Metagenez Nedir?
Metagenez, belirli bitki ve hayvanların bir neslinin eşeysiz olarak çoğaldığı ve ardından eşeyli üreyen neslin geldiği bir fenomendir. Metagenez Bir organizmanın yaşam döngüsü boyunca, her ikisi de diploid olan, biri cinsel, diğeri eşeysiz olarak üreyen iki tür bireyin ortaya çıkması.
Terim bazen kuşakların değişmesi ile eşanlamlı olarak gevşek bir şekilde kullanılır. Canlıların üreme yönteminin eşeyli (çiftleşme) ve evlenmemiş (eşeysiz) arasında bir dönüşü olarak da metagenez tanımını söyleyebiliriz.
Ancak hayvanlarda metagenez süreci hakkında soru sorulursa, denizanası (Obelia) metagenezine bir örnek vermiş olursunuz, çünkü bazı araştırmacılar için hala metagenezin hayvanlarda gerçekleştiğini düşünüyor. Barnes (2001) ve Scott (1996) ‘ya göre çok hücreli hayvanlarda metagenez yoktur.
Denizanası Metagenezi
Denizanası ( Scyphozoa ), iğneli iğneleri olan hayvanlar anlamına gelen Cnidaria filumuna dahildir.
Denizanası dünyadaki hemen hemen tüm okyanuslarda bulunur. Dünyanın sularına dağılmış 700’den fazla denizanası türü olduğu kaydedildi.
Denizanası, yaşam döngüleri boyunca medusa şeklinde baskın bir forma sahiptir. Denizanasının hareket sistemi, vücudunu çeken kasları kullanarak hareket eden bir medusa şeklindedir.
Böylece, denizanası vücut boşluğundaki su dışarı çıkıp onu itecek, daha sonra denizanasındaki mesoglea kalın ve elastik olup, su üzerinde kayarak orijinal şekline geri dönmek için kullanılır.
Denizanası, ters çevrilmiş kase benzeri bir şekle sahiptir, bu nedenle genellikle ters çevrilmiş kase denizanası olarak adlandırılır.
Bu hayvanın başı ve ağzı yoktur ve anüs aynı açıklıkta bulunur, ağza yakın olan tarafa oral, tersi aboral olarak adlandırılır. Yiyecek ve dışkı aynı delikten girip çıkar.
Denizanasında solungaçlar, akciğerler ve nefes borusu gibi solunum araçları yoktur. Bu hayvanlar, vücutlarını kaplayan ince bir membrandan sudan oksijenin difüzyonuyla nefes alırlar.
Denizanası, bir iğneyi veya zehri hızlı bir şekilde serbest bırakabilen özel bir araç olan dokunaçlarında nematokistlerle donatılmıştır.
Denizanası, diğer avcılardan korunmanın yanı sıra av avlamak için genellikle nematokist kullanır.
Denizanası, yaşamı boyunca iki kalıtsal dönüşe uğradığı için metagenez geçiren bir hayvana örnektir: