Tarih

İskenderiye Feneri Nerededir?

İskenderiye Feneri, Mısır’ın İskenderiye şehrinde inşa edilen, tarihteki deniz fenerlerinin en yükseğidir. Dünyanın Yedi Harikasından biri olan İskenderiye Feneri günümüzde bulunmamaktadır.

Suyun altında kalıntıları bulunan İskenderiye Fenerinin inşası M.Ö. 285 – 246 yılları arasında sürmüştür. Dünya harikaları arasında yer alan İskenderiye Feneri, günlük hayatta da kullanılması için yapılmış olan eserdir. İskenderiye Feneri, Mısır’daki İskenderiye’deki Pharos Adası’nda yer almaktadır.

İskenderiye Feneri, Pharos adasına inşa edilmiştir. Fener bir süre ismini bu adadan almıştır. Phro kelimesi; İspanyolca, Fransızca, İtalyanca dillerinde, fener anlamına da gelmektedir.

İskenderiye Feneri Kim Tarafından İnşaat Edilmiştir?

Akdeniz çevresinde deniz fenerleri inşa etme tarihi M.Ö. yedinci yüzyıla kadar gitmesine rağmen, İskenderiye Feneri, MÖ 3. yüzyılda tamamlandığında dünyanın ilk gökdeleniydi.

İskenderiye Fenerinin yapıldığı yıllarda devletin ilk kralları Ptolemy ve Soter’di. İskenderiye Feneri, kralların emriyle, mimar Knidoslu Sostratus ‘a; İskenderiye Limanın karşısında bulunan Pharos adası üzerine inşa ettirilmiştir.

İskenderiye Fenerinin Yapısı

Üç bölümden oluşan İskenderiye Feneri, kaidesi ile birlikte 135 metre yüksekliğe kadar ulaşmıştır. Beyaz mermerlerden yapılan fenerin tepesinde bulunan, tunçtan yapılmış büyük bir ayna vardır. Bu ayna denizde yolculuk yapan ve limana giren gemilere rehberlik ediyordu. Aynayı 70 kilometre uzaklıktan görmek mümkündü.

İskenderiye Fenerinin alt bölümü dikdörtgen bir yapıda ve yaklaşık 55 metre yüksekliğindeydi. Silindir bir yapıda olan orta bölümü, yukarı doğru giden bir rampa yapısındaydı. Orta bölümün yüksekliği 27 metreydi. Üst bölümü ise silindir şeklindeydi ve üzerinde bir alevin bulunduğu odaya sahipti.

İskenderiye Fenerinin Yıkılışı

İskenderiye Feneri’nin üst kısmı 955 yılında yaşanan bir deprem ve fırtına ile koptu. Gövde kısmı 1302 yılında yaşanan bir deprem ile yok olurken, 1500 yılında ise kalan tüm kalıntıları yok oldu.

Yıkılmadan önce birçok ressama ilhan kaynağı olan İskenderiye Feneri aynı zamanda kendinden sonra yapılan deniz fenerlerine de örnek olacak bir yapıydı.

İskenderiye Feneri Yıkıldıktan Sonra Ne Oldu?

İskenderiye Feneri çeşitli doğal yollarla yıkıldıktan sonra, fenerden kalan parçalar ile 1408 yılında Memlük Sultanı Kayıtbay tarafından bu yere kale inşa edilmiştir. Kayıtbay Kalesi ismi verilen bu kalenin, 1882 yılındaki İngiliz bombardımanına tutuldu ve %90’lık büyük kısmı yıkıldı. Kayıtbay Kalesi, 1984 yılında restore edilerek, günümüzde müze olarak turistlerin ziyaretine açılmıştır.

Ayrıca; fenerin olduğu yerlerde bazı dalgıçlar, 8 metreye kadar dalışlar yaptı ve fenerin kalıntılarını gördüler. Buraya kaya ormanı adını verdiler. Suyun altında; dev granit taşlar, sütun kalıntılar ve heykel parçaları gibi birçok kalıntıya rastlayan dalgıçları kimse ciddiye almadı. Son olarak 1962 yılında arkeologlar tarafından yapılan dalışlarda burada dev bir tarih yattığı anlaşıldı. Bu kalıntıların kuma gömülmemesi için, Mısır Hükümeti burayı korumaya almıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu