Kuşkonmaz Nedir? Faydaları Nelerdir?
Kuşkonmaz, bilimsel adı; Asparagus officinalis olan, çok yıllık çiçekli bir bitki türüdür. Bir zamanlar Allium türleri ( monokotiledon çiçekli bitki cinsi ); soğan, sarımsak gibi zambak ailesinde sınıflandırılmıştı.
Genetik araştırma sonuçları; kuşkonmazın, Allium türünde üç ayrı familyaya sahip olduğunu ortaya çıkardı; kuşkonmaz Liliaceae, Amaryllidaceae ve Asparagaceae olarak gruplandırılan kuşkonmaz ( Asparagus officinalis ), sebze mahsulü olarak yetiştirilmektedir.
Kuşkonmazın boyu 100 – 150 cm arasında değişebilir. Çok dallı, tüylü yapraklı, kalın gövdeli bir bitki olan kuşkonmazın yaprakları aslında, eksenlerinde iğne benzeri yapılara olan örtülerdir, bu yapılar; 6-32 mm uzunluğunda, 1mm genişliğine sahip, gül benzeri bir şekilde 4 ila 15 arasında kümelemiştir.
Kuşkonmazın çiçekleri; çan şeklinde; yeşilimsi beyaz ve sarımsı renkte, 4.5 – 6.5 mm büyüklüğünde, kısmen taban birlikte kaynaşık tek başlarına veya dalların birleşim yerinde ikişerli veya üçlü kümeler halindedirler.
Kuşkonmazın Tarihçesi, Kuşkonmaz Nerede Yetişir?
Kuşkonmazın tarihçesine baktığımız zaman birçok yerde izlerine rastlarız. M.Ö 3000 yılına dayanan tarihlerde bir Mısır frizinde, adak olarak resmedildiğine rastlanan kuşkonmaz, eski zamanlarda Suriye ve İspanya’da da biliniyordu. Yunan ve Roma halkları; kuşkonmazı mevsiminde taze yiyip, kışın ise tekrar tüketmek amacıyla kurutarak muhafaza etmişlerdir.
- yüzyılda Yunan Hekim Galen, faydalı gördüğü kuşkonmazı Roma toplumuna tanıtmaya çalışsa da, Roma İmparatorluğunun hâkimiyetinin zayıflaması, kuşkonmazın tıbbi değerlerinin üzerinde durulmamasına neden oldu.
1469 yılında Fransız manastırlarında yetiştirilen kuşkonmaz, 1538’de İngiltere’de, 1542’de de Almanya’da az da olsa fark edilmiştir. 1655 yılında, Avrupalı yerleşimciler tarafından Kuzey Amerika’ya taşınan kuşkonmaz; o tarihten sonra, Hollanda’ya, oradan da İngiltere’ye taşındı.
Faydalarını merak edenler en çok yanıt aradığı sorulardan biri de kuşkonmaz nerede yetişir? Sorusudur. Kuşkonmazın tarihçesinde kuşkonmaz birçok farklı ülkeye dağıldığından bahsetmiştik fakat günümüzde kuşkonmaz, en çok; Fransa, İtalya, Çin ve ABD’de yetişmektedir. Türkiye’de üretimi gitgide artan kuşkonmazın faydaları da oldukça fazladır.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
Tohum olarak ekilebildiği gibi, doğal olarak kendiliğinden de yetişen kuşkonmaz, Nisan ve Mayıs aylarında toplanarak farklı şekillerde tüketilebilen oldukça faydalı bir bitkidir.
Kuşkonmaz içerisinde yer alan zengin vitamin ve mineraller sayesinde, âdeta bitkisel bir şifa kaynağı, kuşkonmazın içerisinde; A, B, C, K vitaminlerinin yanı sıra demir, folik asit, lif, magnezyum, sodyum, demir, kalsiyum gibi içeriklerle oldukça zengin bir bitkidir. Kuşkonmazın faydaları nelerdir? Kuşkonmaz hangi hastalıklara iyi gelir? Maddeler halinde inceleyelim.
- Antioksidan özelliği sayesinde, vücudu toksinlerden arındırır.
- Folik asit kaynağı olduğu için, yeni hücre gelişimlerin etkin bir rol oynayarak, kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyebilir.
- Kuşkonmazın faydalarından bir diğer ise; lif kaynağı olması nedeniyle, bağırsakları koruyup, kolon kanserinde etkin bir rol oynamasıdır
- Çocuk sahibi olmak isteyenler ve gebe kadınlar için de oldukça faydalıdır. Uzmanların görüşüne göre; kuşkonmaz; içerisinde yer alan B9 vitamini, folik asit miktarını artırarak, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara yardımcı oluyor.
- Kuşkonmazın faydalarından biri de, tarihteki kullanımına dayanır. Afrodizyak etkisi gösteren kuşkonmaz, bu faydası sayesinde de tercih edilen bir bitkidir.
- Romatizma ve eklem ağrılarının giderilmesini sağlar.
- Şişkinlik, hazımsızlık ve ödem sebebiyle şişen vücutta, atıma yardımcı olarak vücudu rahatlatır.
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Kuşkonmazın faydalarından en önemlilerden biri de; Alzheimer hastalığının engellenmesine olan etkisidir. Zengin K vitamini içeriğiyle, nöronsal hasarı engeller, kemik aktivitelerini desteklediği gibi Alzheimer hastalığının tedavisinin de önemli bir rol oynar.
- Kuşkonmazın faydaları diyet yapmak isteyenler için de vardır. İçerisindeki lif ve proteinler sayesinde sürekli acıkma ve yeme isteğini azaltarak, uzun süre tokluk hissi yaratır. Ek bilgi olarak, bir fincan kuşkonmaz 43 kalori içerir.
- Kuşkonmazın faydaları saymakla bitmiyor. Diüretik özellikleri geliştirmekte oldukça faydalı olan kuşkonmaz, böbrek taşı riskini azalttığı gibi böbrek taşına neden olan oksalik asit kristallerinin kırılmasında da etkilidir.
Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir? Kuşkonmaz Püresi Nasıl Yapılır?
Kuşkonmazın faydalarını öğrenenlerin, kuşkonmazın tüketimi için pişirme yöntemlerini araştırdığını söyleyebiliriz. Kuşkonmazın sıkça tercih edilen tüketim yöntemlerinden biri de kuşkonmaz püresidir. Kuşkonmaz püresi nasıl yapılır? Birlikte inceleyelim.
Malzemeler:
- 2 su bardağı doğranmış kuşkonmaz
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 1/4 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 1 yemek kaşığı saf tereyağı
Hazırlanışı:
Bir tencereye koyduğumuz suyu kaynatın, faydayı arttırmak için su yerine kemik suyu tercih edebilirsiniz. Kuşkonmazların alt tarafını yaklaşık 2 cm kadar kesip, kaynayan suyun içerisine atarak haşlayın. Kuşkonmazları haşladıktan sonra, suyunu süzüp soğumaya bırakın. Daha sonra kuşkonmazları patates püresi kıvamına gelene kadar ezip, içerisine; deniz tuzu, karabiber, Hindistan cevizi yağı ve tereyağı ilave ederek karıştırın. Hazırlanan püreyi, tabaklarla servis ederek, tüketebilirsiniz.
Her şeyin olduğu gibi kuşkonmazın fazla tüketimi de zararlı olabilir. Gıda miktarlarında tüketildiğinde güvenli olan kuşkonmazın, daha fazla miktarlarda kullanıldığında güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu yüzden kuşkonmazı tüketirken direkt tüketmek yerine kaynatarak tüketmeyi tercih etmelisiniz. Bir sebze olarak yendiğinde ya da hassas bir cilde uygulandığında, alerjik reaksiyonlar neden olabilir. Herhangi bir yan etki gördüğünüzde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı tavsiye ederiz.