MEV-2 Uzay Aracı, Ömrünü Uzatmak İçin Yörüngedeki Uyduya Yanaşıyor
Northrop Grumman ve SpaceLogistics LLC iştiraki, robotik servis araçlarının ilk başarılı yanaşmasını tamamen işlevsel bir iletişim uydusu ile gerçekleştirdi. 21 Nisan 2021’de, saat 13: 34’te EST’de, 22.416 mil ( 36.076 km ) yörüngede Intelsat 10-02 ( IS-10-02 ) ticari iletişim uydusuna bağlanan Görev Uzatma Aracı-2 ( MEV-2 ), beş yıllık yaşam uzatma görevine başlamak için Dünya’nın yukarısında yer almaya başladı.
Uzay, insanlar için her zaman bilinmeyenlerin yer aldığı, yeni keşifler yapılacak dipsiz bir kuyu gibi gözüküyor. Ticari uzay uçuşlarının en masraflı yanlarından biri, çok pahalı uyduların sinir bozucu derecede kısa ömürlere sahip olmaları, bu noktada maliyeti arttıran durum aslında uydunun bozulması değil, uzay aracını istasyonda tutmak için gereken itici yakıtın yetersiz kalmasıdır.
MEV-2 Uzay Aracı Uyduya Ne Kadar Süre Bağlı Kalacak
Uzay araçlarını yörüngede tutan itici yakıtın sürekli maliyet yaratması ve uzay aracından herhangi bir bozulma olmaması nedeniyle uzay aracında ikmal yapılmasına karar verildi. Aslında yapılacak olan bu yanaşma ilk değil, MEV programının ikinci niteliğinde, ilk yanaşma; Şubat 2020’de bir test uçuşu gerçekleştiren ve ardından Geosynchronous yörüngesi üzerindeki, Intelsat 901’e yanaşan MEV-1 adlı araca aitti.
15 Ağustos 2020’de bir Ariane 5 roketinin üzerinde fırlatılan MEV-2, uydunun şu anda çalışmayan ana iticisini kenetleyerek ve Intelsat 10-02 için yörüngesel manevra ve tutum kontrolünü devralarak bu erken emekliliği önlüyor. MEV -2, beş yıl kadar yaşam uzatma görevine başlamak için Intelsat 10-02 ‘ye yanaşıp ikmal yapacak.
Uzay Araçlarının Onarım ve Yakıt İkmalleri İçin Yörüngede Yapılacak Geliştirmeler
Northrop şirketi, uzay araçlarında yaşanan bu sorunların önüne kalıcı olarak geçmek için planlar yapıyor. Şirket, 2024 yılında; denetimler ve onarımlar için robotik kollu bir Görev Robotu Aracı ( MRV ) ‘yi piyasaya sürüp, bu müdahalelerin gerçekleşmesi için de Görev Uzatma Bölmeleri ( MEP ) kurmayı planlıyor.
Şirketin 2025 yılı hedeflerinin içerisinde ise; Görev Yakıt İkmal Kapsülleri ( MRP ) adlı verilen kapsüller üretip, buna uygun uydular üretmeyi planlıyor. Bu sayede yüksek değere sahip uyguların yakınında yer alan uzay kalıntıları da kaldırılmış olacak.
Şirket, önümüzdeki on yıl içerisinde planladığı bu gelişmelere ek olarak; yörüngedeki uyduların üretimi ve montajı için Görev Montaj ve Onarım Aracı ( MARV ) ‘da bitirmeyi planlıyor.
Northrop Grumman stratejik uzay sistemleri başkan yardımcısı ve SpaceLogistics LLC başkanı Tom Wilson, “ İkinci Görev Uzatma Aracımızın bugünkü başarılı yanaşması uzay içi lojistiğin güvenilirliğini, güvenliğini ve kullanışlılığını daha da gösteriyor. Bu görevin başarısı; hem ticari hem de devlet uydu operatörleri için tamamen yeni görev sınıflarını mümkün kılan esneklik ve dayanıklılık sunarak, uydulara ve robotiklere hizmet veren ikinci neslimizin yolunu açıyor. ” dedi.