Meteor Ve Meteor Yağmurları Nedir?
Güneş sisteminde, dokuz gezegen ve uydularının yanı sıra kuyruklu yıldızlar, asteroitler ve daha küçük nesneler de var. Küçük nesnelerin boyutu küçük olsa da, güneşi dokuz gezegen gibi yörüngede toplarlar. Eğer dünyanın yakınından geçme fırsatına sahiplerse, saniyede onlarca kilometre hızla dünyanın atmosferine girebilirler, üzerlerindeki malzeme şiddetli bir şekilde dünya atmosferi ile ovulur ve devasa kinetik enerji ısı enerjisine dönüştürülür ve malzemenin göz kamaştırıcı ışık yaymasına neden olur. Ray, sık sık gördüğümüz meteor bu.
Meteor yağmuru, gece gökyüzünde biraz patlayan ve yere düşen özel bir astronomik fenomene benzeyen bir grup göktaşıdır. Bu noktaya veya küçük bir gökyüzü parçasına meteor yağmuru radyasyon noktası denir. Meteor yağmurlarını farklı yönlerden ayırt etmek için, meteor yağmuru genellikle meteor yağmuru radyasyon noktasının bulunduğu gökyüzü alanındaki takımyıldızdan sonra adlandırılır. Örneğin, her yıl 17 Kasım civarında meydana gelen meteor yağmuru radyasyon noktası Leo’dur ve Kova Meteor Yağmuru, Orion Meteor Yağmuru ve Perseus Meteor Yağmuru’na ek olarak Leo Meteor Yağmuru olarak adlandırılmıştır.
Meteor yağmurlarının ölçeği büyük ölçüde değişir. Bazen bir saat içinde sadece birkaç meteor görünür, ancak hepsi aynı radyasyon noktasından “akar” gibi görünür, bu nedenle meteor yağmurları kategorisine de aittir; bazen kısa sürede aynı radyasyon noktasında patlayabilirler Binlerce göktaşı festival süresince havai fişek gösterisi kadar görkemli. Saatte görünen meteor sayısı 1.000’i aştığında buna “Meteor Fırtınası” denir.
Meteor yağmuru oluşturan küçük malzeme parçaları, dünyanın atmosferine paralel yönlerde girer. Meteor yağmuru radyasyon noktasından patlamış gibi görünmesinin nedeni görsel bir etkidir.