Makine Mühendisliği Nedir? Makine Mühendisi Ne İş Yapar?
Makine Mühendisliği, fizik, mühendislik matematiği, mekanik sistemlerin bakımı, analizi, tasarımı ve üretimi ile ilgili konularda çalışmalar yapan, problemlere analitik çözümler sunabilen mühendislik dalıdır. Ayrıca her türlü endüstri için motorlar, araçlar, makineler ve termodinamik sistemler tasarlamaktan ve geliştirmekten sorumludur. En iyi bilinen mühendisliklerden biri Makine Mühendisliğidir.
Makine mühendisliği, mühendislik faaliyetlerinin en eskisi ve en geniş kapsamlı olanlarından biridir. Malzeme bilimi, yapı analizi, mekanik, dinamik gibi birçok temel bilgiler üzerine kurulu olan makine mühendisliği, bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve bilgisayar destekli üretim (CAM) programlarıyla bu temelleri destekler.
Makine mühendisliğinin tarihçesi, 18. Yüzyıldaki Avrupa’daki Endüstriye Devrimine dayanır. Tüm Dünya’da gelişimi birkaç bin yıl gibi gecikmeli bir süreci bulsada, fiziksel bilimin gelişmesiyle, makine mühendisliğinin gelişimi hızlanmıştır.
Makine Mühendisi Nedir? Makine Mühendisi Ne İş Yapar?
Makine mühendisi, temel fizik kanunları ve diğer disiplinler üzerinde çalışmalar yaparak, bir enerji türünü diğer enerji türüne çevire makineler üzerinde araştırma, tasarım, üretim ve geliştirmeler yapan mühendistir.
Makine mühendisleri hakkında yanlış bilinen konulardan biri de; bilgisayar gibi aletler üzerinde çalışmalar yaptığını konusudur, makine mühendisleri bu tarz makineler üzerinde çalışmalar yapmaz. Makine mühendisi ne iş yapar? Sorusu bu yanılgıdan sonra akla gelen ilk sorudur.
Makine mühendisi, endüstrinin tüm dalları için makineler ve donanımlar tasarlayıp, imal eder. Makine mühendisleri; türbinler, baskı presleri, uçaklar, dizel lokomotifler, otomobiller, kamyonlar, motorlar, soğutma sistemleri gibi birçok sistemin tasarımı yapıp geliştirir.
Makine Mühendisi Nasıl Olunur? Makine Mühendisinin Görevleri Nelerdir?
Makine mühendisi olmak için; ilgili üniversitelerin 4 yıllık makine mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekir. Sayısal alanda başarı yakalamış makine mühendislerinin aynı zamanda endüstriyel çizim konusunda da yetenekli olması gerekmektedir.
Makine mühendisi nasıl olunur? Sorusu sadece ilgili bölümden mezun olmakla yetmiyor yanıtı vermek yanlış olmaz, rağbetin çok olduğu makine mühendisliğinde bir adım öne çıkmak için sayısal beceri ve endüstriyel çizime ek olarak; yabancı dil bilmeyi de ekleyebiliriz. Makine mühendislerinin, yabancı dil sınavlarından elde ettiği başarıya ek olarak; akademik kariyer anlamında, yüksek lisans ve ardından doktora mezuniyetleri makine mühendisini bir adım öne çıkaran diğer konulardır. Makine mühendisinin görevleri nelerdir? İnceleyelim.
- Mekanik ve termal cihazların problemlerini analiz edip, çözümü için uygun yollar bulmak.
- Mekanik ve termal makinelerin dizaynı için; AutoCAD, Solidworks, Catia gibi bilgisayar destekli dizayn programlarını kullanmak.
- Tasarlanan makinenin prototipini üretip, test etmek, test sonuçlarını analiz edip, hatalı olan veriler varsa, dizaynda düzeltmeler yapmak.
- Başarıya ulaşan prototipi, seri üretimindeki, rotaları takip edip, üretimin sorunsuz yürütülmesini sağlamak.
- Üretilen makinenin iş süreçlerindeki çalışmalarını kontrol etmek.
- İş sağlığı ve güvenliğini temel alarak, ucuz ve kaliteli ürün ortaya çıkmasını sağlamak
- Mekanik ve enerji dönüşüm konuları üzerindeki gelişmeleri takip etmek.
- Kendisine bağlı çalışan personelin idaresini sağlamak.
- Sürecin iyileştirilmesi, verimin arttırılması ve maliyetin azaltılması konularında çalışmalar yapmak
Makine Mühendisinde Aranan Özellikler
Makine mühendisinde aranan özellikler en önemlisi, güçlü muhakeme yeteneğidir, kriz anlarında pratik ve hızlı çözümler üreterek sürecin sorunu devam ettirmesi gerekmektedir. Makine mühendisinde aranan özellikler şunlardır:
- Analitik düşünce yapısına sahip olmak
- Hayal gücüne ve yaratıcılığa sahip olmak, düşündüğü tasarımını yardımcı programlar aracılığıyla bilgisayar ortamına yansıtmak
- Bazı durumlar için gerekli olan temel el becerisine sahip olmak
- Çözüm odaklı çalışmalar yapmak ve geliştirmek
- Matematiksel hesaplama ve analizler yapabilmek
- Ekip çalışmasına yatkın olmak
- Yüksek iletişim beceresine sahip olmak
Makine Mühendisliğinde Uzmanlıklar
Makine Mühendisliğinden mezun olmak, iş piyasasında en çok aranan profesyoneller arasında olmakla eş anlamlıdır. Ancak, daha fazla uzmanlaşmak ve en iyi işleri almak her zaman mümkündür. Bu nedenle, bir makine mühendisi belirli bir alanda uzmanlaşarak en iyi fırsatları arayabilir.
Makine mühendisliğinde en yaygın uzmanlık alanları otomasyon ve kontrol, pnömatik ve hidrolik, hassas mekanik ve nanoteknoloji, enerji kaynakları, termal ve sıvılardır. Ek olarak, çalışmalara odaklanmayı sürdürmek ve daha da spesifik kavramlar aramak için gerekli olan ders dışı dersler alma şansı olabilir.