Tarih
Margos Antlaşması
Margos Antlaşması, 434 yılında Avrupa Hun Devleti ile Doğu Roma arasında, Margos Kalesinin karşısında yer alan Tuna Nehri’nin kuzey kıyısındaki Konstantia surları önünde ( günümüzde Moesia Superior’da, Pasarofça, Sırbistan ), yaşanan sorunların bitirilmesi amacıyla imzalanmıştır.
Margos Antlaşması imzalandığı sırada, Avrupa Hun Devletinin başında Atilla vardı. Atilla, Bizans elçilerini, Margos Kalesi önünde at üzerinde karşılayıp, isteklerini iletmiştir. Bunun üzerine Margos Antlaşmasının maddeleri ortaya çıkmıştır.
Margos Antlaşmasının Maddeleri
- Hunların esir aldığı Romalılar ve herhangi bir sebepte ülke topraklarını terk etmiş Hunlar, Doğu Roma Devletine kabul edilmeyecektir.
- Doğu Roma Devleti, Romalı mülteci ve esirler için kişi başına 8 altın fidye ödediği zaman serbest bırakılarak, ülkelerine dönebilecektir.
- Hun hâkimiyeti altında bulunan kavimlere, Doğu Roma Devleti hiçbir şekilde işbirliği teklif edemeyecektir.
- Doğu Roma Devletiyle, Hun Devletinin yapacakları ticarette şartlar eşit olacaktır. Yapılacak ticari faaliyetler önceden belirlenmiş, sınır kasabalarında bir araya gelinerek gerçekleştirilecektir.
- Margos Antlaşması adı verilen bu antlaşmanın, devamlılığı sağlanacak ve antlaşma şartlarına her iki tarafta koşulsuz olarak uyacaktır.
- Romalılar tarafından önceden 300 libre altın olarak belirlenen vergi, Margos Antlaşmasıyla arttırılarak 700 libre olarak tahsil edilmeye başlanacaktır.
Margos Antlaşmasının Sonuçları
- Hun İmparatorluğu hükümdarı Atilla tarafından ortaya sunulan şartların, Doğu Roma İmparatoru II. Theodosios tarafından hiçbir madde değiştirilmeksizin aynen kabul edilmesi Türklerin bölgedeki üstünlüğünü ortaya koymuştur.
- Türklerin bölgedeki hâkimiyetini daha önce de kabul eden Doğu Roma Devleti, Margos Antlaşmasıyla hâkimiyeti kabul ettiğini yinelemiştir.
- Margos Antlaşmasıyla, önceden Romalıların belirlediği vergi miktarı Türkler tarafından yeniden belirlenmiş ve arttırılmıştır.
- Margos Antlaşmasıyla; Doğu Roma kendisine sığınan Hunları bedelsiz olarak iade etmiştir. Doğu Roma Devleti ise; Hunlara esir düşmüş Romalı mülteci ve esirler için 8 altın fidye ödemek zorunda kalmıştır.
- Margos Antlaşmasıyla, Hun Devletinden; kaçan Hunlar, vatana ihanet suçundan Atilla tarafından cezalandırılmıştır.
Margos Antlaşmasının Önemi
Büyük Hun Hükümdarı Atilla, Margos Antlaşmasıyla Doğu Roma İmparatorluğuna diz çöktürmüş, Türklerin Romalılar karşısındaki üstünlüğünü tekrar perçinlemiştir. Yapılan Margos Antlaşmasından Türkler her koşulda kârlı çıkmıştır.