Yaşam

Mersin Ağacı Nedir?

Mersin ağacının latince orijinal ismi Myrtus communis’dir. Aynı zamanda Mort, Murt, Sazak ağacı olarak da bilinen, Mersingiller familyasından olan ve genelde Mersin olarak da anılan bu ağaç, kışın yapraklarını dökmez.

Mersin Ağacı Nerede Yetişir?

Mersin Ağacının anayurdu Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda‘dır. 1 – 3 metreye kadar boyları olan bu ağaçların, ülkemizde Akdeniz Bölgesinde yetişir. Batı ve Güney Anadolu kıyı şehirlerimizde yer alan Mersin ağacı, güneşli ve kurak ortamlarda makilerin arasında yetişir.

Mersin ağacının, üst yüzeyinde pek çok saydam bölge barındıran, yaprakları sert, kenarları düz, küçük, üzeri koyu yeşil, alt kısmı daha açık yeşil ve tam orta kısmı boydan boya çizgilidir.

Mersin ağacının, altın renkli erkek organı beyaz renkli çiçekleri vardır. Bu çiçekler, yaz ortasından sonbahara kadar açar. Ayrıca, yuvarlak kesitli, kırmızımsı renkte dalları vardır. Bitkinin ikinci yılında dalların yapısı odunsulaşır ve bej renge dönüşür. Başlangıçta etli ve beyaz olan meyveleri, olgunlaştığında koyu mavi – siyah renkli bir hâl alır. Mersin bitkisinin dal, yaprak, çiçek ve meyveleri güzel kokuludur. Bitki, döktüğü tohumlarla kendiliğinden ya da gövde çelikleriyle olmak üzere iki farklı şekilde üretilir.

Mersin Faydaları Nelerdir?

Mersin’in birçok faydası vardır. Mersin’in faydalarından bazıları şunlardır:

  • İştah açıcı bir özelliğe sahiptir.
  • İdrar yollar ve göğüs hastalıklarında antiseptik olarak görev yapar.
  • Peklik hissi verir, bu özelliğiyle diyare kesicidir.
  • Mikrop öldürücüdür.

Kullanım Yeri ve Şekli

  • Kaynamakta olan yarım litre suya, mersin yaprak ve meyvelerinden yaklaşık 50 gr. kadar konur, beş dakika süreyle kaynatıldıktan sonra içerisine bal katılarak tatlandırılarak, yemeklerden önce birer bardak içilir. Bu şekilde kullanımıyla ishal kesici ve öksürük giderici olarak görev yapar. Ayrıca yapılan bu suyla yaralar dezenfekte edilip, yüzdeki sivilceler günde 3 – 4 defa silinerek iyileşmesi sağlanabileceği gibi özellikle yanıklar üzerinde kullanımında da çok etkilidir.
  • Ayaklarda oluşan mantarlar için tedavisi için, mersin yaprağı kaynar suda 15 – 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra, ılıdıktan sonra, bir leğene aktarılarak, ayaklar sabah ve akşam, 15-20 dakika kadar bu suyun içerisinde bekletilmelidir.
  • Saçlardaki kepek ve kaşıntıların önlenmesi, saçların kuvvetlendirilmesi için mersin yağı ile saçlara sürülebilir.
  • Egzama olanlar, mersin yaprakları ve meyvesini toz haline getirdikten sonra vazelinle karıştırıp, yara ve egzama olan yerlerine sürerek, merhem olarak kullanabilir.
  • Ter kokusu ve ayak kokusunu gidermek için kaynatılan patlıcan, mersin yaprağı suyu ile karıştırılıp, koku olan yere sürülür.
  • Mersin, sadece tedavi amaçlı değil aynı zaman bakım ve güzelleşme amaçlı da kullanılabilir. Saçlarını siyahlaştırmak isteyenler, 10 gram mersin ağacı esansına,100 gr. çörekotu yağını koyup karıştırır. Bu karışımı saçlarına ovuşturarak sürmeleri durumunda saçlarınız siyahlaşır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu