Biyografi

Nikola Tesla Kimdir?

Nikola Tesla,10 Temmuz 1856 yılında şimdiki Hırvatistan’ın Similjan şehrinde sırp bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Teslanın annesi milutin,okuma yazma bilmeyen ancak ev aletleri mucitliğini yapan ve bu alanda çevresi tarafından tanınan bir kadındı.Babası djukaisebir ortodoks rahibiydi. Babası oğlunun da kendisi gibi bir rahip olmasını istiyordu ancak Tesla babasının aksine annesinin desteği ile fizik ve matematik alanında gelişerek bu konularda bilgilerini ilerletti ve büyüdükçe bu alanlarda olağanüstü hayal gücü ve yaratıcılık sergilemeye başladı.

Tesla, askeri sınır bursu alarak üniversiteyi Avustralya’nın Graz şehrindePrag Politeknik Üniversitesi’nde okudu. Burada İngilizce Almanca, İtalyanca ve Fransızca dillerinin öğrendi. Öğrenciliği sırasında elektrikte alternatif akım(AC) hakkında düşünmeye başladı. Ancak üniversitenin ilk yıllarında başarılı bir öğrenci olmasına rağmen ikinci yılının sonunda sahip olduğu bursu kaybetti ve kumar oynamaya başladı üçüncü yılın sonlarına doğru derslere girmemeye başladı ve diğer yıl okulu tamamen bıraktı. Graz’dan ayrılarak Prag’a yerleşti ve bir oto mühendislik firmasında çalıştı. 1881 yılında Prag’dan da ayrılarak, FerencPuskov’un teklifi üzerine bir Edison telefon santralinin kurulumunda görev almak için Budapeşteye taşındı.

Telefon Şirketi Teslayı çalışması için Paris ve Strasbourg a gönderdi. Tesla’nın çalışmalarındaki yaratıcı kişiliği oldukça ilgi gördü ve burada iki yıl çalıştıktan sonra akım jeneratörlerini yeniden tasarlamak için Thomas Edison ile çalışmak için New York’a gittive Edison ile çalışmaya başladı. Edison Teslaya,verimsiz motor ve jeneratörleri alternatif akım ile düzeltmesi durumunda emeğinin karşılığı olarak büyük bir mebla ödeneceğini söyledi. Tesla isteneni yaptı ancak söylenilen ödemeyi alamayınca işinden istifa ederek kendi işini kurmaya karar verdi.

Tesla, George Westinghouse’nin fon kaynağı olması ile 1886 yılında Colorado Springs’tekendi şirketi olan Tesla elektrik şirketini kurdu. Öğrencilik yıllarında üzerinde durduğu Alternatif akım üzerine yoğunlaşarak deney ve çalışmalarını arttırdı ve alternatif akım sistemini baştan sona tasarladı.Enerjinin ekonomik iletimi için yükseltici ve alçaltıcı, transformatörler ve motordan mekanik güç elde etmek için alternatif akım motorlarını buldu. Alternatif akım ile çalışan elektrikli aletler tasarladı. Bu tasarımlar Edison’un DC sistemini gölgede bıraktı.

Teslanın amacı dünyada elektriği ücretsiz kablosuz olarak sağlamaktı. Londra fuarında elektriğin kablosuz olarak taşınabileceğini ispatladı. Bugün bilinen tüm iletişim sistemlerinin, uzay teknolojilerinin ve kablosuz iletişimin temelleri o zamanlarda Tesla tarafından atılmış oldu. Tesla 1886 ve 1887 yıllarında otuzdan fazla patent başvurularında bulundu.Bu patentlerin yedi tanesi ABD patenti olmak üzere birçok Avrupa patentini içeriyordu.

Teslaünlü bir kişi oldu ve basın tarafından elektrik sihirbazı olarak anılmaya başladı.Uluslararası konferanslar verdi. Aynı zamanda yeni fikirler üzerinde çalışmalarına devam etti. Tesla, 1898 yılında düzenlediği bir gösteride, su dolu bir tankın içerisine yüzmesi için 1 m uzunluğunda bir tekne yerleştirdi ve radyo frekansını kullanarak uzaktan kumanda ile bu tekneyi yüzdürdü. Böylece uzaktan kumanda sistemini bir araca uygulayan ve uzaya ses dalgaları gönderen ilk kişi oldu. Günümüzdeki GPRS sisteminin temelini atmış oldu. Ayrıca kozmik radyo dalgalarını bularak 1917 yılında bu dalgaları cisimlerin üzerine göndererek floresan ekran üzerinde toplamayı başardı. Ancak yaratıcı düşüncelere sahip olan Tesla sahip olduğu paraların yönetimini başaramadı.

Nikola Tesla’nın Ölümü

Tesla, içinde bulunduğu maddi sıkıntılardan dolayı borçlarından kaçmaya başladı. Gün geçtikçe kendi iç dünyasına kapandı ve ağır bir depresyona girdi. Kimseyle görüşmek istemedi. Yaşadıkları onca yük bedenine ağır geldi ve 7 ocak 1943 ‘te yaşadığı otel odasında koroner damarların tıkanması sonucunda kalp krizi geçirerek öldü. 12 ocak 1943’te düzenlenen büyük bir tören ile New York’taki Ferncliff mezarlığına defnedildi.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu