Kudret Narı Nedir? Faydaları Nelerdir?
Kudret narı, kabakgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Tropikal bölgelerde yetişen bu bitki sadece gıda olarak değil, özellikle birçok faydasıyla ilaç olarak da kullanılmaktadır. Şifalı bir bitki olan kudret narı, adı pek duyulmasa da doğanın bize sunduğu bir armağan diyebiliriz.
Sarmaşık formunda bulunan kudret narı, yelpazeyi andırır bir yapıda dişli yapraklar sahiptir. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı sapta bulunan bu bitki, yaz aylarında çiçek açar, çiçekleri sarı renktedir. Dışarıdan bir salataya benzer şekilde ince ve uzun bir şekle sahip olan kudret narının iç yapısı nar tanelerine benzer şekilde çekirdeklerden oluşuyor. Bu çekirdekler, nar meyvesinin iç yapısıyla karşılaştırıldığında daha seyrek ve nohut büyüklüğündedir.
Kudret narının bölgelere göre isimleri farklılık gösterebilmektedir. Latince Momordica yani ısırma anlamına gelen bir ada sahipken, Filipinlerdeki yerel adı Ampalaya, batı ülkelerindeki adı ise acı kavun, Afrika hıyarı, balsam armudu veya balsam elması olarak adlandırılmaktadır.
Kudret Narı Nerelerde Yetişir?
Kudret narının anavatanı Doğu Hindistan’dır ve burada “Karela” adıyla bilinir. Hindistan’da tipik olarak sivri uçlu daha dar bir şekle sahiptir. Kudret narının yetiştirildiği bölgeler anavatanı dışında, tropikal iklimin uyuştuğu her yer diyebiliriz.
Kudret narının yetiştirildiği bölgeler şunlardır:
- Amazonlar
- Afrika
- Güney Amerika
- İtalya
- Türkiye
Ülkemizde tropikal iklime sahip, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri, kudret narının yetiştirildiği bölgeler arasında yer almaktadır. Kudret narı, Türkiye’de özellikle Bursa ve Yalova bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Kudret Narı Nasıl Tüketilir?
Kudret narının faydaları oldukça fazla olmasına rağmen acımsı tadı nedeniyle herkes tarafından sevilmez. Yine de tüketenlere sağladığı, demir, potasyum, B1,B2,B3,B4,B5,B6,B9,C,E,K ve A vitaminleri, acılığını unutturur niteliktedir.
- Kudret Narı, Güney Asya ve Batı Hint Adaları mutfaklarında genellikle patatesle hazırlanır. Acılığını gidermek için yanında yoğurt ile servis edilir.
- Punjabi mutfağında, kudret narı, baharatlarla doldurulup, yağda kızartılarak tüketilir.
- Güney Hindistan’ın Kerala eyaletine ait mutfakta, toran adı verilen gıda ve Hindistan cevizi ile karıştırılarak, theeyal ve pachaadi adlı yemekler yapılır.
- Endonezya’da kudret narı, tavada kızartma, Hindistan cevizi sütünde pişirme veya buğulama gibi çeşitli yemeklerde hazırlanılarak, tüketilir.
Kudret narını tüketmek için en iyi seçim yemeklerde pişirmek olsa da suyunu içmek de bir tüketim şeklidir ve yapması da çok basittir. Kudret narını ufak parçalara kestikten sonra, bir cezveye su koyarak ocakta kaynatın. Kaynadıktan sonra bir süre dinlendirin ve bir bardağa süzerek koyun. Tercihinize göre limon veya tuz ile tatlandırabilirsiniz.
Kudret narını tüketmek için, genç olgunlaşmamış olanlara tercih edilmelidir. Olgunlaşmaya başlamış kudret narı daha acı bir hâl alır. Tamamen olgunlaşırsa, turuncu bir yapıya bürünür ve yenemeyecek kadar acı olur. Görüntü olarak ise kırmızı kaplı tohumları ortaya çıkmak için çarpıcı bir biçimde geriye kıvrılan parçalara ayrılır.
Kudret Narının Faydaları
Düşük kalorili, yüksek besin değerine sahip olan bu meyvenin faydaları oldukça fazladır. Kudret narının faydaları tüm vücut sistemini kapsamaktadır. Dolaşım, solunum, boşaltım, bağışıklık sisteminin yanı sıra, cilt, saç ve tırnaklara da fayda sağlamaktadır. Kudret narının faydalarını inceleyelim.
- Diyabete İyi Gelir: Herkes tarafından bilinen bu sağlık sorununa özellikle iyi gelmektedir. Şeker hastası olduğu bilinen mutlaka bu meyve tavsiye edilir. Yapılan araştırmalar, meyvenin içerisinde, kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olan insülin benzeri maddeler içerdiği görülmüştür. Üstelik düşük karbonhidratlı bir yapısı olması da şeker hastaları için ek bir avantajdır.
- Bağırsak Sağlığına İyi Gelir: Düzenli olarak kudret narı tüketen bir kişinin, sindirim sistemi sağlığı olumlu yönde etkilenir. Sadece kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarını azaltmak ile kalmaz, sindirim sistemine giren parazitlerin tedavisinde de yardımcı olur. Aynı şekilde İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak bilinen rahatsızlığı için de faydalıdır. Yüksek lif sayısı ve doğal müshil özelliği, sindirim sağladığına yardımcı olan şeylerdir. Meyve suyundaki antioksidanların, sindirim enzimlerini uyardığı ve sindirimi desteklediği bilinmektedir.
Rahim ve vajina yaraları yaşayan kadınlarda hekim kontrolünde tavsiyesi edilmesiyle, yaraların iyileşmesinde önemli rol oynadığı bilinmektedir. Ayrıca egzema ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de oldukça etkilidir.
Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan bu meyve, kanser hücresinin oluşumunu da önler. Özellikle gastrit, ülser gibi mide problemlerinde sıkça tavsiye edilir.