Biyografi

Osman Hamdi Bey Kimdir, Eserleri Nelerdir?

Osman Hamdi Bey kimdir, batı bölgesinde yetişmiş olup içinde bulunduğu kültürü terk etmeyip bunu eserlerine yansıtabilmiş bir ressamdır. Sanat alanında ismini duyuran Osman Hamdi Bey bunun yanı sıra arkeoloji alanlarında birçok çalışmalara katılmış ve Türkiye’de ilk Türk müzesi kurucu olmuştur.

Osman Hamdi Bey’in Hayatı

Osman Hamdi Bey’in babası İbrahim Edhem Bey, Osmanlı Devleti’nde eğitim amaçlı Avrupa’ya gönderilmiş olan 4 gençten bir tanesiydi ve 2. Mahmud döneminde ortaya çıkan isyanda esir düşerek İstanbul’a getirilmiştir. Daha sonrasında köle olarak Kaptan-ı Derya Hüsrev Paşa’ya satılmıştı.Sultan’ın izni ile 1829 yılında Avrupa’ya eğitime gönderilmiştir. 1877 yılında ise başarılarından dolayı Türkiye’ye döndükten sonra Sadrazamlık mevkiine yükselmiştir. Eğitimli bir ailenin çocuğu olarak Dünya’ya gelen Osman Hamdi Bey, 1842 yılında doğmuştur. Beşiktaş’ta ilköğretim eğitimi tamamlamış ve sonrasında 1856 yılında da Mekteb-i Maarif Adliye okuluna devam etmiştir.

Babası tarafından hukuk eğitimi alması için 1857 yılında Osman Hamdi Bey Paris’e gönderilmiş ve Paris’te 12 sene ikamet etmiştir. Jean LeonGerome gibi ünlü bir ressamın bulunduğu bir atölyede çalışma imkânı bulmuştur. Osman Hamdi Bey 22 yaşında Dünya evin girmiş ve eşi Marie ile 10 sene evli kalmıştır. Eşi Marie’den iki kızı olmuştur. 1869 yılında ise İstanbul’a dönen Osman Hamdi Bey Bağdat İli Yabancı İşler Müdürlüğü’ne atanmıştır. Daha sonrasında işlerinde göstermiş olduğu başarılardan dolayı 1871 yılında Saray Protokol Müdür Yardımcılığına terfi etmiştir. Viyana’da Uluslararası Sergi Komiserliği görevindeyken Viyana’da ikinci evliliğini yapmıştır.

Müze-i Humayında müdürlüğe terfi edilen Osman Hamdi Bey birçok reform ve değişiklikler yaparak batılı müzeciliği Osmanlı’ya katmıştır. 1883 yılında ise Sanay-i Nefise Mekteb-i Aliye’nin müdürlüğünü üstlenerek, yapmış olduğu arkeolojik araştırmaları ve ortaya çıkarmış olduğu Asar-ı Atika Nizamnamesi ile Türk Tarih ve Arkeolojisine birçok katkıda bulunmuştur. Lagite Tapınağı ve İskender Lahiti de Osman Hamdi Bey’in yapmış oluğu kazılar arasında bulunmaktadır. Osman Hamdi Bey bu büyük eserlerinin sergilenebilmesi için ilk Türk Müze binası olana İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni 1891 yılında açmıştır. Dâhiliye Nazırı olan babasından faydalanıp farklı illere genelge göndererek Anadolu’nun birçok bölgesinden eserler Sergilenmek üzere İstanbul’daki müzede toplandı.

Müzecilik işi dışında ressamlıkla ilgilenen Osman Hamdi Bey bu konuda daha birçok önemli eserler ortaya çıkarmayı başarmıştır. Paris’te bulunduğu zamanlar da ünlü ressam Grome ve Boulanger’den almış olduğu eğitimlerin etkisi görülmektedir. Türk resimlerinde ilk defa figürlü kompozisyon kullanan Osman Hamdi Bey, ortaya çıkardığı eserlerinde oryantalizmde yer vermiştir. Eserlerinde kadın temasına sık sık değinmiştir.

Osman Hamdi Bey’in Eserleri

Osman Hamdi Bey’in en önemli eserleri Kaplumbağa Terbiyecisi 1906 yılında ve Silah taciri 1908 yılında ortaya çıkan eserleridir. Kaplumbağa Terbiyecisi eserinde ana öğeler üzerinde yoğunlaşıp gereksiz detaylardan kaçınması ile birlikte Kaplumbağa Terbiyecisi eserinde Lale Devrinde bulunan Sadabat Eğlenceleri üzerine bir takım ipuçları vermektedir. Osman Hamdi Bey’in bir diğer en önemli eseri Silah Taciri ’ne ise oğlunun ve kendisini resmini çizdiği düşünülmektedir. Resim eserlerinin diğeri içerikleri ise kılıç, tüfek ve başlıklardır. Osman Hamdi Bey’in başlıca eserleri şunlardır;

  • Kahve Ocağı eseri 1879 yılında hazırlanmıştır
  • Haremden eseri 1880 yılında hazırlanmıştır
  • İki Müzisyen kız eseri 1880 yılında hazırlanmıştır.
  • Kuran okuyan Kız eseri 1880 yılında hazırlanmıştır.
  • Çarşaflanan Kadınlar eseri 1880 yılında hazırlanmıştır.
  • Vazo yerleştiren kız eseri 1881 yılında hazırlanmıştır
  • Gebze’den Manzara 1881 yılında hazırlanmıştır..
  • Çekik Gözlü Kız-Tevfika eseri 1882 yılında hazırlanmıştır.
  • Türbe ziyaretinde İki Genç Kız 1 ve 2 1890 yılında hazırlanmıştır
  • Feraceli Kadınlar eseri 1904 yılında hazırlanmıştır.
  • Pembe Başlıklı Kız eseri 1904 yılında hazırlanmıştır.
  • Kaplumbağa Terbiyecisi 1906 yılında hazırlanmıştır
  • Mimozalı Kadın eseri 1906 yılında hazırlanmıştır
  • Şehzade Türbesinde Derviş eseri 1908 yılında hazırlanmıştır.
  • Silah taciri eseri 1908 yılında hazırlanmıştır
  • Beyaz Entarili Kız eseri 1908 yılında hazırlanmıştır.
  • Son olarak önemli eserlerinden Sarı Kurdeleli Kız 1909 yılında hazırlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu