Muvafakatname Nedir? Nereden Alınır?

Muvafakatname, farklı durumlarda yapılacak olan işlemler için, kişi bilgisi ve onayının alındığını gösteren bir belgedir. Genel olarak izin belgesi olarak da tanımlanan bu belge, farklı alanlarda karşımıza çıkabilen resmi bir belgedir. Resmi kurumlardaki işlerde sıkça karşılayabileceğimiz bu evrak, izin belgesidir.
Muvafakatname ne demek? Olarak TDK Sözlük anlamına bakıldığında, “izin verildiğine ilişkin üzerinde bilgi bulunan yazılı belge” tanımı ile karşılaşılmaktadır. Bu belge, daha çok alım, satım, ortaklık gibi işlemlerde kullanılır. O konuda sorumlu kişi tarafından hazırlanması gereken bu belgeye, birçok kurumda işlemlerin yapılabilmesi için ihtiyaç duyulabilir. Özellikle gayrimenkul sektöründe sıkça kullanılan bir belgedir. Eşlerden biri sahip olduğu bir taşınmazı satmak istediğinde, Türk Medeni Kanuna göre eşinden izin alması gerekmektedir. Eş izin vermezse satış gerçekleşmez. Bu gibi durumlarda muvafakatname önemli bir belge niteliği taşır.
Bu belge, bir izin belgesi olduğu için farklı sektörlerde de karşımıza çıkabilir. 18 yaşından küçük çocukların, yalnız başına veya birinin gözetimi altında seyahat edebilmesi, çocukların katılmak istediği sportif bir faaliyete başvuru yapabilmeleri gibi işlemlerde noter aracılığıyla hazırlanmış bir muvafakatname belgesine ihtiyaç vardır.
Bu örneklerdeki seyahat eylemini detaylandıralım. Öncelikle seyahat süresi boyunca tüm uçuşların rezervasyonlarının yapılmış olması gerekir. Noter aracılığıyla düzenlenen bu belge sayesinde uçağa erişim süresince ve yolcunun uçağa kabulü işlemleri sırasında yetkili bir personele çocuğa refakat edecektir. Eğer çocuk anne veya babasından biriyle seyahat edecekse, yolculuğa katılmayan ebeveyn, isterse noter aracılığıyla bu belgesi düzenleyerek yolculuğa olan onay iznine resmiyet kazandırabilir. Çocuk, ebeveynlerinden biriyle değil de üçüncü bir şahıs ile yolculuk edebilir. Bu durumda da noter huzurunda, ebeveynlerin imzaladığı bir muvafakatname ile yolculuk üçüncü bir şahıs ile gerçekleştirilebilir.
Muvafakatname Ne İşe Yarar?
Muvafakatname nedir? Sorusu hem tanımıyla hem de örneklemeleriyle detaylandırarak, bu belge hakkında detaylı bilgi edindik. Belgenin türüne göre sorumlu kişilerden alınabilen bu resmi evrak, ıslak imzalı bir şekilde hazırlanır. Bu belgenin birçok alanda karşımıza çıkabilecek resmi bir evrak olduğunu belirtmiştik, yine de en sık düzenlendiği bazı alanlara göz atalım.
- 18 yaşın altında olan bir çocuğun, tercih ettiği bir spor dalını herhangi bir spor kulübünde icra etmek istediği durumlarda ihtiyaç duyulabilir.
Evli olan kişilerden birinin, taşınmazın satışına ilişkin eşinde muvafakatname örneği istediği durumlarda karşımıza çıkar.
- Muvafakatname nedir pasaport? Sorusu da pasaport çıkartmak için bazı durumlarda bu belgenin istendiği kişilerin cevabını aradığı sorulardan biridir. Örneğin, boşanmış olan bireylerden olan 18 yaş altındaki çocuklarına pasaport çıkartmak istediği durumlarda ihtiyaç duyulur.
- Banka muvafakatname nedir? Bankacılık alanındaki onay istenen bir işlemde, bu evrakın istendiği kişiler tarafından cevabı aranan sorulardan biridir. Örneğin, konut kredisi çekmek isteyen evli bir çiftten birinin bankaya başvurması durumunda, banka diğer eşten muvafakatname belgesi talep edebilir.
- Aynı parsel veya apartman altına açılmak istenen içkili ve müzikli mekân açılışlarında bu belgeye ihtiyaç duyulabilir.
- Tanıdığını bir kişinin evine taşınmak veya ikametgâhını o adrese almak istediğiniz durumlarda muvafakatname talep edilebilir.
Muvafakatname Nasıl Alınır?
Muvafakatname, resmi kurum ve kuruluşlara verilecek olan bir belge olduğu için noter huzurunda hazırlanması gerekmektedir. Karşılıklı olarak ya da verilecek kurumun durumuna göre kişisel olarak noter başvurusuyla alınabilir. Eğer pasaport işlemleri için bu belge düzenlenecekse, önceden düzenlenmiş olan örneklere ulaşmak için emniyete başvuruda bulunulabilir.
Noter huzurunda hazırlanan bu belge için o yıl belirlenen evrak ücretini ödemeniz gerekir. Bölgenizdeki emniyet müdürlüklerinden talep ettiğiniz muvafakatname belgesi için ise bir ücret ödemenize gerek yoktur. Muvafakatname geçerlilik süresi, onay tarihinden itibaren 6 aydır. Bu süre içinde, talep eden kurum veya kuruluşa bu belgeyi vermeniz gerekir.
Bazı durumlarda bu belgenin alımını açıklar bir dilekçe yazmanız istenebilir. Görevli kişilerin yardımıyla hazırlayabileceğiniz bu dilekçeler, belgeyi neden ve nerede kullanacağınızı gösteren ıslak imzalı evraklardır.
Noter onayı alınan muvafakatname belgesi, talep eden kurum ya da kuruluşa diğer istenen belgelerle birlikte teslim edilir. Bu tarz evraklarda, belgenin aslı ile işlem yapıldığı için, evrakın aslını talep eden kurum veya kuruluşa vermeniz gerekir. Eğer bir örneğinin de kendinizde kalmasını istiyorsanız, belgenin fotokopisini çekebilir ya da taratabilirsiniz.
Muvafakatname almak için e-devlet sistemini de kullanabilirsiniz. E-devlet sistemindeki, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü alanındaki, “adres beyanı için muvafakat verme” hizmetini kullanabilirsiniz.