İtalya’nın Eğik Pisa Kulesi

Pisa Kulesi, İtalya’nın kuzeyindeki Pisa şehrinde yer alır. Pisa Kulesi, Pisa Katedrali’nin arkasında yer alır. Pisa Kulesi; Katedral ve Pisa Vaftizhanesinden sonra şehrin Katedral Meydanı’ndaki ( Piazza del Duomo ) üçüncü en eski yapı olma özelliğine de sahiptir.
Eğik Pisa kulesi Binlerce turist, ağırlamaktadır. Pisa kulesine insanlar, kuleyi tutuyormuş gibi bir fotoğraf çekmek için geliyor, bu onu bir İtalyan sembolü haline getirdi.
Pisa Kulesi’ni ziyaret etmeyi planlıyorsanız, zaten halka açık olduğunu bilmelisiniz, böylece Pisa kulesine tırmanmada sorun yaşamazsınız. Aslında, 300 basamaklı bir sarmal merdivene hazır olduğunuz sürece bunu yapmanızı tavsiye ederiz.
Pisa Kulesinin Yapısı
Pisa Kulesi’nin yapımına başlayan mimar Bonanno Pisano’nun, işinin sadece mükemmel olmadığını değil, bazı kusurları da olduğunu öğrendiğinde çaresizliğini hayal edebiliyor musunuz? İnşaata başladıktan sadece 5 yıl sonra, işi yarım bıraktı ve kulesinin dünyanın en ünlü ve ziyaret edilen anıtlarından biri olduğunu asla bilmiyordu!
Kulenin yüksekliği, alçak tarafın yere bastığı kısımdan 55,86 metre ( 183,27 fit), yüksek tarafın yere bastığı kısımdan ise 56,67 metre (185,93 fit)’dir. Tabandaki duvarların genişliği 2,44 m’dir. Ağırlığının 14.500 ton olduğu tahmin edilmektedir. Kule 294 basamaktan oluşur.
Pisa kulesinin eğik olmasının nedeni ise yapının ağırlığını tam olarak destekleyemeyen yumuşak bir zemine inşa edilmesinden kaynaklanıyor. 12.yüzyılda inşaat sırasında eğilmeye başlayan Pisa Kulesi, 14.yüzyılda inşaatın tamamlanmasıyla daha da eğilmiştir. 1990 yılında eğim 5,5 dereceye ulaşmışken, 1993 ile 2001 yılları arasında yapılan iyileştirici bir çalışma ile eğim 3,97 derece olarak stabilize edilmiştir.
Pisa Kulesini Kim Yaptı?
Pisa kulesini kim inşa etti? Konusu uzun yıllardır tartışılan bir konudur. Bunun sebebi ise Pisa Kulesinin uzun yıllar süren başlayıp duraklayan inşa süreçleridir. Pisa Kulesinin yapımı, bir dizi savaşın başlamasıyla yapımı yaklaşık 200 yıl kadar sürmüştür.
1173 yılının Ağustos ayında inşasına başlandığında, sekiz katlı yüksek bir çan kulesi yapılması planlanıyordu. Kule mükemmel bir şekilde tasarlanmasına rağmen, 1178 yılında üçüncü kat tamamlandığında güneye doğru eğilmeye başladı.
Temel derinliği üç metre olan kule, yoğun bir kil karışımı üzerine inşa ediliyordu. Bu yumuşak zemin kuleyi tutacak güce sahip değildi. Bu yüzden zayıf tarafa doğru eğilmeye devam ediyordu. Kulenin eğilen tarafı olan güney tarafına uzun sütun ve kemerler ekleyerek inşaat devam inşaatçılar, dördüncü kata geldiklerinde, güney tarafındaki kemerlerin, kuzey tarafındaki kemerlerden 2 santim daha uzun olduğunu gördüler, yapılan bu müdahaleler de hataları telafi etmek için yeterli olmadı.
Bu kent, Cenova ile savaşa girdi. Bu savaş uzun sürdü. Uzun süren bu savaş sonrası kulenin ağırlığını tam olarak toprağa yerleşip kulenin dik duruma gelmesini beklendi.
1272 yılında Mimar Giovanni Di Simone, kuleye dört kat daha ekledi. Bu ilave sırasında üst katların bir tarafını diğerinden uzun inşa ederek durumu telafi etmeye çalıştı fakat kule bu müdahale ile iyice eğildi. 1284 yılındaki savaş nedeniyle kule yapımı tekrar durdu.
1319 yılında 7.kat, 1372 yılında ise çanın bulunduğu 8.katın inşaatı tamamlandı. Yapımı biten kule güvenli olmadığı için kullanılamadı. 1838 yılında Mimar Alessandro Della Gherardesca’nın yapmış olduğu kazıda direncini iyice kaybetti. Kazılan yürüme yolu, kulenin eğik olan kısmının su seviyesinin altında kalması nedeniyle binanın içine su girmesine neden oldu. Bu nedenle kule yarım derece daha eğilmiş oldu.
Pisa kulesinin inşaatı bu şekilde birçok farklı mimar tarafından tamamlanmışken, Pisa Kulesi’nin mimarının İtalyan Bonanno Pisano olduğu iddiası vasari tarafından ortaya atılmış ve büyük ölçüde kanıtlanmıştır. Yine de bu durumun, tamamen kanıtlanamaması, Pisa Kulesi’nin yapımıyla ilgili farklı anlatımların oluşmasına neden olmaktadır.