini Biruni de Empodokles gibi düşünüyordu. Işık bir yerden bir yere gittiğine göre belirli bir hıza sahip olmalıydı.
Işık hızı ilk olarak 1676 yılında Danimarkalı astronom Ole Christensen Romer tarafından ölçülmüştür. Romer Jüpiter’in uydusu olan Io’nun hareketlerini gözlemlemiş ve ışığın ölçülebilir bir hızda hareket ettiğini söylemiştir. Rømer ışık hızını 220 000 000 m/s olarak ölçmüştür. Bu değerin o zamanın şartlarına göre oldukça başarılı bir tahmin olduğunu söylenebilir.
James Clerk Maxwell 1865 yılında Elektromanyetizma Teorisi’nde ışığın elektromanyetik bir dalga olduğunu savunmuştur. Albert Einstein 1905 yılında ışık hızının herhangi bir ışık kaynağından bağımsız olduğunu öne sürmüştür. Işık hızı ölçümleri, teknoloji geliştikçe daha da kesin olarak yapılabilmiştir. 1975 yılında ışık hızının 299.792.458 m/s olduğu hesaplanmıştır. Işık hızı, 1983 yılında SI(Uluslararası Birim Sistemi) tarafından ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede kat ettiği mesafe olarak tanımlanmıştır.
Işık Hızını Geçmek Mümkün Müdür?
Kütlesi olmayan fotonlar evrende ışık hızında hareket edebiliyor. Kütlesi olmayan cisimlerin ulaşabileceği max hız ışık hızıdır ancak kütlesi olan nesneler ışık hızına asla ulaşamaz. Eğer ışık hızına ulaşabilseydik 1 saniyede Dünya’nın çevresinde 7,5 tur atabilirdik.
Evrende var olan en büyük hız ışık hızı olup kütlesi olan bir parçacığın ışık hızına ulaşabilmesi için sonsuz enerjiye sahip olması gerekir. Fotonlar kütlesiz olduklarından boşlukta bu denli hızlı bir şekilde hareket edebilmektedir. Yani ışık hızını geçebilmek için kütlesiz olan fotonlardan daha kütlesiz bir şeyin var olması gerekmektedir. Ancak günümüzde bu mümkün değildir. Eğer ışık hızına ulaşabilseydik zaman bizim için Dünya’ya göre çok yavaş bir şekilde akardı. Einstein’ın ikizler paradoksu bu durumu çok güzel bir şekilde özetlemektedir.